Idag kan man läsa att den brittiska regeringen planerar att 60-faldiga landets vindkraftsproduktion fram till 2020. Syftet är att alla brittiska hushålls elbehov ska kunna täckas av vindkraft där landet ska ha som mål att bli världens största vindkraftsproducent.

Djärvt mål naturligtvis (med tanke på var ex länder som Danmark och Tyskland finns idag) och det återstår att se om man lyckas med målsättningen. Förutsättningarna är som bekant goda. Storbrittanien är inte bara kända för att ha fotbollstokiga invånare utan även närmast tokigt väder på ön som kännetecknas av inte bara regn och rusk men även just vind.

Satsningen ter sig lite kontroversiell ändå och det är upplagt för problem. I huvudsak vill man sätta upp en havsbaserad vindpark. Detta är kostsamt och ännu så länge inte riktigt lönsamt. E on är väl ett av storbolagen som har lagt en stor sådan satsning på is tills vidare till följd av att det blir för dyrt att laga havsbaserade enheter som som så mycket annat går sönder. Dessutom är antalet företag som har specialiserat sig på just havsbaserade vindparker fortfarande lågt och därmed konkurrensen dålig (dvs priserna enligt E on allt för höga)

Hur som helst visar ovanstående att energiomställningen är i full gång. I alla fall inom EU som har som mål att minst 20 % av energin år 2020 ska komma från alternativa energikällor. I Tyskland vill man exempelvis öka subventionerna för vindkraft något.

För den som letar placeringar inom vindkraft finns det en uppsjö bolag att välja på. Dessvärre finns de flesta utanför Sverige. Danska Vestas Wind Systems är kanske den klart största aktören. Men det finns fler. Tyska Nordex och RePower är de bolag som ex kan gynnas mest av den brittiska satsningen. De satsar rejält på havsbaserade vindparker. När det sedan gäller landbaserad vindkraft finns det förutom nämnda danskar och tyskar även företag som Gamesa (Spanien), Enercom (Tyskland) och ex nordiska Greentech (Danmark ) samt WinWind (Finland). Den senast nämnda har ett nära samarbete med svenska Morphic som även de gärna vill vara med i vindleken. En annan svensk aktör är det på alternativa marknaden listade Eolus Vind.