Post entry

Medfield - bara början 2

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Medfield med fem ord: potential, samhällsnytta, låg risk, insiderköp och uppköpskandidat. I denna uppföljning visar jag varför det är rimligt att räkna med en aktiekurs i spannet 32-57 kronor innan försäljningen drar igång. När det sker kan vad som helst hända.

Min beskrivning av Medfield fortsätter. Tre viktiga aspekter vill jag lyfta fram innan jag sammanfattar caset och lyfter fram det allra viktigaste. Min ambition är att alla ska förstå Medfield.

En sak som förmodligen väldigt få inser, och som är spännande med Medfields teknik, är att systemet är ”lärande”. För varje mätning som görs blir systemet lite bättre och det kommer löpande att kunna kalibreras under tiden. Effekten som detta får är att även när patenttiden har gått ut så har man ett mer eller mindre ointagligt försprång eftersom mätdata kan hållas hemlig. Uppfinningen kan kopieras rätt av när patenten inte längre skyddar men marknadsledaren kommer alltid att vara bättre eftersom den har mer mätdata. Det gör att priserna inte faller tvärt vid patentets utgång utan kan hållas mer eller mindre intakta till skillnad från t ex läkemedel där priserna gör rätt ner i backen efter patentutgång p g a generikabolagens intåg.

Storleken på marknaden är en annan aspekt som jag tror få greppat. Till viss del är det bolagets fel. Låt oss se på ett exempel som visar hur hur konservativa Medfield är när de sätter den årliga marknaden till 8 miljarder kronor. Det finns ungefär 200 000 ambulanser i världen och 10 000 akutmottagningar. Med ett antaget pris om 500 000 kronor och en livslängd på 5 år för strokefinder hamnar det totala marknadsvärdet på 21 miljarder kronor årligen. Detta för den akuta strokemarknaden. Till det lägger vi skallskada och bröstcancer samt framför allt övervakning.

Den sista aspekten är den mest förbisedda. Vi fokuserar gärna på ambulans eftersom det är där strokefinder gör mest nytta. Men strokefinder gör också stora nytta för övervakning av stroke och TIA-patienter. Att nå dit kommer sannolikt att gå ganska snabbt. Efter CE-märkning tror jag vi ser ett par omedelbara affärer. Vid övervakning är det en enhet per patient annars kan övervakningen inte vara kontinuerlig. I bara Sverige drabbas årligen 25 000 personer av stroke och ytterligare 8000 drabbas av TIA. Vad är denna marknad värd? Jag vet inte men den är stor.

Alltså, marknaden för strokefinder (för stroke, inte skallskada eller bröstcancer) är värd 21+ miljarder kronor årligen! Detta är viktigt för att förstå vilket hett uppköpsobjekt Medfield är och det är så det kommer att sluta – med ett uppköp.

Medfield som investering kan sammanfattas så här:

1 Potential. stroke kostar samhället enorma pengar och innebär stort lidande för de drabbade. Vården skriker efter nya metoder och att tidigt kunna sätta in behandling är högst upp på prioriteringslistan. Vad som är fullkomligt unikt är att såväl brittiska som svenska myndigheter utvärderar systemet redan innan CE-märkning erhållits så det råder inget om att det finns ett stort intresse för tekniken. Att den publicerade studien fick uppmärksamhet i hela världen är också ett bevis på att något stort kommer att hända.

2 Tydlig samhällsnytta. Sjukvården i hela världen pressas av att en åldrande befolkning behöver allt mer vård. Att minska skadorna vid stroke är högt prioriterat eftersom sjukdomen är enormt kostsam. Bara i Sverige kostar stroke 16 miljarder om året. Om man, vilket allt tyder på, kan minska skadorna (och kostnaderna för dessa) med 20 % så skulle man kunna köpa in 6 400 system som skulle betala sig på ett år.

3 Låg risk. Systemet är redan validerat. Strokefinder är inget som kommer att ta år att utveckla och validera. Nästa år börjar försäljningen.

"Jag har hållit på med olika former av neurodiagnostisk forskning i hela mitt liv, och jag kan inte säga att jag har varit med om någon studie som har en så stor potentiellt klinisk betydelse, säger Mikael Elam, professor i klinisk neurofysiologi om den nya studien."

4 Insider köper. VD kom utifrån men är den som kan bolaget bäst. Trots att aktien stigit med flera hundra procent sedan han tillträdde fortsätter han att köpa aktier. Han vet saker som han inte kan/får tala om men hans handlingar säger tillräckligt mycket.

5 Uppköpskandidat. Självklart skulle Medfields teknologi vara mer värd i händerna på en global aktör inom medtech med en årlig potentiell marknad på 21 miljarder kronor. Det finns ett flertal som håller på med olika typer av avbildningstekniker som CT, MRI etc. Dessa kommer börja cirkla kring bolaget likt gamar när försäljningen kommit igång.

Jag skulle gärna vilja sätta en riktkurs på Medfield men det blir så lätt fantasisiffror som ingen tror på. Hursomhelst finns det i alla fall ingen som helst anledning till att bolaget ska vara lägre värderat än medtechkollegorna Episurf och Xvivo. som har börsvärde på 477 respektive 850 MSEK. Medfield har större marknadspotential än dessa två och kommer ha lättare att få snabb acceptans inom vården. Episurf och Xvivo har också mer eller mindre direkta konkurrenter att slåss emot vilket Medfield saknar. Med samma börsvärde som Episurf blir Medfields aktiekurs 32 kronor. Med samma börsvärde som Xvivo blir Medfields aktiekurs 57 kronor. Idag är aktiekursen 14 kronor. Att gå om dessa två aktörer i börsvärde anser jag är ett första delmål som borde nås innan försäljning kommer igång. När försäljningen sedan startar under nästa år kan vad som helst hända.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?