Post entry

Liveblogg: Börsdagarna (dag 1)

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Öresund 16:11

Talar om hur jobbig börsutvecklingen har varit och menar att vi inte sett slutet på problemen och riskerna.

Bygger vi upp nästa lånebubbla? Nej, bankerna lånar inte ut som de gjorde förrut och har dessutom bättre marginaler.

Innehav:
Sämsta utveckling: HQ bank
Öresund har inte gift sig med HQ och Avanza, men bolaget ser ”fantastiska förutsättningar för bolagen att växa”
Fastighetsbolag: Fabege, Klövern; Tror på Wihlborgs fortfarande, men Fabege och Klövern är mer attraktivt värderade.
Jobbar mycket med derivatpositioner, har blivit en av d större ägarna i Haldex och Munters under början av detta år.

Föredrar ni större bolag just nu?
De medelstora industribolag är mycket intressanta. Haldex och Lindab tas upp. De stora bolagen har blivit för stora, SCA nämns.

Börsen de närmsta 6 mån?
USA löser inga långsiktiga problem nu utan endast kortsiktiga. Det finns en stor oro för framtiden. VD vågar inte tro någonting.
Stora utdelningar, inte bättre att investera?
En skattefråga, våra aktieägare kan ju köpa fler aktier för utdelningen .

Borevind 15:37

Marknaden har starka drivkrafter. Med tanke på den stora miljöfrågan behöver jag nog inte kommentera detta. Borevind har ambitionen at investera i hela värdekedjan och därmed skapa synergieffekter.
GPV är dess största investering (65%) och är i solkraft, en av nordens största tillverkare av solcellspaneler. Under 2008 visade Spanien en mycket stark tillväxt inom solkraft pga politiska beslut. Bolaget går igenom dess olika innehav och ingenting nytt och spännande sägs.
GPV:Q1: ökade med 50%, den ökade så mycket att inkörningsproblem uppstod vilket gjorde att man inte kunde tillgodose sig hela ökningen. Resultatet sluta strax under nollsträcket.
Balansen i värdekedjan blir bättre.
GPV har 17% värkningsgrad vilket är mycket bra. Solarworld räknar med en tillväxt på 10 procent.
Investeringar är lönsamma inom 3-5 år i Spanien, insattsvarorna blir billigare.
Bolaget har inga planerade exits. Just nu har bolaget fullt upp med att producera enligt avtal med Solarworld.

Pilum 15:07
Nästa bolag som står på tur är Pilum. Bolaget jobbar med fjärrvärmenät, kraftvärme, sopförbränningsanläggningar, rökgasrening, vattenreningsverk.
Bolaget presenterar dess affärsområden:
Pilum Engineering, Pilum Industrifilter, Pilum Technologies.

Året hittills: Industriområdet har gått mycket dåligt I början av året, men VD hoppas och tror att det I fortsättningen kan se något ljusare ut. VD står och talar mycket om marknaden och går inte in så mycket in på vad Pilum har med den att göra. Lönsamheten står dock i fokus självklart och VD menar att de kostsamma och ”dåliga” projekt som står bakom dem nå är ”ute ur böckerna”. Marknaden ser svår ut men intressant…

Har fått förfrågningar från kinesiska bolag, men bolaget har tackat nej då de än så länge är för små. Bolaget visar massor av diagram och långa tabeller.

Lönsamhet? VD klagar på att man har haft dålig kostnadskontroll i tidigare projekt, men menar att denna kontroll ser ut att bli bättre.
Konkurrensbild? Kunder är mycket försiktiga, VD menar att det finns 3-4 styckna på den svenska marknaden. Ambitionen är givetvis att öka marknadsandelen.

Vad gör er unika i just er verksamhet?
VD: Egentligen inte mycket.

BM Impex 14:27

VD kör en inledning om hur bolaget skapades, visionen blev ”Konkurrensutsätt byggsektorn”!

Kontorsfastighet, BM Impex levererade åtskilliga ton betong (400 trailers) till Sony Ericssons kontor . Detta var starten för bolaget!

Affärsmodell:
Aldrig äga produktionskapacitet, detta sker genom trading (låser ej kapital). Logistik är en nyckelfaktor.
Byggmaterialmarknaden omsätter 100 miljarder (Norden 300 miljarder)
VD fortsätter att lägga tyndpunkten på vikten i deras logistik samt dess kompetens och nätverk inom byggbranschen.

BIM (Building Information Model)- Man övergår från pappersdokumentation till datoriserade modeller. BIM visualiserar objektet i 3D vilket underlättar projektet avsevärt. VD menar att BM Impex är mycket kompetenta inom detta verktyg/ teknik.

Ärligt talat förstår jag inte riktigt bolagets konkurrensfördel. Men jag antar att de tycker att deras kompetens, nätverk och affärsidé räcker för att slå sig in på denna marknad.

Företaget skall göra en nyemission och skall in på Aktietorget. Du kan teckna dig i nyemissionen redan imorgon.

13:55 Probi
2008 var deras bästa år, konstaterar VD i inledningen. (Egen kommentar: Jag kan säga att min Proviva konsumtion har ökat markant det senaste året…)
26 länder, har Probi nu produktavtal i. VD hoppas på att sälja kosttillskott i Sverige inom kort.
Vision och affäridé - Världsledande inom probiotika , vilket man tror är fullt möjligt.

Produkten Good Belly- en ny tablett skall lanseras med vaniljsmak
Försäljning går bra trots en tråkig marknad, hälsotrenden är stark konstaterar VD då tillväxten varit stark och tycks fortsätta med det.
Konkurrensfördelar- robusta stammar överlever industriell produktion vilket skapar god hållbarhet

Inga skulder i bolaget, vilket betyder mycket hög soliditet. Bolaget står sig finansiellt stark medan nyckeltalen är på väg åt rätt håll. Norden är 50% av marknaden.

Kvartal 3, så skall Probi lansera ett produktsortiment ( en dryck) tillsammans med Skåne Mejerier.
VD är mycket entusiastisk angående det nya produktsortimentet och nämner att deras produkt är världsbäst. Den nya lanseringen är en mycket viktig milstolpe.

Förkylningsstudie, har studien publicerats?
Nej, vi satsar på att göra detta inom kort, i en större tidsskrift.
Sedan diskuteras dess produkters probiotika prestanda och det hela blir för invecklat för att gå in på.

Lansering av ny produkt?Kommer inte detta kosta Probi massor av pengar?
VD konstaterar att Probi inte finansierar denna lansering.
I stort tycker jag att VD ger ett mycket bra intryck och verkar helt klart självsäker. Jag kanske skall köpa aktier för att förhoppningsvis finansiera mina framtida Provivakonsumtion.

Bringwell - tionde inlägget VD David Rönnberg inledde så klart med att presentera bolaget i korthet. Mest intressant i introduktionen var att han lade extra krut på att betona att marknaden fortfarande konsolideras och att det öppnar möjligheter för en spelare som Bringwell. Därutöver är avregleringen av apoteksmonopolet en stor sak nu för bolaget eftersom de nya ägarna till apoteken kommer ha behov av nya partners. Hmm.
Senaste halvåret har bolaget tagit det lite lugnt med förvärv (massor av förvärv har gjorts historiskt) och fokuserat på att hitta synergier i befintlig verksamhet.

13:17 Bringwell
Bolaget letar samarbetsavtal, vill även hitta allianser med stora butiksnät.

Framtidsutsikter, synliggöra synergivinster.
Validus äger 52 % av bolaget. VD är något otydlig om vad som kommer att hända med detta stora ägande inför noteringen (First North till Small Cap)

Satsning i Norge gick inte bra?

Finska marknaden går fortsatt bra. Den svenska och danska står och stampar. Hälsobutiker minskning med 5 %, klagar även på dålig marknadskommunikation. Tror och hoppas dock på att botten är nådd.

VD har sålt aktier, varför?
Konverterat aktieinnehav med ett optionsinnehav. VD:s exponering mot Bringwell har därmed endast ökat.

Linkmed - nionde inlägget Dags för Linkmed som är ett investmentbolag inom hälsovårdssektorn. Bolaget håller just nu på med en nyemission på 100 mkr som ska finansiera en handfull av portföljbolagen som nu är på väg ut på marknaden med sina produkter. 2009 har startat stark för många portföljbolag enligt VD Ingemar Lagerlöf med bra nyhetsflödet. Dessutom gör bolaget numer vinst. Lagerlöf tar ett djupt andetag, fäster blicken i publiken och tar sats för att puffa extra för portföljbolaget Olerup SSP som Linkmed förvärvade 2008. I Olerup finns tydliga synergier med en annan portföljprodukt, nämligen Absorber (som nyligen fick FDA-licens). Därmed vill Linkmed bygga ett komplett transplantationsbolag med Olerup som kassako och Absorber som tillväxtmotor, enligt Lagerlöf. Bolagen ska slås ihop längre fram. "Det är klart möjligt att det sammanslagna bolaget är en kandidat för börsnotering om några år".
I övrigt har Linkmeds portfölj mogna betydligt jämfört med börsnoteringen för två år sedan. En hel del bolag har produkter på marknaden. Något riktigt intressant från frågestunden framkom inte.

Orexo - åttonde inlägget Orexo kom ganska otacksamt in i matchen. Publiken fick snabbt hämta lunch (lax, vad annars) och gå och sätta sig igen. Medan lunchen nu intages så gör VD Thorbjörn Bjerke (med norsk brytning) sitt bästa för att göra Orexo rättvisa. Han gör det dock bra. Tillsammans med Yvonne Mårtensson (Cellavision) är han antagligen den bästa talaren hittills. Blandar skämt med allvar. Enligt Bjerke kommer Orexo framöver ganska mycket fokusera på egna produkter framöver såsom Orexo17, Abstral mm. Under 2009 är fokus på att öka intäkterna och samtidigt minska kostnaderna. Låter som en självklarhet, tycker jag.

Fråga? Hur ser Orexo ut om fem år? Kommer Orexo att var ett utvecklingsbolag? Bjerke: vi kommer att ta fram egna produkter men i samarbete med läkemedelsbolag.

Obs. Efter att ha skrivit ett ganska lågt stycke om Medivir så blev jag helt plötsligt utloggad. Hela stycket försvann. Attans. Bara att ta nya tag.

Medivir - sjunde inlägget Här kliver två personer upp på scen. Bolagets CFO Rein Piir samt xx (återkommer med namnet). Medivir är enligt Piir numer rejält fokuserat på Hepatit C-området. Ojoj. Väldigt mycket facktermer och komplicerad bilder. Jag känner mig som en idiot. Alla andra i rummet verkar tämligen insatta och antecknar flitigt. Ledsen att jag inte kan bidra så mycket här. Ska vara på hugget att fånga upp frågorna.

Karo Bio - Sjätte inlägget Kanske dagens höjdpunkt. Åtminstone verkar det så med tanke på att lokalen nu närmast är fullsatt. Min uppskattning cirka 130 personer. Många kostymer på plats nu. VD Per Olof Wallström kör igång med en sedvanlig bolagspresentation och fördelarna med bolagets produkt Eprotirome. Alla verkar sitta att hålla andan inför kommande frågor kring hur det går med förhandlingarna kring ett ev avtal kring bolagets produkt Eprotirome.

Enligt Wallström så har bolaget skickat in sina studieresultat till en framstående vetenskaplig tidsskrift och räknar med att den kommer att presenteras inom kort. Bolaget diskuterar med partner och det krävs en stor, med betoning på stor, partner, enligt Wallström. Finanskris mm har att partnerförhandlingar dragit ut på tiden något och det finns enligt Wallström också en viss osäkerhet vad som krävs regulatoriskt för att få ett sådant här läkemedel godkännt. "Vi vågar inte ge något uppskattning om när vi är i mål med en partner, men vi hoppas att vi lyckas".

OBS. Min anmärkning: För ordagrann lydelse av Wallströms kommentarer kring Eprotirome - se webcast som publiceras kl 18.00 i kväll.

Frågorna som följde presentationen gällde förstås när ett avtal kan komma att presenteras. Per Olof gled skickligt undan dessa frågor och stämningen blev rejält uppslupen när han proffsigt duckade gång på gång. En fråga var om inte David Brennan (Astrazeneca) inte visste om Karo Bios Eprotirome-projekt med tanke på hans uttalande i DI på onsdagen. Wallström svarade att han inte visste om Brennan kände till Eprotirome, men att andra personer inom Astra definitivt kände till projektet. Wallström lovade dock, med glimten i ögat, att ringa Brennan efter lunch. Det gav rejäla skrattsalvor bland publiken.

Diamyd - Femte inlägget

VD Elisabeth Lindner körde igång sin presentation efter diverse strul tekniskt strul med datorn. Dessvärre återkom problemen några gånger under presentationen. Otur. Elisabeth lägger mycket kraft på att presentera själva sjukdomen Diabetes. Men nu börjar hon komma igång med fördelarna med Diamyd. För oss vanliga dödliga så är det inte alltid helt lätt att hänga med i svängarna i alla biotekniska termer. "Autoimmuna attacker", "prevalens"?? Hon känns dock klart kompetent. Bolaget attackerar en miljardollar räknat i dollar. Nu kommer hon in på det heta - bolagets två fasIII-studier.

Frågor:
Hur ser ert finansieringsbehov ut? Elisabeth: vi jobbar med flera parallella lösningar, men vi kommer inte sitta med tom kassa när vi går in i partnerförhandlingar.

Hur ser en drömpartner ut? Elisabeth: om man får drömma så gäller det att hitta en partner där vi kan få behålla Skandinavien och USA själva.

---------

Stille 09:30 Fjärde inlägget
VD Anders började presentationen med att visa upp en riktigt äcklig operationsbild och visade sedan upp vilka delar som i denna operation som Stilles produkter kommer in. Där fick du vår uppmärksamhet Anders. Min chef Urban, såg ut att sätta Kaffet i strupen…

Sedan tappar presentationen tyvärr lite fart, VD Anders är dock lugn och behaglig att lyssna på.

Stilles säljer likt Cellavision utrustning till hälsovården. Jag saknar dock en film eller likande som presenterar produkt/ er de säljer, så att man kan få en ”känsla” för bolaget.

Stille har påverkats en del av konjunkturen med den estetiska plastikkirurgin i framförallt USA.

Stille har passerat en avgörande vändpunkt visar nu svarta siffror. Redeye har idag också släppt en helt ny analys på bolaget. Läs gärna den. VD lämnar inom kort över stafettpinnen till en ny VD. Är det ett osäkerhetsmoment? Kanske. Men det behöver det inte vara. Bolaget går in i en ny fas och nu är det tillväxt som är i fokus.

---------------

09:00 - Tredje inlägget Cellavision- Yvonne var glad då bolaget igår hade fått ett pris ”Sweden Bio Award”
De visade en proffsig film som visade deras cellbehandlande ”finmekanik” utrustning. Det spelades även en tuff låt, väldigt amerikansk och proffsigt. Heja Yvonne! Nu kanske t o m jag kan intressera mig för ”bioteknik”…
Omsatte 100 Mkr (ökning med 35%), med en vinst på 13 Mkr, 15 anställda.
Har 500 system ute framförallt i Europa (60%) och Nordamerika.
Marknaden i hematologi omsätter runt 1 miljard.
15 000 lab, värde 5 miljarder, där Cellavisions produkt har potential.
Ägarstruktur, mycket riskkapital. Grundare är Christer Fåhreus med runt 11 procent av kapitalet.

Signaler från Vita Huset, lagändringar inom hälsovård, någon effekt på er?
Yvonne: Vi ser ingen effekt.

Valutaeffekter? Yvonne: De har varit positiva än så länge.

Konkurrenssituation? Yvonne: Vi väntar fortfarande på konkurrens. Ser positivt på konkurens i marknadsföringssyfte.

Stefan Wikholm: Hur kommer det sig att ni inte redan är uppköpta?
Yvonne: Branschen är något avvaktande , svår fråga att svara på…

-------------------------------

08:55 - Andra inlägget
Biolin. (70 medarbetare – säljer analytiska instrument)
Möter ni inte ökad konkurrens?
Vi står relativt fria från konkurrens i 80 % av våra produkter. Denna bransch har även höga inträdesbarriärer.
Biolin har stora strukturella förändringar, desperate efter att hitta en struktur i organisationen kommer det fler strukturella förändringar?
VD anser att de har behållit en bestämd strategi och gjort det som varit bäst i aktieägarnas intresse.

------------------------------

08:51 Första inlägget
Ja, då var det dags. Börsdagarna 2009, med Redeye och Anvanza, som värdar är igång. Jag har slagit mig ned vid ett runt bord närmast scen och har en perfekt plats. Tanken är att mitt tangentbord ska glöda under hela dagen. Jag ska LIVEBLOGGA. Tjoho. Det är min debut så ha gärna lite överseende :-) För er som läser detta under dagen ska jag försöka förmedla läget här nere på terrassen. Någon gång i halvtimmen ska jag försöka mig på att uppdatera bloggen.

Först ut var lifesciencebolaget Accelerator. Du jag fortfarande hade smörgåsen i munnen under den största delen av presentationen, så kunde jag under en längre tid endast höra mitt eget tuggande i tankegångar om Manchester United och deras platta fall i går kväll. Men min chef Urban tog mig tillsist i kragen och jag vaknade till sist vid liv. En fråga ställdes från publiken.

Hur påverkas era partnersamarbeten av konjunkturläget?
När projekten når klinisk fas så menar VD att det är relativt okänsligt för konjunkturen.

Ni har sex bolag idag, vad är er strategi med dessa?
Har ingen förvärvstrategi, letar inte efter något nytt.

Några avtal i närstående?
Addbio (ortopedi) , är i diskussioner med intressenter.

Biolin var nästa bolag (08:30)
Biolin har blivit Biolin Scientific vilket är så mycket mer!
Kunder: GE, P&G, läkemedelsbolag…

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?