Meda - inför rapporten
2010-10-29 14:59Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Meda 54,95 kr
Rapporten, som kommer den 3:e november, kommer att ge en fingervisning om företagets ekonomiska situation. I samband med den kan kursen komma att svänga. Tidigare var det relativt ovanligt att Medas aktiekurs ändrades i samband med kvartalspubliceringen, men osäkerheten har ökat och kurskasten likaså.
....
Rekommendation
Swedbank Markets upprepar rekommendationen starkt köp på Meda och sänker riktkursen till 73 kronor från tidigare 75 kronor.
Det framgår av ett marknadsbrev daterat den 15 oktober. A-aktien stängde på 58:75 kronor dagen innan rådet gavs.
Enligt Swedbank ökar Medas strategiska värden inom varumärkesgenerika, pipeline och förmågan att använda produkträttigheterna på tillväxtmarknaderna. Därutöver finns fantastiska kassaflödesutsikter.
"De kommande två månaderna blir ett test av pipelinestrategin och de närmaste 12-18 månaderna kommer att testa förmågan att hitta nya tillväxtmarknader", skriver Swedbank.
http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=166594...
...
Medas lansering av Medivirs munsårsläkemedel Xerese i Nordamerika kommer att ske under första kvartalet nästa år.
http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=167151...
.......
Senaste kvartalet
Meda har fått ett godkännande för Breakyl (fentanyl) i Europa, även känd som Onsolis i USA, via den decentraliserad registreringsprocessen med Tyskland som referensland.
Breakyl är godkänd för behandling av genombrottssmärta hos opioidtoleranta vuxna cancerpatienter. Nationella registreringsförfaranden kommer nu att inledas i de enskilda länderna. Under nästa år förväntas de största europeiska länderna att bevilja registreringsgodkännanden för Breakyl. Därefter kommer prisförhandlingar att ske på nationell nivå, heter det i ett pressmeddelande.
http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=166958...
....
Läkemedelsbolaget Meda är verksamt inom specialty pharma, som innebär att Meda köper eller inlicensierar andra bolags produkter.
Problemet för Meda är den uteblivna tillväxten. Det som drivit kursen uppåt är olika förvärv.
En typisk Medarapport ser ut så här:
Omsättningen visar sig ligga strax under förväntningarna medan marginalerna och intjäningen visar sig vara strax över förväntansbilden.
Nettoskulden kommer att sjunka något, medan försäljningsbilden är "splittrad". Just nu går bolaget tämligen starkt på utvecklingsmarknaderna, och lyckas flytta fram positionerna utan något större förvärv. Det gäller framförallt i Ryssland och Turkiet.
I samband med rapporten för det tredje kvartalet 2010 kommer Meda att ge en prognos för bolagets omsättning och resultat, för resten av året.
För närvarande förväntas Meda göra en vinst på 5,66 kr, för helåret 2010. Vilket innebär ett P/E-tal på 9,93, eller avrundat 10. (Enligt Privata Affärer).
Databasen factset har satt prognosen till 5,2 kr för 2010 och 5,85 kr för 2011. Det innebär en värdering på knappt 11 för innevarande år, och ca 9,7 gånger vinsten för 2011.
Meda har under oktober 2010 stärkt sin ställning på den strategiska USA-marknaden. Förvärvet av Alaven kommer att påverka Meda positivt i flera avseenden, både på kort och på lång sikt. Medas terapiområden utökas till att inkludera gastroenterologi och kvinnosjukdomar, områden där Meda redan har verksamhet utanför USA.
På kort sikt belastar förvärvet resultatet. På längre sikt stärks lönsamheten. Vinsten per aktie påverkas positivt från och med 2011.
http://www.privataaffarer.se/nyheter/Pressmeddelanden/pressm...
Meda har i början av oktober 2010 förvärvat globala rättigheter till MUSE (alprostadil), ett väletablerat läkemedel för behandling av erektil dysfunktion.
De har tidigare ägt distributionsrättigheterna för MUSE i Europa, men får nu kontroll över den största marknaden, USA.
http://www.privataaffarer.se/nyheter/Pressmeddelanden/pressm...
I slutet av september 2010, förvärvade Meda en portfölj av väletablerade receptfria läkemedel (så kallade OTC-produkter) från det svenska bolaget BioPhausia. Produkterna utgörs av välkända varumärken som Novalucol, Novaluzid, C-vimin, Resulax m fl.
http://www.privataaffarer.se/nyheter/Pressmeddelanden/pressm...
Meda har historiskt förvärvat bolag successivt och kommer att fortsätta på samma sätt. Meda är väl förberedd för nya förvärv.
Medas vd Anders Lönner, hör till de insiderpersoner, som ökat på sitt innehav av Meda i augusti 2010.
Ander Lönner har på mindre än tio år, lyckats sparka igång det sömniga distributionsbolaget Meda och gjort det till en världsomspännande koncern.
Den övervägande delen av tillväxten har skett genom förvärv, något som direkt påverkar aktiekursen, när uppköpen inte är lika många och omfattande som tidigare. Ett skäl är att konkurrensen om produkterna är stenhård, och det gäller att inte överbetala.
http://www.redeye.se/analys/35241
Meda har idag ett femtiotal produkter i sin portfölj inom områdena astma/allergi, hjärta/kärl, smärta/inflamation, hud och centrala nervsystemet.
Patenten kring viktiga produkter kommer snart att gå ut för Meda och konkurrensen från lågpristillverkare ökar. Allergipreparatet Astelin ligger under press, på den amerikanska marknaden. Till detta kommer att Meda säljer i dollar, och när den går ned påverkar valutan negativt.
Flertalet av Medas produkter rapporterar minskad eller stillastående försäljning räknat i fasta valutakurser jämfört med 2009.
Framtiden för Meda finns i länder som Kina, Indien och Mexiko.
Lönsamheten är fortsatt god: Rörelsemarginalen före avskrivningar uppgick i det andra kvartalet 2010 till 37 procent.
http://www.redeye.se/partneranalys/35239
Options strategi
Meda har gungat mellan 52 kr och 60 kronor, sedan i maj 2010.
Det fina med Meda är att det systematiskt går att sänka inköpsvärdet, under sådana förhållanden. Den som äger aktien, kan lova att sälja dem för tex. 60 kr, och får betalt för att han ger löftet. Strategin är känd under namnet "covered call".
Genom att derivat strategin med utfärdande av köpoptioner kan upprepas, månad efter månad, så kan man sänka inköpskursen på aktien krona för krona.
Options-strategin ger möjlighet att få en inkomst på Meda även om aktiekursen står och stampar, och rör sig sidledes.
"Covered call" SÄNKER alltid risken, jämfört med att helt passivt inneha aktierna. Det innebär att du säljer en del av uppgångpotentialen i Meda, i utbyte mot kontanter, och får därmed en längre ingångskurs. Strategin passar när kursen rör sig sidledes, och står och stampar. Om aktiekursen börjar stiga kraftigt kommer du att sälja till underpris. Därför kan det vara klokt att invänta rapporten, så att inte ett hastigt kurslyft snuvar dig på någon krona.
Derivat bör användas i kombination med aktieinnehav för att riskerna skall hållas på måttlig nivå. Eftersom att du äger aktierna, har du inte mycket att förlora på att försöka sätta dig in i saken.
En graf som visar hur risken förskjuts, när man etablerar en "covered call".
http://www.derivatinfo.com/education.php?id=81
Observera att jag inte vill hävda att covered call strategin är lämplig inför rapporten. Det finns bättre sätt att hantera risken på. Jag bara påminner om möjligheten som ett exempel för att påminna om att det finns alternativ, till att bara passivt äga Meda.
.