Post entry

Insiders fortsätter att tanka Medirätt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Insiders har köpt på sig mer aktier i Medirätt sedan introduktionen och det är lätt att förstå varför om man bara tar sig tid att titta på vad som händer. Sällan eller aldrig har ett bättre risk/reward-läge skådats.

Jag noterar med glädje att IR-ansvarige i Medirätt återigen valt att köpa på sig aktier i bolaget där han är insiderregistrerad. Ingen stor summa i det stora hela men han har tidigare köpt på sig vid flera tillfällen och man får intrycket att han hyser stor tilltro till bolagets möjligheter. Och varför skulle han inte det? Normalt tar det lång tid för dessa så kallade förhoppningsbolag att etablera sin försäljning, men i detta smått unika läge har andra mycket större aktörer redan etablerat deras teknologi åt dem. Väl medvetna om att Medirätt sökt patent har de valt att inkludera mjukvara som ska förhindra felmedicinering i minst 150 000 datajournaler. Dessa bolag måste nu betala licens till medirätt eller ta diskussionen i rätten och gissningsvis väljer de det förstnämnda alternativet.

En väldigt intressant krydda i detta är att det rör sig om pengar som vid full betalning skulle överstiga 500 MSEK årligen redan vid 150 000 licenser (man löser en licens per patient). För en större aktör skulle det naturligtvis vara lönsamt att köpa ut hela systemet eller hela bolaget och det är ju ganska lätt att lista ut att det kommer att röra sig om riktigt stora pengar. Detta vet ledningen och fortsätter att köpa på sig aktier. De låter gärna folk oroa sig för att det är lite pengar i kassan eftersom oroliga människor säljer sina aktier så att andra kan köpa. Aktien kunde köpas för 3 kr så sent som i slutet på februari och min gissning är att det är välinformerade köpare som plockat aktier av oinformerade säljare. På senare tid har vi sett att tålamodet minskat och folk har börjat förstå att man måste uppåt på köpsidan för att komma åt aktierna och i ärlighetens namn spelar det inte så stor roll om man betalar 6, 8 eller 15 kr för en aktie som är så uppenbart felvärderad. Marknaden verkar inte ha någon som helst tilltro till att bolaget ska klara att försvara sitt patent, men vi pratar i första hand Sverige nu. Här kan man inte dränka bolag i juridiska processer på samma sätt som i USA. Här kommer rättvisan att ha sin gång och när den är färdig finns det mycket goda chanser att PRV har gjort sitt jobb på rätt sätt och att Medirätt kommer ut på andra sidan som en riktigt stor vinnare. Med detta som bakgrund måste jag säga ett detta är det bästa caset jag någonsin sett med hänsyn tagen till risk/reward.

Jag vet inte hur statistiken ser ut i patenttvister men låt oss anta att de i minst hälften av fallen utfaller till patentinnehavarens fördel. (Medirätt verkar dessutom ha ett riktigt brett patent som ser ut att vara svårt att bestrida) En tvist ska inte behöva ta mer än ett år att utreda och OM tvisten går till rättegång finns ingen anledning att rabattera priset på licenserna. I det fallet skulle man faktiskt kunna räkna med nära fullpris, men låt oss räkna med halva priset för att vara på säkra sidan. 150 000 licenser är alltså vad som finns idag och den siffran kommer självklart att stiga den närmsta tiden. 150 000 licenser gånger 1 800 Kr blir 270 MSEK om året. Av detta är i stort sett 100 % ren vinst. På denna siffra kan man sedan applicera sin egen sannolikhet för att bolaget ska vinna en eventuell tvist (den absoluta majoriteten av alla tvister avgörs utanför rätten) . Med tidigare nämnda 50 % sannolikhet blir vinsten 135 MSEK och efter skatt 97,2 MSEK. Jag tror ingen har problem med att handla bolaget till 20 gånger vinsten varför ett rimligt börsvärde efter fullt rimliga antaganden bör hamna på 1 944 MSEK som av en händelse ganska precis 100 gånger dagens börsvärde. Kom då ihåg att exemplet räknat lågt och bara på den svenska marknaden, samt dragit bort hälften som risk. Alltså inte konstigt att insiders köper… När resten av marknaden får redan på detta kommer det fåtal akter som finns ute att pressas upp rejält i pris. Jag tror inte att det idag är realistiskt att tro att bolaget inom en snar framtid kommer att värderas till nästan 2000 MSEK men jag tror att det finns utrymme att ta sig upp mot 2-400 MSEK och 10-20 gånger pengarna är ju inte fy skam.

Om någon har bättre risk/reward än detta är jag idel öra och jag ser fram emot att ta del av en diskussion.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?