Post entry

Orexo och Meda i storaffär.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Orexo och Meda presenterar på måndagsmorgonen ett licensavtal där Meda förvärvar världsrättigheterna till Orexos båda produkter Sublinox och OX-NLA. För rättigheterna betalar Meda USD 20 miljoner upfront till Orexo som också är berättigade till ytterligare milestone utifrån uppsatta mål om totalt USD 145 miljoner. Avtalet innebär att Meda dessutom kommer ta de fortsatta kostnaderna för den kliniska utvecklingen av OX-NLA.

Glädjande med ett avtal och med två produkter på en gång. Affären ligger betydligt högre än de uppsatta prognoser som jag upprättat för de bägge (som var på sammanlagt USD 90 miljoner) vid ett eventuellt avtal. Att dessutom Meda tar in OX-NLA ger en stärkt bild av produktens konkurrenskraft och chans till att
komma ersätta deras nvarande storsäljare Astelin.

Meda bedöms som en bra partner för Sublinox, med finansiella muskler och med tydliga ambitioner att stärka sin etablering på den nordamerikanska marknaden. Finansiellt ger avtalet Orexo muskler för att ta verksamheten genom både 2008 och 2009, vilket ger utrymme för att både Rapinyl och Sublinox når marknaden och för ytterligare avtal.

Helårsförlusten har jag justerat ned till en förlust om SEK 110 - 120 miljoner och ett avtal för OX17 skulle kunna ta bolaget till vinst. I beräkningen ingår inte ett eventuellt godkännande av Rapinyl, som tidigast kan ske nästa vecka, och inte heller att Boehringer Ingelheim väljer läkemedelskandidat för OX-MPI. Skulle bägge dessa händelser ske under 2008 får förlusten ytterligare justeras ned med SEK 70 - 80 miljoner och därmed nästan ett noll resultat.

Orexo har utvecklats positivt hittills under 2008 och det finns anledning att fortsätta vara positiv till aktien som har en chans att gå sin egen väg oavsett börsklimat. Man är nära flera kommersiella genombrott och har chans att teckna flera stora avtal till i år och nästa . Framförallt är chans god för avtal för OX17, OX2477 och OX-CLI. För astma och KOL projekten OX2477 och OX-CLI bedöms ett mycket omfattande avtal kunna vara i förhandling och ett sådant kommer sannolikt innebära att bägge projekten licensieras samtidigt. Då astma och KOL marknaden är mycket stor i ekonomiska termer och det finns få nya lovande mål att arbeta mot bedöms intresset för de bägge som stort.

I mina beräkningar handlas Orexo med en betydande rabatt mot de riskjusterade diskonterade kassaflödena. Det i sig är inget konstigt, men att Orexo handlas
med en betydligt högre rabatt än liknande bolag känns omotiverat.

Ser en bra chans till fortsatt uppvärdering under året i takt med fortsatta framsteg. Närmast i tid är det utlåtande från EMEA om Rapinyl som kan komma redan nästa vecka. Sen är inlämning av NDA för Sublinox mot slutet av kvartalet. Kliniskt väntas data från OX19 mot inkontinens och uppstart av fas II-studier med OX914 mot astma och KOL. OX914 är ett riskprojekt men med blockbuster potential.

Analys Sublinox (OBS, innan avtalet)
http://www.nordiceyes.com/analys/sublinox.pdf

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?