Post entry

Sälj Melker Schörling AB

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Allt som affärsmannen Melker Schörling tar i verkar bli till guld, men nu har aktien i hans investmentbolag blivit för dyr.

Kursuppgång

Kan kursuppgångarna i investmentbolagen Melker Schörling och Latour igår (ons 27 feb 2013) bero på att de kommit med i något stort index (tex from 1 mars 2013), och att tex indexfonder därför är tvungna att köpa mängder av aktier i MS och L oavsett börskurs? Och att MS och L:s börskurser därför drivs upp kraftigt för att handeln i dessa aktier är relativt liten?

Tex var Deutsche Bank stor nettoköpare av både MS och L under onsdagen.

MS och L:s kursutveckling under onsdagen (27 feb 2013):

• Melker Schörlings aktie +10,9% till 285 kr.
• Latours B-aktie +9,6% till 160 kr.

Men enl tex MS hemsida uppgick substansvärdet per MS-aktie till 243 kr per ons 27 feb 2013: http://www.melkerschorlingab.se/sv/investor-relations/substansvarde/aktuellt-substansvaerde

Dvs börskursen ligger 17% över substansvärdet.

Enl Latours resultatrapport för q4/2012 (som presenterades 20 feb 2013) uppgick bolagets substansvärde per aktie till 169 kr per 19 feb 2013.

Om substansvärdet än idag är 169 kr noteras L-aktien alltså ännu med en liten rabatt på 5% jämfört med substansvärdet.

Där är dock en skillnad mot MS att MS i princip bara äger börsnoterade aktier medan L äger en hel del onoterade bolag, och L:s substansvärde innehåller L:s egen värdering av de onoterade bolagen.

L:s totala substansvärde på 26 miljarder kr (162 kr/aktie) i slutet av 2012 utgjordes till ca två tredjedelar av börsnoterade aktier och till ca en tredjedel av de onoterade bolagen (med L:s egen värdering av de onoterade bolagen).

• Enskilt klart största aktieinnehavet för Latour är låsbolaget Assa-Abloy som svarar för ca en tredjedel av L:s totala substansvärde.

L har en ägarandel på 9-10% av Assa-Abloy som totalt är värt 94 miljarder kr vid nuvarande börskurs på drygt 250 kr.

• MS substansvärde domineras också av ett enskilt bolag. Det är mät-teknikbolaget Hexagon som utgör ca 60% av MS substansvärde.

MS äger 27% av Hexagon som totalt är värt 65 miljarder kr på börsen vid nuvarande börskurs 182,50 kr.

//Tillägg tors 28 feb 2013:

Uppdaterade börskurser idag (dagens slutkurser):

• Latour: -6,3% till 150 kr
• Melker Schörling AB: -1,8% till 280 kr
• Hexagon: +1,0% till 184,40 kr

Melker Schörling AB:s börskurs på 280 kr kan jämföras med att bolagets substansvärde per aktie slutade i 245 kr tors 28 feb 2013.//

//Tillägg fre 1 mars 2013:

Uppdaterade börskurser idag (dagens slutkurser):

• Latour: -2,0% till 147 kr
• Melker Schörling AB: -0,7% till 278,10 kr
• Hexagon: -0,7% till 183,20 kr

Melker Schörling AB:s börskurs på 278,10 kr kan jämföras med att bolagets substansvärde per aktie slutade i 244 kr fre 1 mars 2013.

Nedan resten av blogginlägget som skrevs på kvällen ons 27 feb 2013.//

-

Kopiera Melker Schörling AB:s aktieportfölj

Har man förtroende för personen Melker Schörlings förmåga att välja bra bolag/aktier att investera i, men tycker att bolaget Melker Schörlings aktie är för dyr (eftersom den ligger högre än substansvärdet) - så kan det alltså vara idé att ha en aktieportfölj som imiterar bolaget Melker Schörlings aktieportfölj.

En sådan aktieportfölj ska då ha följande komposition (andelar av det totala portföljkapitalet):

Hexagon 56%
AAK 14%
Assa-Abloy 12%
Hexpol 11%
Securitas 4%
Loomis 2%
övrigt 1%

Dessutom ska man liksom MS belåna aktieportföljen till 6% av portföljvärdet, dvs om man har 200 000 kr i kapital bör man låna ytterligare 13 000 kr (200 000 kr delat med (1-0,06)) att köpa aktier för med kompositionen enl ovan. Det totala portföljvärdet blir då ca 213 000 kr varav 13 000 kr är köpt med lånade pengar.

Dvs som regel (om man har förtroende för Melker Schörlings investeringsförmåga) så kan man göra enl följande:

• Köp aktier i Melker Schörling AB om dess börskurs max uppgår till substansvärdet per aktie.
• Kopiera Melker Schörling AB:s aktieportfölj och investera hellre i den om Melker Schörling AB:s börskurs överstiger bolagets substansvärde per aktie.

Och i nuläget (per kvällen ons 27 feb 2013) så är Melker Schörling AB:s aktiekurs på 285 kr högre än substansvärdet på 243 kr, vilket gör att det rationella alltså är att inte köpa aktier i Melker Schörling AB utan att istället investera i en aktieportfölj som imiterar den som Melker Schörling AB har.

Är man petig kan man säga att man bör ha de kopierade portföljen istället för Melker Schörling AB-aktier även när börskursen i Melker Schörling AB är densamma som substansvärdet, eftersom Melker Schörling har en del administrativa kostnader (för tex sin personal såsom vd Ulrik Svensson). Och de administrativa kostnaderna undgår man ju om man direkt äger samma aktieportfölj som Melker Schörling AB innehar.

Å andra sidan; om man äger aktier i Melker Schörling AB slipper man löpande följa upp eventuella förändringar i aktieportföljen (för att justera den kopierade portföljen). Men Melker Schörling AB gör väl sällan förändringar i sin aktieportfölj utan är långsiktiga aktieägare i sina delägda bolag.

-

Hexagon

Är det då intressant att ha en så pass hög andel av aktieportföljen (som Melker Schörling AB har) i ett bolag som Hexagon?

• Hexagons skuldsättning kan tyckas hög med en nettoskuld på 14 miljarder kr per slutet av dec 2012. Men i relation till Hexagons börsvärde kring 65 miljarder kr (vid nuvarande börskurs på drygt 180 kr) är det inte en avskräckande skuldnivå.

• Däremot kan det finnas orosmoln i Hexagons bokföring:

Det egna kapitalet på 24 miljarder kr består av:

tillgångar bokförda till 47 miljarder kr
minus
skulder på 23 miljarder kr

Kan man då lita på att tillgångarna verkligen är värda 47 miljarder kr?

Det visar sig att Hexagons enda konkreta tillgångar består av följande bokförda till 11 miljarder kr:

kundfordringar
varulager
materiella anläggningstillgångar
kassa

Men den klart största tillgångsposten är abstrakta så kallade "immateriella anläggningstillgångar" bokförda till 34 miljarder kr.

Det utgörs väl främst av goodwill som uppstår när man gör företagsköp för värden över det köpta företagets bokförda tillgångsvärden.

Om Hexagons köpta bolag inte visar sig hålla måttet, kan det behövas nedskrivningar av de bokförda goodwill-värdena.

Och med sådana enorma bokförda goodwill-värden i förhållande till det egna kapitalet, kan det egna kapitalet då snabbt minska och i värsta fall raderas ut.

Då kan Hexagons långivare i sin tur kräva att aktieägarna gör stora kapitaltillskott för att Hexagon inte ska gå omkull, vilket givetvis leder till kursras i aktien.

Nu ska man väl inte måla f*n på väggen, men det kan finnas skäl att vara medveten om dessa risker.

Analytikerna

Aktieanalytikerna är optimistiska om Hexagons framtida utveckling enl 4-traders.com:s sammanställningar, och räknar i snitt med följande utveckling för bolagets ekonomi:

• Hexagons intäkter på 2,4 miljarder euro under 2012 väntas öka till 3,2 miljarder euro inom fem år (dvs till år 2017). Det innebär en tillväxttakt på i snitt 6%/år.
• Rörelsemarginalen på 21% under 2012 väntas öka till 24% inom tre år (dvs till år 2015).
• Resultatet per aktie på 1 euro under 2012 väntas öka till 1,44 euro inom tre år (dvs till år 2015). Det innebär en resultattillväxt på i snitt 13%/år de kommande tre åren.
http://www.4-traders.com/HEXAGON-AB-6491358/financials/

Ett resultat per aktie på 1,44 euro år 2015 motsvarar ca 12 kr vid nuvarande eurokurs på 8,45 kr.

Och med en börskurs på 182,50 kr för Hexagon-aktien innebär ett resultat per aktie på 12 kr ett p/e-tal på 15.

**Dvs köper man Hexagon-aktien idag betalar man alltså ett p/e-tal på 15 baserat på det förväntade resultatet per aktie inom tre år.

Visst har bolaget gått fantastiskt bra historiskt och vd Ola Rollén verkar vara ett geni och tillväxttakten väntas enl analytikerna bli hög även kommande år, men aktien verkar inte direkt vara billig vid nuvarande börskurs.**

Vad gör egentligen Hexagon?

Dessutom är en grundregel vid aktieinvesteringar att "förstå vad det är du köper", dvs att man ska försöka förstå vad det bolag man köper aktier i har för verksamhet.

Och det är inte helt lätt att få kläm på vad gäller Hexagon även om det brukar beskrivas som ett "mät-teknikföretag".

Man har väl hört om att de bla gör elektroniska mätinstrument för byggmaskiner etc så att byggnader blir exakta osv, och att det är ett användningsområde som gör att Hexagon tex gynnas av investeringar i nya snabbtågsjärnvägar i Kina osv.

Så här beskriver sig bolaget på sin hemsida:

"Hexagons teknologier mäter med stor precision och ger snabbt tillgång till stora mängder komplexa data som visualiseras via konstruktionsmjukvara och geospatial mjukvara så att våra kunder kan skapa, bearbeta och distribuera information för att öka produktiviteten, förbättra kvaliteten och fatta snabbare och bättre operationella beslut med hjälp av flerdimensionella data."

Hexagons huvudaffärsområde "Measurement technologies" delas in i delområdena:

• Geosystems
• Metrology
• Technology

De utgör vardera ca en tredjedel av Hexagon och beskrivs enl följande:

• Geosystems: "Förbättra den verkliga världen: Samla, bearbeta och dela med sig av geospatiala data"
• Metrology: "Förbättra tillverknings-processen: Inspektera, styra och övervaka tillverknings-processer"
• Technology: "Konstruera och visualisera: Samla in, analysera och visualisera platsspecifik data. Konstruera, bygga och drifta anläggningar, fartyg och offshore-plattformar."

Förenklat kan man väl alltså tolka det enl följande:

• Geosystems: mätutrustning som används vid byggprojekt
• Metrology: mätutrustning för tillverkningsindustrin
• Technology: designprogramvara etc

Technology har bäst lönsamhet medan Metrology har sämst lönsamhet.

Positivt med Technology även att den divisionens intäkter i hög grad utgörs av "återkommande" intäkter (dvs typ prenumerationsintäkter på sina tjänster), vilket ger hög stabilitet.

Många företagsköp genom åren

Dagens Hexagon är i själva verket ett hopplock av företagsköp som vd Ola Rollén har genomfört genom åren av bolag som Brown & Sharpe, Leica Geosystems, Novatel och Intergraph.

Det är amerikanska bolaget Intergraph som utgör Hexagons division "Technology" som i sin tur är indelat i:

• Intergraph SG&I (Security, Government & Infrastructure)
• Intergraph PP&M (Process, Power & Marine)

Så här beskriver Hexagon sin "mission" och "vision":

"Vår uppgift är att hjälpa våra kunder skapa handlingsinriktad information genom att tillhandahålla design-, mät- och visualiseringsteknologier som gör det möjligt att skapa och ge tillgång till användbar flerdimensionell data."

"Hexagon strävar efter att spela en ledande roll i arbetet med att besvara de utmaningar vår värld står inför genom sina design-, mät- och visualiseringsteknologier."

http://www.hexagon.com/downloads/Hexagon-Cor__Presentation_SWE.pdf

Dvs det verkar inte bara handla om att mäta utan även om att presentera mätresultaten.

Bolaget kallar sig forskningsintensivt och har 2 300 anställda inom forskning och utveckling av koncernens totalt över 13 000 anställda. Det motsvarar 17% av de anställda. Hexagon investerar över 10% av intäkterna i forskning och utveckling.

Höga mål

Hexagons ekonomiska mål är ambitiösa med bla ett mål som innebär att resultatet per aktie ska öka med minst 15%/år. (Dock verkar alltså analytikerna tvivla på detta för de kommande tre åren då de räknar med att bolagets resultat per aktie kommer att öka med i snitt 13%/år. Men det är dock ändå en god ökningstakt.

Som nämnts ovan räknar analytikerna med att Hexagons intäkter har en tillväxttakt på i snitt 6%/år de kommande fem åren.

Det kan jämföras med att Hexagons huvudaffärsområde (Measurement technologies) under 2012 hade en intäktstillväxt på 5% (exkl företagsköp).

MT:s rörelsemarginal uppgick till 23% under 2012.

• För 2012 som helhet hade Hexagon en intäktstillväxt på 5% (exkl valutaeffekter och företagsköp) och en rörelsemarginal på 20,6% (upp från 20,2% under 2011).
• Resultatet per aktie ökade med 19% till 1,01 euro.

• Under q4/2012 hade Hexagon som helhet en intäktstillväxt i 4% (exkl valutaeffekter och företagsköp), medan huvudområdet MT hade en intäktstillväxt på 6% (exkl valutaeffekter och företagsköp).
• Hexagons rörelsemarginal uppgick till 21,5% under q4/2012 vilket var en förbättring från 20,6% under q4/2011.
• Resultatet per aktie ökade med 17% till 0,28 euro.

Som nämnts har Hexagon ambitiösa ekonomiska mål, bla att resultatet per aktie ska öka minst 5%/år. Ett annat mål är att rörelsemarginalen ska öka till minst 25% år 2015.

Aktieanalytikerna tvivlar alltså lite på det rörelsemarginalmålet, eftersom de räknar med att H:s rörelsemarginal kommer att nå 23,8% under 2015.

Byggbranschen ganska liten del

Fördelning av Hexagons intäkter på olika kundbranscher:

• Som nämnts ovan är en uppfattning att Hexagon främst gör mätinstrument som används inom byggbranschen (typ "lantmäteriinstrument"?). Men byggnadsindustrin utgör "endast" drygt 10% av Hexagons totala intäkter.
• Ren tillverkningsindusri utgör inte heller någon hög andel utan utgör knappt 10% av Hexagons totala intäkter.
• Men då ingår inte fordonsindustrin i den kategorin, utan den utgör en egen kategori som också utgör knappt 10% av Hexagons intäkter.
• Flyg/försvar utgör ytterligare ca 10% av Hexagons intäkter.
• Hexagons enskilt största kundkategorier utgörs av "surveying" (övervakning?) samt energibranschen. De svarar båda för vardera ca 20% av Hexagons intäkter.
• Utöver det finns en separat kategori kallad "offentlig säkerhet" med ca 10% av Hexagons intäkter.

Bäst efterfrågan just nu är det från energibranschen.

Geografiskt är Hexagon rätt jämnt fördelat runt om i världen. Bäst efterfrågan just nu är det från tillväxtregioner som Sydamerika och Asien. Störst för Hexagon är dock Västeuropa och Nordamerika med vardera ca en tredjedel av Hexagons intäkter. Även i de regionerna är intäktsutvecklingen positiv för H men inte lika positiv som i tillväxtregionerna.

-

Melker Schörling

Melker Schörling är tveklöst en av Sveriges framgångsrikaste affärsmän genom tiderna. Är orsaken skicklighet, tur eller kanske en kombination?

Enl Veckans Affärers årliga lista över Sveriges rikaste personer hamnade 65-åringen Schörling för 2012 på plats nr 10 med en förmögenhet på 20 miljarder kr, vilket var en ökning från 15 miljarder kr 2011:

http://www.va.se/sveriges-119-miljardarer

Enl amerikanska tidningen Forbes lista över världens rikaste hamnar Schörling på plats nr 377 (mätt i mars 2012) med en förmögenhet på 3 miljarder dollar (motsvarande 20 miljarder kr med dåvarande dollarkurs 6,73 kr).

http://www.forbes.com/profile/melker-schorling/

Och enl Forbes är Schörling den sjätte rikaste personen i Sverige.

Grunden för Schörlings förmögenhet var väl att han blev vd i väktarbolaget Securitas med finansmannen greve Gustaf Douglas som huvudägare, och att Douglas lånade ut stora pengar förmånligt till Schörling som Schörling kunde köpa Securitas-aktier för.

Sedan var det bara för Schörling att driva på Securitas utveckling så att börskursen steg, och vips så blev både Schörling och Douglas stormrika.

Sedan dess har ju bla även låsbolaget Assa-Abloy knoppats av från Securitas, och numera är Assa-Abloy värt mer på börsen än Securitas. Assa-Abloy är i dagsläget värt 94 miljarder kr på börsen jämfört med Securitas som är värt 22 miljarder kr.

Värdetransportbolaget Loomis är ju också en avknoppning från Securitas en gång i tiden, och Loomis är i dagsläget värt 9 miljarder kr på börsen.

Douglas har sitt kapital i börsnoterade investmentbolaget Latour värt 27-28 miljarder kr på börsen varav familjen Douglas ägarandel är 77-78%.

I och med att Assa-Abloy vuxit sig så stort (och kan sägas vara Douglas stora framgångssaga genom åren) så domineras Latours tillgångsportfölj av Latours ägarandel på 9-10% av Assa-Abloy.

Latours ägarandel i Assa-Abloy svarar för ca en tredjedel av Latours totala kapital (substansvärde).

För Schörling kom dock det stora lyftet när han gick in som huvudägare i bortglömda, börsnoterade blandkoncernen Hexagon.

Schörling tillsatte den unge Ola Rollén som vd som inledde en omvandling av Hexagon till att bli en globalt ledande aktör inom branschen för mät-teknik genom omfattande företagsköp.

Framgångssagan med Hexagon verkar följa samma recept som Assa-Abloys expansion; ett bolag i en bransch som från början består av många lokala bolag runt om i världen, och att sedan bli först med att försöka ta ett "internationellt grepp" om branschen genom att köpa upp bolag i branschen runt om i världen för att bli globalt ledande osv.

Det kan låta enkelt men är säkert inte så lätt. Tricket är väl att befintlig verksamhet och de bolag man successivt köper löpande måste utvecklas så pass väl, att ökande kassaflöden i verksamheten (med generöst bistånd från bankerna med lån) successivt kan användas som betalning för fortsatta företagsköp.

Med upplägget vill man ju i möjligaste mån undvika att behöva betala med egna aktier för den stora förvärvsledda expansionen, för om man hela tiden betalade för företagsköpen med egna aktier skulle man ju snart bli utspädd och inte längre vara huvudägare.

Douglas har genom alla år lyckats förbli huvudägare i Assa-Abloy trots de många företagsköpen som Assa-Abloy gjort, och på samma sätt har Schörling lyckats förbli Hexagons huvudägare.

I och för sig har väl Assa-Abloy delvis betalat för sina många företagsköp med aktier också, vilket har gjort att Latours ägarandel i Assa-Abloy fallit till 9-10%. Men där har Douglas lyckats bibehålla kontrollen genom att delvis äga röststarka A-aktier i Assa-Abloy vilket gör att Latours röstandel i Assa-Abloy fortfarande uppgår till nästan 30%.

Där har Latour även stöd av Melker Schörling AB som i och för sig bara har en ägarandel på 4% av Assa-Abloy men tack vare röststarka A-aktier har en röstandel på 11-12%. Det är bara Latour och Melker Schörling AB som äger A-aktier i Assa-Abloy.

Helst ska de företag man löpande köper, kunna höja sina intäkter och resultat ganska snabbt bara tack vare att de kommer med i den nya koncernen, genom benchmarking med andra bolag i koncernen och att få tillgång till en större försäljningsorganisation etc.

Affärsmannen Carl Bennet har byggt upp medicinteknikkoncernen Getinge efter samma framgångsrecept som Assa-Abloy och Hexagon, och Getinge har också blivit en otrolig framgångssaga nu värd 46-47 miljarder kr på börsen (varav Bennets ägarandel uppgår till 18%).

Assa-Abloy, Hexagon och Getinge måste vara tre av de främsta framgångssagorna i svenskt näringsliv i modern tid (typ de senaste 20 åren).

De verkar alla ha gjort kanske 10, 20 eller 30 större företagsköp vardera under de senaste 10-20 åren, och fast de från början själva var lika stora som ett av dessa företagsköp så är det nu samma ägare som kontrollerar hela de nya koncernerna inklusive alla företagsköp. Otroligt!

Även Bennet är smart och äger röststarka A-aktier i Getinge vilket gör att hans röstandel där uppgår till 49%, vilket gör att han lyckas bibehålla kontrollen även om Getinge ger ut en del nya aktier i samband med företagsköp.

Precis som Douglas har Schörling sitt kapital i ett separat, börsnoterat investmentbolag (Melker Schörling AB).

Det bolaget är i dagsläget värt 34 miljarder kr på börsen varav familjen Schörling äger 84-85% (så Schörling har lyckats bli ännu rikare än sin egen läromästare Gustaf Douglas).

Efter lyftet med Hexagon så domineras Melker Schörling AB:s tillgångsmassa av Melker Schörling AB:s ägarandel på 26-27% av Hexagon.

Hexagon är ju i dagsläget värt totalt 64-65 miljarder kr på börsen, så Melker Schörling AB:s ägarandel på 26-27% av Hexagon utgör ca 60% av Melker Schörling AB:s totala kapital.

Och från Hexagon har genom åren även knoppats av det separata börsbolaget Hexpol som gör gummiråvara för gummiprodukter.

Hexpol är totalt värt 13 miljarder kr på börsen i dagsläget, varav Melker Schörling har en ägarandel på drygt 26%.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?