Post entry

Meda - nolltillväxt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Fråga:

_Jag ligger för närvarande -20% på mitt innehav i Meda.
Vad anser ni om denna aktien, kommer den att gå upp eller ner, om man tittar på grafen så tycker jag mig se en trend nedåt.

Nämnas bör att aktien ligger i en kapitalförsäkring.

Borde jag ta förlusten och sälja för att återinvestera i något annat eller vad bör jag göra?_ / maevr

Mitt svar:

Meda 52,90 kr

Orsaken till att man ligger tjugo procent minus, beror på att man inte redan vid köpet bestämt sig för när det är dags att sälja. En tumregel som nämns i en berömd aktiebok om teknisk analys, framhåller att man inte bör behålla aktier som går ned med mer än åtta procent sedan köp. Då bör man sälja, och avvakta. Om det vill sig olyckligt så kan aktier nämligen gå ned mer än man önskar. Meda handlas tex för närvarande mer än 50 procent under sin toppkurs. Det finns alltså teoetiskt köpare som har betalat strax under 130 kr per aktie. De köpte givetvis därför att de tänkte sig att Meda skulle ha mera att ge. I december 2006 fanns det förhoppningar om att kursen kunde komma upp ytterligare något. Dessvärre blev det inte så.

Precis som påpekas, så kan man se en fallande trend i Meda. I det kortare tidsperspektivet tycks aktien konsolidera.

Frågan om huruvida aktien kan tänkas gå upp, besvaras säkrast utifrån fundamental analys. Den fråga man måste ställa sig är, om någon skulle kunna tänka sig vara beredd att betala mera för aktien i framtiden.

Den som har aktien i en kapitalförsäkring får inte göra något förlustavdrag, med det är inget bra skäl till att äga aktier som kan falla ytterligare i kurs.

Den som har vanlig depå, har möjlighet att kvitta förlust gentemot vinst. Det finns även möjlighet att sänka ingångskursen i Meda via de optionsstrategier, som kan kopplas till en vanlig depå.

Tex, så kan den erfarne genom "covered call" - strategin förbättra avkastningen med mellan tio och tjugo procent på Meda, per år. Det innebär i klartext att det tar mellan ett och två år, att vinna tillbaka den förlust på 20 procent som anges ovan, om man är beredd att vid lämpliga tillfällen lova ut sina aktier till försäljning, till en kurs som ligger ca 10 procent ovanför dagskurs.

I en depå, som jag sköter åt en vän, har jag för närvarande lovat att sälja Meda för 60 kr. Det har gett en kontant intäkt i depån, samtidigt som det sänker ingångsvärdet i aktien.

Huvudfrågan är dock: Hur ser framtiden ut för Meda?

Det som talar för en kursuppgång, sammanhänger med den fantastiska kursresa som Meda gjort fram till för några år sedan.

Försäljningsökningen har varit 13 gånger de senaste fem åren. Det är få bolag som slår den siffran.

Det som bromsar in aktiekursen är att Meda inte längre växer. Enda möjligheten till vinstökning är då att marginalen på det man säljer för blir bättre, men det är få som tror att det kommer att bli så. Konkurrensen är hård, och aktieägaren gör bäst i att tänka sig att Meda klarar av att hålla nuvarande vinstmarginal.

Patenten går ut, och priserna är hårt konkurrensutsatta.

Hot:
Pharmaceuter har numera fått ökade befogenheter att byta ut föreskrivna preparat mot billigare. Till detta kommer den allt vanligare möjligheten till generikasubstitution.

Generikasubstitution innebär att apoteken expedierar den billigaste varianten av ett läkemedel. Läkemedelsverket beslutar vilka läkemedel som är utbytbara.

När i stort sett samtliga preparat i Medas portfölj står still eller tappar försäljning är det uppenbart att det krävs nya förvärv. Meda har under alla år haft en tillväxt som baseras på köp av preparat som de stora läkemedelsbolagen utrangerar. Och det är dessa affärer som historiskt lyft lönsamheten.

Det finns numera få bra och samtidigt billiga preparat att köpa. Om de är bra, så kostar de vanligen mycket, och därmed blir förtjänsten för den som köper försäljningsrättigheterna, liten.

När framgångssagan i Meda började var de ganska ensamma, och dessutom så har marknadsförutsättningarna försämrats.

Skulle Meda kunna köpa ett bolag för P/E tio, samtidigt som de själva värderas till tjugo, så är det en bra affär bara så länge som man tror att det uppköpta bolaget kommer att förbättras under den nya ägarens regi.

Skulle nyförvärvet försämra lönsamheten och stoppa tillväxten, så kommer Medas P/E-tal att betraktas som väl högt, och då riskerar aktiekursen att sjunka.

År 2010 beräknas Meda kunna sälja för 12 miljarder kronor. Om man antar att bruttomarginalen håller i sig på nuvarande nivå, så kommer de att kunna tjäna ca 3 miljarder kronor. Det betyder att Meda för närvarande värderas till tio gånger förväntad vinst.

Ett P/E på tio är rimligt för ett företag som inte växer. Men den som beaktar att nettoskulden i Meda ligger på 11 miljarder, kan känna sig aningen orolig.

Marknaden vill se tillväxt och är inte intresserad av att Meda för närvarande lyckats amortera ned skulden från 13,5 miljarder.

Meda kan vara ett bra köp på sikt, men det är ett orosmoment att det finns andra aktier med bättre tillväxtförutsättningar för ett lägre pris.

Meda sjönk i kurs på rapporten. Att det inte är helt lätt att ta fasta på de analytiker-råd som cirkulerar på nätet kan belysas av följande inlägg. Mäklarfirmorna rekommenderade köp, för att hjälpa sina egna kunder att sälja till så bra pris som möjligt. Internt gavs ett säljråd inför rapporten.

http://bridge.redeye.se/aktiebloggen/meda/meda-maklarmygel-d...

Börsveckan analys:
http://www.redeye.se/analys/36845

...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?