Post entry

Meda - styrelsen köper aktier

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Insiderköp talar för Meda, som har en tämligen stabil intäkt, och ett måttligt pris på vinsten. Riktkurserna varierar mellan neutral på 60 kr, upp till målkursen 80 kr.

Meda 59,30 kr

Meda har en fördel jämfört med många läkemedelsbolag: De har inte någon forskning som belastar resultatet.

Det är en fördel för Meda om kronan försvagas i förhållande till dollarn, och Euron. Intäkterna kommer framförallt från USA, Tyskland och Frankrike. Om dessa valutor stärks så gynnar det vinsten för Meda.

Läkemedelsgrossisterna har dragit ned på sina beställningar till Meda. Dels därför att Medas patent löper ut, och konkurrenterna börjar kopiera medlen till lägre priser. Meda skulle behöva lansera några nya storsäljare i takt med att de gamla minskar i ekonomisk betydelse.

Nettoskulden är tämligen stor, och därför tror inte marknaden ännu på att ett förvärv skulle vara omedelbart förestående.

Försäljningstappet kompenseras av att Meda i högre grad har börjat sälja sina läkemedel till specialistläkare. Marginalen blir bättre och marknadsföringen billigare.

Löpande 12 månader, så har Meda omsatt för12,6 miljarder kronor, med en rörelsemarginal på 22 procent. Vinsten per aktie är 5 kronor. Analytiker tänker sig att 5,30 kronor i vinst per aktie är rimligt i år och 5,90 kronor, under 2011.

P/e-talet ligger därmed på 12. Verksamheten kan betecknas som "stabil", och "trögrörlig".

Räknat på att marginalen håller i sig kring 22 procent, och att tillväxten i stort sett står stilla, så sätter Avanza riktkursen till 80 kr.

http://www.redeye.se/analys/34159

Den 6:e maj 2010 sattes följande riktkurser:

SHB sänkte sin riktkurs till 60 kr. (75)

Nordea satte riktkursen 80 kr. (85)

Öhman tror på en neutral kursutveckling (60 kr).
Öhman anser att bolaget står inför utmanande generikakonkurrens rörande allergimedicinen Astelin framöver.
Dessutom bedöms Meda få det svårt att hitta rätt sorts förvärvsobjekt.

Swedbank skruvar ned riktkursen till 82 kronor från tidigare 85 kronor.
Sammantaget ser Swedbank en betydande uppsida vad gäller Medas försäljningsutveckling för läkemedelsprodukter, starka lönsamhetsmarginaler och möjliga förvärv.

14 maj 2010 köper VD Mats Lönner 70.000 aktier.
31 maj 2010 köper han 84.000 aktier. Efter den affären äger han drygt 4,8 miljoner aktier.
8 juni köper en styrelseledamot 20.000 aktier. Tuve Johannesson ägde inga Meda innan köpet.

Teknisk aspekt

Meda är svag ur teknisk synpunkt och testar för tredje gången lägstanivåerna från den 27 maj och den 25 maj 2010. Även är är trenden fallande, och jag utesluter inte att kursen kan doppa ytterligare något, innan det vänder uppåt.

Meda gick tillbaka kraftigt i samband med rapporten och har varit opåverkad av den starka börs som rått den senaste veckan. Det oroar. Jag behåller mina Medaaktier, eftersom att jag inte är belånad, och tänker mig att Meda förr eller senare åter kommer att börja visa styrka.

Jag är inte helt främmande för att Meda skulle kunna gå ned ytterligare i kurs, om marknaden blir svag någon dag. I det läget kan ett så kallat "falskt utbrott nedåt", innebära ett utomordentligt köptillfälle.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?