Post entry

Medivir: Extrem Uppsida - Obefintlig, Redan Inprisad, Nedsida?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Johnson&Johnson/Janssens säljkår med absolut världsklass driver den stora delen av försäljningen av det svenska läkemedelsföretaget Medivirs kronjuvel Olysio (Simeprevir). Min prognos är att denna milstolpe i svensk läkemedelsforsknings historia inte kommer att ta slut om någon enstaka månad som marknaden redan har inprisat. Jag är övertygad om att denna historia just påbörjats och jag tror att den kommer berättas i levande form lång tid framöver!

Det mesta som jag hoppats på under året gällande Olysio har redan slagit in:

”Olysio är en NS3/4A‐proteashämmare som utvecklas gemensamt av Janssen R&D Ireland och Medivir AB och är avsedd för behandling av kronisk hepatit C‐infektion i kombination med pegylerat interferon och ribavirin hos patienter med hepatit C genotyp 1 och 4 och kompenserad leversjukdom, inklusive cirros.Janssen ansvarar för den globala kliniska utvecklingen av Olysio och äger de exklusiva, globala marknadsrättigheterna för Olysio, med undantag för Norden där Medivir AB innehar marknadsrättigheterna i enighet med ett avtal med Janssen‐Cilag International NV. Olysio godkändes för behandling av kronisk hepatit C-infektion som en del av en antiviral behandlingsregim i kombination med pegylerat interferon och ribavirin i genotyp 1‐infekterade vuxna med kompenserad leversjukdom, inklusive cirros i Japan i september 2013, i USA och Kanada i november 2013 samt i Ryssland i mars 2014. Efter godkännandet från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA förväntas Olysio introduceras på marknaden i ett antal av EU:s medlemsstater under andra halvåret 2014.” http://www.medivir.se/v5/se/uptodate/pressrelease.cfm?releaseid=6B56EEB6C65CBBDB&year=2014

Hepatit C marknaden predikteras att totalt omsätta 20 MILJARDER US DOLLAR TILL OCH MED 2030 (http://www.achillion.com/HCV_overview)

Här följer min allt för kortfattade summering idag i punktform enligt nedanstående:

1 Den sedan länge efterlängtade nya VD:n(Niklas Prager) börjar 1a setember (idag!!). Han ”ämnar synliggöra Medivirs värde”.

2 Det är ett faktum att Medivir idag inte alls tappar den försäljning med den nivå som många analytiker tidigare prognosticerat(siffror publiceras på internet varje fredag eftermiddag, bla på twitter från ”H3NPHLO”och ”A White Prism”). Olysio verkar åtminstonde fram till dags datum bibehålla sin 25% marknadsandel! Jefferies har tidigare publicerat denna prognos (https://twitter.com/H3NPHLO/status/446265282802094080/photo/1), men faktum är att dagens siffror är betydligt högre :https://twitter.com/A_White_Prism/status/505383349402497025

3 Snart kommer företagsstrategin och allt det den för med sig: Skall nu utdelning initieras (?) Kommer man initiera återköpsprogram (?). Jag hoppas på båda delar. Blir det utdelning, vilket torde vara rimligt med dagens oerhört stora kassa, så kan man ju tycka att aktievärdet borde påverkas minst sagt ordentligt och blir det återköpsprogram så lycka till alla eventuella blankare / ”Gilead-Medivir par traidare”…

4 Snart kommer nya forskningsstrategin. Detta kräver analytikerna och förstås aktieägarna med all rätt.

5 Tycker att uppmärksamheten kring att Medivir har ”vunnit” Australien uteblivit. Att huvudkonkurrenten Gileads läkemedel Sovaldi föll med magplask är dock väldigt tragiskt för patienter ur det högst relevanta medmänskliga perspektivet.

J&J/Janssen som säljer Olysio åt Medivir levererar nu inkomster åt företaget. Stora sådana (denna veckan verkar samarbetet gett 40 nya miljoner till Medivir. Just denna siffra är i dag hämtad från de otroligt insatta och dedikerade bloggarna på Avanzas forum Placera.)

6 Kassan lär med stor sannolikhet ligga runt 2 miljarder efter året****s avslut****. Börsvärdet är idag (****30****/8:e) är endast 3.****9 miljarder (!)****.

Anledningen till den löjligt låga värderingen av företaget bör vara att marknaden är orolig att försäljningen av Olysio skall upphöra över en natt i höst när konkurrenter då lanserar nya läkemedel och nya kombinationer. Jag delar inte åsikten att framtida marknadsandel kommer sjunka till försumbar nivå över några enstaka nätter. Sjunker försäljningen ”bara” med (hela) 65-80% så bör fortfarande Medivir att dra in otroligt höga belopp under lång tid (10 miljoner i veckan? 14? 8?) Glöm återigen inte bolagets nuvarande otroligt låga börsvärde i förhållande till nuvarande intäkter.

Dagens försäljningssiffror är ingen förhoppningsprognos. Det är fakta.

Svart på vitt.

7 J&J/Janssen har nyligen skrivit avtal med Spanien om försäljning. Medivir har ensamrätt på försäljningen i Norden som nu börjar ta fart. Medivir är alltså redan godkänt i USA, Canada, Ryssland, Japan och EU och fler länder lär följa inom kort: Asien? Afrika? Sydamerika?

8 Medivir har nyligen introducerat flera läkemedel på marknaden: Adasuve (schizofreni, det första inhalerbara läkemedlet för behandling av agitation) och Suscard (kärlkramp, en av de vanligaste hjärtsjukdomarna i västvärlden).

9 Medivir har nyligen inlicensierat RS-virusprogram från Boehringer Ingelheim

10 ”Kombinationsbehandling med Simeprevir och sofosbuvir (Gilead, huvudkonkurrenten med ca 75% marknadsandel idag) utan interferon och ribavirin har i den tidigare fas II studien COSMOS visat goda säkerhets- och effektresultat hos genotyp 1 infekterade hepatit C-patienter. Avsikten med OPTIMIST-studierna är att belägga dessa goda resultat och att undersöka möjligheten att korta behandlingstiden till åtta veckor för att om möjligt ytterligare förenkla denna lovande behandlingsregim” (av Charlotte Edenius, Medivirs utvecklingschef, saxat från www.medivir.se/v5/se/uptodate/pressrelease.cfm?releaseid=2300B6C104320BC6&year=2014)

11 Övriga samt väntade/oväntade triggers från Medivirs forskningsportfölj…

Avslutsar med att direkt saxa ett inlägg på placera från en av alla de fantastiska bloggarna. I detta fall "Prisma". Varför? Jo, jag klarar inte av att formulera nedanstående budskap bättre själv!

https://www.avanza.se/placera/forum/forum/medivir.html#3551275

"Det intressanta för Olysio är erbjuda en behandling som kostar 25-40% mot konkurrenterna och botar i stort sett lika bra i genotyp 1 och 4 med interferonbaserad behandling.

_Denna hype kring interferonfri behandling för den bredare patientgruppen startade främst av analytiker i USA där försäkringsbolagen enligt lag måste erbjuda det som är godkänt av FDA. Men USA är ändå en stor grupp utanför dessa försäkringsbolag och det är detta som är skälet till att så många har blivit överraskade att Olysio säljs så bra. Det verkar som att man inte tänkte på att denna del av samhället har begränsade resurser. Man är mycket priskänslig inom Medicaid/care (100 milj prs), fängelser och veteran-organisationer. Detta börjar synas alltmer i debatten där. Men aldrig i analyser.

Analytiker har helt missat att dessa mediciner är så dyra för samhället att priset ofta blir en viktigare faktor än bekvämlighet när medicin väljs. Bota en patient bekvämt eller tre obekvämt. Vilket val måste sjukvården i de flesta länder göra?

Interferonfri behandling är främst för de riktigt sjuka med fibros 3&4 eller för dom som inte tål det.
Olysio botar ofta bättre i sina genotyper med interferon än t ex Abbvie och BMS interferonfritt.

De flesta sjukvårdssystem utanför USA är mycket priskänsliga och därför är det avgörande med priset på behandling. Interferonbaserad behandling är varmt välkommen om den kostar 220.000kr istället för 540.000kr interferonfri. Och att den botar lika bra eller bättre för majoriteten i aktuella genotyper.

Finns det någon som läst en analys där en analytiker skriver: "Dessa mediciner är så dyra att de kraschar sjukvårdssystemen".
För mig personligen är priset och botandegraden det bärande argumentet att vara investerad i Medivir. Och jag är förvånad för varje dag som går utan att detta uttrycks klart och tydligt i en analys. (Carnegie har dock snuddat vid ämnet.)

Se Medicaids stenhårda begränsningar för Sovaldi. Se Australien och Spanien.

Här ser man hur verkligheten går före analytikerna."_

Slutsats:

Min bedömning är att aktien har en EXTREM POTENTIELL UPPSIDA UNDER DE NÄRMASTE ÅREN SAMTIDIGT SOM NEDSIDAN KAN TYCKAS OERHÖRT BEGRÄNSAD DÅ MARDRÖMSCENARIOT REDAN TER SIG INPRISAT I DAGENS KURS! Klarar företaget däremot mot förmodan att behålla all eller större delen av försäljningen så kommer intäkterna per år vara av storleksordningen multi-miljardbelopp. Nu tror dock även jag att försäljningen kommer avta skarpt. Det jag hoppas, tror och önskar är att Medivir kan behålla ca 4-8% marknadsandel under ett större antal år.

Medivirs innevarande forskningsportfölj mognar också för varje månad!

Väljer Medivir istället att handla upp billiga externa prekliniska projekt väl anpassade till kompetensen i företaget så för ju detta också med sig både stora möjligheter (med mindre risker pga relativt låg kostnad).

I denna länk finner du hela forskningsportföljen, men jag väljer i detta inlägg att lämna kommentarer kring denna helt, främst pga att marknaden inte fått upp ögonen för den. Här finns dock ett litet smörgåsbord med potentiella triggers i en nära eller bortre framtid:(http://www.medivir.se/v5/se/RnD/project_portfolio.cfm)

Risker

Risk 1: Att Gilead drar tillbaka försäljningen av enbart Sovaldi (Sofosbuvir) då företaget är på gång med ny kombo. Jag ser detta som högst osannolikt då, enligt vad jag förstår, lanseringen av Sovaldi är läkemedelsbranchens största försäljningssucce någonsin vad gäller tidpunkt för lansering till multiblockbuster status.

Risk 2: Yttre negativa marknadsfaktorer (börskrash, krig).

Risk 3: Att försäljningsutvecklingen på sikt snabbt avtar och ”alignar” sig med Jefferies & Companys långsiktiga prognos. Detta känns ju dock inte sannolikt då deras initiala del av den (grafiska) prognosen visade sig vara avvikande/felaktig (se länk ovan).

Risk 4: Att Abbvie, Merck eller annan konkurrent helt sopar banan med Gilead och J&J/Jansen/Medivir. Detta känns ju också helt otroligt. Dessa bolag vill också få tillbaka forskningsutläggen (R&D costs, process costs, clinical costs, market costs etcoch mer därtill (vinst förstås). I Abbviesprogram skall väl flera piller inmundigas olika gånger om dagen vad jag förstått. Detta blir ju komplicerat för både läkare och patient. Å andra sidan driver nog många kliniker "direktiven hårdare än önskningar om smidighet” Detta får tiden utvisa. Vad som händer med aktiekursen om dessa nya läkemedel inte levererar fullt ut vågar man ju inte ens tänka på. Mitt prognostiserade kursintervall vid denna händelse har jag inte ens mod att skriva i siffror (kursen skulle ju då bli så hög att siffran inte ens känns seriös). Medivir har ju som sagt idag en 25%-ig marknadsandel inom ett område som totalt beräknas omsätta 20 miljarder US dollar tom 2030

Risk 5: Framtida oväntade toxicitetsfynd efter lanseringarna. Ser sannolikheten som låg då behandlingstiden är väldigt kort. Kanske till och med ner till 8 veckor efter Optimist studierna (höst/vinter trigger)?

Johnson&Johnson är ju också i hög grad beroende av Olysios framtid!

(http://www.investor.jnj.com/webcasts-presentations.cfm)

Och min aktieprognos?

Tja, den som lever får se, men P/E på årets förväntade resultat beräknas bli 2-3. Lyckas Medivir uppnå förtroende från marknaden genom solid uthållig försäljning över tid så bör P/E talet hamna på minst 10, kanske till och med 20 (jämför liknande bolag). Räknar vi på P/E 3 efter året, samt 15 på lång sikt så bör detta motsvara en ökning av aktiens kostnad på cirka 500%. Lyckas företaget leverera 20% av försäljningen, så bör vi få en ökning på 100%.

LYCKA TILL MEDIVIR! SVERIGE OCH SVENSK FORSKNING BEHÖVER ER!

I denna sammanfattning väljer jag att lägga med en halvgammal, men viktig och fantastiskt underhållande länk i rent utbildningssyfte.

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/hans-rosling-om-sin-egen-hepatit-c-behandling-2689323

Undertecknad är idag sedan länge en lycklig aktieägare i Medivir (och ämnar äga dessa aktier väldigt länge till).

Undertecknad kan heller inte garantera / ansvara för att de uppgifter i detta inlägg är helt korrekta. Undertecknad kräver därmed att en eventuellt läsare läser in sig på egen hand - innan eventuell investering

Undertecknad vill också poängtera att de riktiga riskerna är de man aldrig förstod existerade - förrän det var för sent.

Notering: Medivir diskuterades också i Börspoddens senaste sändning (avsnitt 52, http://borspodden.se)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?