Har nu under början av hösten dammat av finansieringsteorin från C-nivån för att vara förberedd för vad som komma skall senare i höst. Nämligen avancerad nivå (d-nivå) som det så fint heter numera, av samma ämne. Blir lika förvånad varje gång jag läser kapitlen som behandlar aktievärdering och ser hur långt detta verka vara från praktiken. Eller är det det? Vad säger ni?

Kassaflödesmoddeln, DCF - Discounted cash flow. Alltså nuvärdesberäkningar av framtida kassaflöden är det som ligger i fokus. Det som erhålles av teorin och likaså föreläsningarna, när jag gick kursen är strikt teoretiskt. Bara verktyg - formler och dylikt. Någon vidare praktiskt implementering var inte att tala om. Synd tycker jag. Och kanske därför jag känner att det är långt från praktiken.

Ett större antal formler presenteras i teorin, vissa mer diffusa än andra. I en formel behövs exempelvis priset som aktien skall säljas till för att kunna skatta det rätta priset idag. Öhh okej?! Givetvis har jag förståelse för att det är tillväxttakten som spelar roll i det hela här, men ändå.

I boken “Corporate finance” av Brealey, Myers & Allen kommer man slutligen hur som helst fram till en formel där “everything checks”. Denna ser ut så här:

Pris = (EPS/r)+PVGO

Där EPS är Ernings per share, vinst per aktie, r är diskonteringsräntan och PVGO är Present value of Growth opportunities, nuvärdet av framtida tillväxtmöjligheter.

Hur många använder sig nu då av denna? Jag vill veta! Och om denna inte är på tapeten när ni värderar en aktie, hur ser då er metod ut? Har blivit att fundera på detta idag och blir inte klok på det hela. Hur är det möjligt att komma fram till så olika slutsater (riktkurser och rekar). Vad säger ni och framförallt vad använder ni er av för verktyg i era analyser?