Post entry

Romaner i finansmiljö

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Somligt beskrivs bäst i romanform tex aktiepsykologi och ekonomiska samband.

Nyligen erhöll Stockpickers kunder "Tjuvarnas marknad" av Jan Guillou. Där skildras girigheten bland de människor vars enda mål är pengar och kändisskap. Sverige är landet där den som stjäl lite, får fängelse medan den som stjäl mycket går fri.

Kunderna erhöll även DVD filmen "EXIT" av Peter Lindmark handlar om en man som avser att sälja sina andelar i it-bolaget Cataegis när aktien står som högst. Affären är nästan klar när de ryska köparna säger sig ha fått tag på känsliga uppgifter, sådana som bara kan komma från "andra sidan graven"...

Den som säljer mest i genren "Romaner i finansmiljö" torde vara Hans-Olov Öberg. Han har skrivit "Döden går på lustgas", en bok som passerat upplagan 130.000 exemplar.

Det är Mekonomens förre VD Owe Andersson som lånat ut platsen där dramat utspelar sig och dessutom hjälpt till med intrigen.

"Döden går på lustgas" utspelar sig på Mekonomens centrallager i Strängnäs. En händelse i London får stor betydelse, och förlorare är som alltid de små aktiespararna. Historien är fiktiv, men de ekonomiska sambanden är finans-sanningar.

Hans-Olov Öberg har arbetat både som finansanalytiker och kapitalförvaltare i många år, så han kan miljön.

Andra böcker av honom har titlar som: "En gudabenådad Bullshitter", "Dödens downsider" och "En klockren No-brainer". Den observante ser att samtliga anspelar på kända börstermer.

Manupilation av aktiekurser, insiderbrott och oärlighet är teman som återkommer i böckerna. Frestelsen för att "blåsa upp", eller "köra ned" kursen kan bli för stor för somliga. Dessvärre lyckas sällan polisen föra misstanken till bevis om brott.

Romaner i finansmiljö har en tendens att vara vapentrillers. Nedanstående är definitivt befriad från skjutvapen:

Aktiemarknadens psykologi av Carl Gustav Gyllenram. Boken beskriver psykologins betydelse för placeringsbeslutet och pekar på hur människans flockbetende är mer styrande än rationella faktorer. Personbeskrivningen är något "platt". Det är således inte den perfekta romanen i finansmiljö. Däremot för läsarenan följa det inre skeendet, med beslutsvåndor och överväganden hos några personer som beslutar sig för att placera på börsen. Boken utger sig inte för att vara faktabaserad, utan beskriver på romanvis dramatiskt hur känslorna rör sig upp och ned i takt med aktiekurserna, hos de berörda huvudpersonerna, och hur de dras med av andras tyckande och tänkande. Efter en genomläsning har man fått en bild av de svårbeskrivna processer som gör att någon kan köpa samma aktie, som en annan aktör just beslutat sig för att sälja.

------------------------

Komplettera gärna listan, eller varför inte ge ett fylligare referat från någon av böckerna, eller dvd:n?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?