Post entry

Inför Mekonomens rapport.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

På måndag presenterar Mekonomen sina siffror från det tredje kvartalet och i fokus är framförallt tillväxten i Danmark och Norge.

Mekonomen har gått starkt hela året och levererat talande siffror de tidigare två kvartalen. Senaste presenterades ett ökat rörelseresultat i det andra kvartalet om 67 procent. Aktiekursen som vid årets början låg runt 158 kr har sakteligen tagit sig upp till nivåer runt 224 kr. Alltså en procentuell ökning med mer än 40 %. (Vidare skall nämnas att aktien bottnade under sommarmånaderna runt 130 kr).

Jag vet att det har förekommit diskussioner och inlägg om huruvida aktien är övervärderad eller inte. Jag har själv deltagit i dem och har inte explicit velat säga att den är övervärderad men givit en antydan om att dagens och den senaste tiden nivåer är klart över vad aktien har presterat tidigare.

Bolagets resultat per aktie från januari till juni är 5,36 (3,19) kr. Ponera att en stark bolaget har en fortsatt stark utveckling och levererar 5,50 kr för resterande året. Lågt räknat. Det ger en vinst per aktie om 10,86 kr. Årets p/e-tal blir, med dagens aktiekurs räknat, ~19,3. I jämförelse med andra bolag torde 19 vara högt räknat men om man jämför med H&M som ligger över 19 är det en intressant siffra.

Mekonomen har deklarerat att de kommer att:

- Inleda en internationell expansion (Finland först ut med 15 enheter till 2012).
- Satsa på skoterreservdelar (samt till motorbåtar)
- Bryta mansdominansen genom nytt butikskoncept, M.

Vidare tycks företag ha en effektiv kostnadskontroll då intäkterna ökar men kostnaderna förblir på något så när detsamma. En förklaring till kostnadseffektiviteten är att verkstad och butik utgör en enhet istället för två. Det ger dels en logistisk effekt men även en positiv effekt för kunderna som vill ha de så enkelt som möjligt. Antalet anknutna verkstäder ökade likaså under andra kvartalet 1 266 (1 152).

Jag vill också tillägga att bolagets satsning gentemot företag också. Mekonomen Fleet som erbjuder en helhetslösning åt företagens bilparker vilket jag tycker är en högst intressant idé. Sammantaget vill jag påstå att Mekonomen jobbar hårt på att täcka in stora delar av reservdelsmarknaden.

Mekonomen tycks vara ett bolag med hög tillväxt innovativa strategier toppat med relativt hög direktavkastning. Min rekommendation är köp.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?