Post entry

Mest optimistiska bloggen i år?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I fredags skrev jag "värsta bloggen någonsin" och här kommer bloggen som ska balansera det inlägget. Alla får givetvis bidra med sina positiva tongångar men här ska inga ledsamheter vila. Som vanligt när man är positiv lönar det sig att påpeka att detta är personliga tankar och varken jag eller någon annan vet om de kommer att infrias. Aktier kan gå ner och kommande året kommer vi säkert att få se vissa aktier bli värdelösa!

Det om det, här är ett axplock av mina opmtimistiska tankar:

Vi har tappat ca 60 % från toppen. Ser man tillbaka under 1900-talet har det ofta betytt en vändpunkt, med det stora undantaget 1930-1936. Då föll börserna ungefär lika mycket till. Med -60 % så borde man alltså med stor sannolikhet göra en riktigt bra affär på några års sikt.

Disponibla inkomsten ökar för de som har arbete. Skattelättnader och sjunkande oljepris hjälper majoriteten av konsumenterna med vardagskostnaderna. Frågan är bara huruvida den extra slanten går in till ett sparkonto (aktier?) eller om den läggs på LG:s senaste "50-11" tums platt-TV? Vad som än händer finns det möjligheter till ökad försäljning inom bl.a. detaljhandeln. Kappahls VD talade i dessa termer innan jul, även om han blev utskrattad. Skrattar bäst som skrattar sist?

Räntorna har halverats på tre månader! I oktober funderade man över vårt kreditsystem, då staten garanterade allt men interbankräntorna antydde en annan verklighet. Sedan dess har EURIBOR-räntorna fallit från 5,60 till under 2,40 idag. Det har medfört att många projekt nu kan genomföras till en mycket lägre investeringskostnad. Det medför också att låntagare får mer över efter att räntorna är betalda. Det för också med sig att många investerare måste börja titta på alternativ. 2 % före skatt är inget man vill ha på lång sikt. Då "tvingas" man titta på aktier eller företagsobligationer.

Domedagsprofeterna härjar fritt! När alla är som mest negativa ska man investera. Vi har fortfarande inte sett paniken, dvs när man säljer för att undvika risken på börsen, men nu börjar pessimismen rota sig. Alla möjliga typer av domedagsprofeter grävs upp och uttrycker oemotsagda profetsior om världens undergång. Till och med min egen pessimistkrönika fick inte ett enda allvarligt mothugg, trots flera hundra läsningar. Bara Sunbii och Portnoy försökte inspirera med en något ljusare bild, men de förnekade inte mina negativa tankar. Kan vi bli ännu mer negativa?

Värderingarna är låga! Alla man läser påpekar att värderingarna nu är riktigt låga. Vissa menar t.o.m. att vi just nu bevittnar det bästa investeringstillfället på 25 år! Detta är givetvis en subjektiv åsikt, värderingar är endast låga om man tror bolaget har en framtid. De låga värderingarna gäller dock inte enbart det dubiösa P/E-talet. Andra värderingar som P/S, P/B, "Sum of parts" eller en ren och skär kassaflödesanalys ger samma resultat: Vi är på låga nivåer. Sedan vet man inte när börsen handlar upp värderingarna, men enda orsaken till att vara utanför börsen idag är att kanske få investera billigare senare. Det är ett exempel på den girighet så många föraktar i andra sammanhang och som ofta leder till sämre affärer på sikt...

Direktavkastningen är riktigt hög! Utdelning eller dividend - kärt barn har många namn. De gamla rävarna menar att detta är grunden till lyckade investeringar och just nu har vi procenter som sticker i ögonen på den mest förhärdade pessimist. Självklart kommer de att sänkas i år jämfört med våren-07 men de kommer inte att slopas! Dessutom kommer det fler år! Om man får bolag till dessa kursnivåer så kan man räkna med höga procenter om några år, under förutsättning att bolagen finns kvar. Vad är t.ex. utdelningen på H&M år 2019 om man räknar med 12 % årlig tillväxt? Mer intressant, vad är den kumulativa utdelningen?

Vissa bolag ökar försäljningen 2009! När man läser rubriker får man känslan av att alla bolag bromsar, men det finns faktiskt undantag. Wärtsilä, Kone, Technopolis, Hennes & Mauritz, F-secure, Getinge, Formpipe och Systemair har en sak gemensamt, nämligen att de har stora chanser att öka sin omsättning under 2009. Huruvida de lyckas vet ingen idagsläget. Det finns säkert fler bolag med motsvarande möjligheter och det är precis i dessa tider man ska sikte på dem (om allt annat är ok förstås).

Raset har uteblivit trots massiva negativa nyheter! Sedan slutet på november har vi haft en konstant ström av vinstvarningar och negativ makrostatistik. Väldigt många företag har vinstvarnat och nästan alla branscher är drabbade! Börsen håller ändå emot och hittills har vi inte fallit djupt under novembernivån. Det här är ett styrkebesked och kanske något att ta fasta på?

Snart kanske vi har fått alla negativa nyheter? De stora bankernas balansräkningar är allas dilemma just nu. Problemet är att alla tror sig veta hur illa de ser ut. Även om det stämmer i många fall, så finns det många banker som har koll på sin lånestock. Att vi får en massiv kollaps av banksektorn är osannolikt, även om vissa aktörer säkert försvinner. Snart kanske vi får se en del banker "återta" vissa nedskrivningar och börja andas framtidsluft. Då kanske vi kan återgå till det normala? Sedan kanske vi inte vill återgå till sub-prime och dylika avarter, men ansvarsfull utlåning kommer alltid att finnas.

Företagen kanske inte behöver "massor" med nytt kapital? Man jämför ofta början på 90-talet och den emissionsvåg som då svepte över börsbolagen. Man glömmer då att idag är många företag finansiellt mycket starkare! Det finns en hel del företag som klarar av några år av dåliga tider, utan att be aktieägarna om mera pengar. På 90-talet var de undantag. Vissa branscher kommer givetvis att klara sig sämre på den här punkten, men i allmänhet kanske emissionsoron är överdriven?

Människans utveckling fortsätter! Vi underskattar alltid vår egen förmåga att utvecklas. I början på 90-talet skrev Staffan Heimersson en bok - den bästa av världar. Den gick i princip ut på att vi hade uppfunnit allt och byggt samhället färdigt! Nu minns jag inte exakt hur han såg på framtiden då, men historien visar att vi alltid har utvecklats. Otaliga genier har genom historien påtalat att "nu finns det inget mer att uppfinna, inga uppenbara innovationer mer som driver ekonomin". Även Aristoteles & Co oroade sig för den tidens ungdom. Till slut har alla haft fel! Plötsligt händer något i ett hörn av världen som ingen såg, något som löser knutarna och kastar samhället framåt. Det gäller miljöproblem, samhällsutmaningar, finanskriser och allt annat.

Därför är jag övertygad om att vi kommer att klara den här krisen, även om den kanske slutar i en förändrad värld? Hur den förändringen ser ut vet ingen idag och det känns skrämmande. Jag tror dock inte att vi kommer att vara rädda om 10 år! Istället kanske vi är exalterade över alla nya möjligheterna? Den stora frågan för mig och övriga på Redeye är i vilken bransch de möjligheterna finns? Det är ett svar vi gärna vill få rätt på...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?