Post entry

Lite av det som hänt inom läkemedel i veckan

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Börsen fortsätter vara skakig även denna vecka och index pendlar mellan hopp och förtvivlan. Med gårdagens lyft i ryggen känns det i alla fall lite tryggare för stunden, men det svänger fort.

I veckan har rapportsäsongen inom läkemedel dragit igång och det framförallt i USA där rapporter kommit från Abbott Labs, Johnsson & Johnsson och Genentech för att nämna några. För J & J var en bidragande faktor för att bolagets rapport var så pass stark den svaga dollarn, men för Abbott och Genetech var den underliggande försäljningen stark. Abbott skördar stora framgångar för sitt läkemedel Humira mot ledgångsreumatism som är en human antikropp utvecklad av Cambridge Antibody (numera en del av Astrazeneca). Försäljningen av Humira steg med 50 procent till 1,2 miljard dollar för det tredje kvartalet. Genentechs resultat var visserligen lägre än analytikernas konsensus men deras block-buster läkemedel inom onkologi uppvisade stark utveckling; Avastin försäljningen steg med 18 procent till 704 miljoner dollar, Herceptin steg med 15 procent till 368 miljoner dollar och för Rituxan steg också försäljningen med 15 procent till 655 miljoner dollar under det tredje kvartalet. Efter Genentech-rapporten har spekulationerna om att Roche-affären kommer gå i lås tagit ny fart och det finns ett antal analytiker som räknar med att budet kommer behöva höjas. Från Genentechs sida var det dock knäpptyst om affären i den efterföljande telefonkonferensen och det har det varit från Roche också sedan Genentechs styrelse avfärdade budet. Länge handlades aktien över budnivån på 89 dollar men har i och med senaste tidens oro på finansmarknaderna sjunkit ned till knappt 82 dollar. En orsak är att det förekommit rykten i marknaden att Roche haft problem att få till sina kreditfaciliteter för att fullfölja förvärvet. Den som lever får se men slutförs förvärvet räknar jag med att det kommer ge styrka till sektorn i dels att mycket kapital frigörs samt dels i spekulationer om vilket nästa uppköp är.

Idag rapporterar Dow Jones Newswires att Pfizer kommer, lite oväntat, satsa på marknaden för generiska läkemedel (billiga kopior av läkemedel vars patent fallit). Området förväntas nästan att dubblas till 2012 och uppgå till 520 miljarder dollar. Enligt WSJ.com har bolaget i dagsläget en marknadsandel om 4 procent som man alltså vill förbättra. På nyhetsfronten i Sverige har läkemedelsverket dragit igång sin kampanj mot internetförsäljning av läkemedel med TV-reklam och hemsida. (www.crimemedicine.com).

I rapportväg kom Bioinvent med sin igår och allt ser ut att utvecklas i linje med bolagets uppsatta mål, utan att gå in på vår rekommendation för aktien. Bioinvent är likt Genentech fokuserat på att utveckla läkemedel utifrån antikroppar men har ännu inte någon läkemedelsförsäljning, men flera stora avtal. Generellt har veckan som gått varit tuff för flertalet svenska bolag som forskar inom läkemedelssektorn. Nästa vecka kommer rapporter från ett par bolag inom sektorn.

Måndag – Medivir

Onsdag – Biovitrum

Torsdag – Karo Bio

Fredag – Diamyd

Mest fokus inför nästa vecka kommer det sannolikt vara på Karo Bio som eventuellt kommer rapportera data från avslutad fas IIb-studie med eprotirome tillsammans med ezetimibe. Tycker annars att det kommer bli intressantast med Biovitrum och om bolaget kommenterar pågående licensprocess.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?