Post entry

Varför Massolit kan komma att köpa Norstedts från KF

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det förekommer flera rykten i branschen att Massolit vill förvärva Norstedts från KF. På Svensk Bokhandel fick VD Stefan Tegenfalk frågan där han valde att inte uttala sig annat än att det vore ett stort förvärv. I dagens blogginlägg tittar jag närmare på varför det skulle kunna vara en intressant affär.

Som jag skrev förra veckan går det en hel del rykten om att Massolit Media AB försöker förvärva Norstedts Förlagsgrupp AB vilka ägs av KF. Samma aktör äger även Akademibokhandeln vilken också ryktas vara till salu. Personligen ser jag inte anledningen till att köpa Akademibokhandeln, vilka har det största butiknätet i Sverige gällande litteratur efter deras köp av Bokia. Att Massolit Media AB däremot skulle lägga vantarna på Norstedts Förlagsgrupp AB är inte en omöjlighet. Genom ett sådant förvärv skulle Massolit få tillgång till ännu fler författare och titlar, och på så vis öka möjligheterna till en framgångsrik digitalisering av koncernen. Problemet är att Norstedts visar röda siffror. Det är samtidigt också möjligheten eftersom KF sägs söka en ny ägare till sin förlagsgrupp p.g.a. den svaga lönsamheten. På sätt och vis skulle detta osannolika förvärv ändå framstå som vettig lösning för alla parter.

Tittar vi tillbaka i historien har KF (Coop) och ICA försökt lägga beslag på en allt större del av värdekedjan och vad de i slutändan säljer till sina kunder i matbutikerna. Dock har bokförsäljningen med åren backat och ingen av matjättarna har inte hunnit anpassa sina kostymer utifrån de nya marknadsförutsättningarna. Då både Forma Books och Norstedt haft ledande positioner med konkurrerande ägare, har försäljningen i varandras butiker varit mycket begränsad. Vi kan med största sannolikhet anta att de båda aktörerna grävt sin egen grav genom att låta konkurrensen begränsa utbudet i respektive butiker och därmed inte erbjudit kunderna det fulla utbud som de kanske efterfrågat. Förutom ev. brist på kundfokus, så är bokförsäljningen inte någon av dessa två dagligvarukoncerners huvudområden. Bokavdelningarna inne bland matbutikerna har snarare ofta funnits där för att locka köpare, med sämre marginaler på bokförsäljning vilken utgör en bråkdel av vad kunderna totalt sett handlar hos dessa dagligvarukedjor. Det man förlorar på gungorna, tar man igen på karusellerna är ett ordspråk som mycket väl skulle kunna passa in och förklara de olönsamma bokverksamheterna inom de två koncernerna. På sätt och vis skulle det därför ändå vara logiskt om en tredjepart går in och tar över dessa två bolag, Forma Books och Norstedts Förlag, för att sedan vara en oberoende leverantör till de båda koncernerna. Massolit skulle till skillnad från de tidigare konkurrerande förlagen, både vara en oberoende aktör och dessutom en specialiserad sådan. Vid ett ev. förvärv borde synergierna vara relativt stora och med en årsomsättning på närmare 600 mkr (150 mkr för Forma Books och 450 mkr för Norstedt) borde det finnas underlag för en ny lönsam aktör i branschen.

Något som talar för ovanstående resonemang är Massolits uttalande i förra veckans q3 rapport där man kommunicerade att bolagets strategi bl.a. var ”Att öka och fördjupa samarbetet med säljkanaler inom dagligvaruhandeln är en del av Massolit Förlagsgrupps strategi för 2014-2015.”

Det återstår att se om det ligger något bakom dessa rykten eller om KF behåller Norstedt även framöver. Vid en avyttring borde köpeskillingen vara relativt låg eftersom lönsamheten varit skral de sista två åren. Likt ICA kan nog KF tänka sig att släppa sorgebarnet billigt, för att på så vis värna om en del av de arbeten som finns inom förlagsgruppen. Genom en avyttering skulle KF ta ännu ett steg i att renodla verksamheten vilket behövs för att kunna försvara markandsandelarna gentemot nya konkurrenter såsom Citigross samt gamla fiender i Axfood och ICA. Personligen tycker jag det skulle vara väldigt intressant om Massolit förvärvade Norstedt eftersom ett så pass stort företag skulle kunna uppnå en rad synergieffekter med möjlighet att både minska kostnadsmassan men också kunna öka försäljningen både i butik och online. I samband med att Massolit köpte Forma Books rusade aktiekursen och beroende på vilken prislapp Norstedt har, skulle samma scenario kunna ske igen om det visar sig att det ligger en sanning i de rykten som florerar gällande detta förvärv.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?