Har genom min utbildning fått möjligheten att delta i den tredje nationella redovisningskonferensen, som just nu äger rum i Örebro. Ett stort antal föreläsningar blandat med seminarier och workshops utgör tillsammans konferensen som spänner över arbetsveckans tre sista dagar. Profesorer, lektorer, docenter och revisorer och andra inblandade i ämnet av alla dess slag deltar, och fler därtill. De mest namnkunniga talarna är f d finansminister Erik Åsbrink och den tidigare analyschefen på Nordnet, Peter Malmqvist.
Jag själv, hade på förhand sett fram emot den sistnämndas föredrag mest. Och visst blev det så också. Föreläsningen som gick under namnet “IFRS/IAS from an analyst perspective - What does analysts really want? “Fair values” or what…” var lättsam och underhållande. Det märkes att Malmqvist är mer än bara en aktieanalytiker. Och då tänker jag främst på att han även är lärare inom företagsekonomi. Han har lätt till skämten vilket gör att även budskapet blir lättare att ta till sig. Han vet hur han ska engagera sin publik. Hans koppling till redovisningsämnet har han genom att han undervisat i det sedan 1982.
Området han talade om skulle jag vilja klassificera som Market based accounting research, vilket jag nämnt tidigare och planerar att ta upp närmare framöver. Kort kan det förklaras som hur redovisningsinformation påverkar aktiekurser och hur den används av verksamma inom det finansiella, exempelvis analytiker.
Han talade bland annat om att analytiker idag avfärdar redovisningen som historia och istället vill se frammåt i tiden, samtidigt som analytikerna tillsammans med investerare, kreditgivare och liknande utgör redovisningens primära användargrupp. Motsägelsefullt och man kan ju fråga sig hur redovisningen skall förändras för att tillgodose sin primära användargrupp. Malmqvist menade att inte ens analytikerna själva vet exakt vad de vill ha.
Vidare talade Malmqvist om två olika användargrupper av redovisningsinformation. Å ena sidan “proffsen” analytikerna och “corporate finance”-specialisterna, å andra sidan journalister, traders och alla andra. “Proffsens” behov av tillägsuppgifter för att kunna fylla sina diskonterade kassaflödesmodeller vilka, företag idag ger ut eftersom informationen i den vanliga redovisningen inte räcker till. Speciellt nämner han även journalisterna och media som kort fyller en tredjedels A4 med information efter en företagsrapport. Här finns ej möjligheten att redovisa all information. Det säljer inte. Därför sker förenklingar. Vilka ofta blir kommentarer från analytiker för att höra vad de tycker. Malmqvists småroliga genomgång av detta finner jag än mer komisk eftersom han själv ofta är den tillfrågade experten i pressen. Det är nog även det som är meningen. Och det bjuder han på.
Malmqvist talar slutligen också om svårigheten i värderingen av företag. Medan den finansiella sidan med självklarhet värderas till marknadspris är det betydligt svårare i det operationella.
Avslutningsvis kommer han in, bland annat med hjälp av åhörarnas frågor, på nuvarande kris. Han säger att “off-balance-sheet” problematik ofta ligger som grund vid bubblor. En fråga som ställs är om han tror på kraftigare nedskrivningar i slutet av året och svaret blir jakande. Jag uppfattar det som att han menar att företag väljer att ta problemen nu eftersom det ändå är så dåligt ställ och intresset för börsen är så lågt. Man jag kan ha missuppfattat.
Själv såg jag denna föreläsning som det mest intressanta under konferensen och lämnade därför efter förmiddagspasset till förmån för studielitteraturen, medveten om att Malmqvist även han läser en del. På uppdrag av OMX går han nämligen igenom 150-200 (om jag kommer ihåg rätt) bolags kvartalsrapporter, varje kvartal. Ojoj..