Post entry

Nya IT-entreprenörer seglar upp som storägare i Massolit Media AB

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tänkte i dagens blogginlägg titta närmare på de förändringar som skett inom Massolit de senaste månaderna, både på ägarsidan där tre intressanta namn tillkommit bland aktiebolagets storägare samt försäljningen av jultidningsverksamheten Brafö AB.

Brafö AB såldes nyligen till Prolex film och video AB för ett värde om 5,25 mkr. Som jag har förstått det så kom parterna fram till detta pris utifrån storleken på bolagets kassa. Prolex och Massolit ägde tigare 50 % vardera och ingen part kunde således ta med Brafös underliggande verksamhet som dotterbolag i sin resultat- eller balansräkning, eftersom det då krävs ett ägande om mer än 50 %. Fram till försäljningen räknades Brafö som ett intressebolag där den stora kassan förbisågs. Anledningen att Massolit inte önskade ha kvar denna verksamhet var också för att försäljningen av jultidningar är väldigt svår att förutspå. Resultatet kunde från år till år pendla mellan några miljoner plus eller minus. Genom försäljningen fick Massolit ett ekonomiskt tillskott som kan användas på bättre sätt i verksamheten. Förutom förändringar inom bolagsstrukturen har det också skett spännande förändringar på ägarsidan.

VD, Stefan Tegenfalk 705 000 st

4,02 %

24,37 %

Hawknose Capital AB 940 000 st

5,36 %

5,36 %

Rutili & Company AB 621 952 st

3,55 %

3,55 %

The Elysian Fields AB 940 000 st

5,36 %

5,36 %

Närs Wingefors Media AB i september sålde sina aktier i Massolit dök tre nya intressanta ägare upp. Förutom att Stefan Tegenfalk ökade på sitt ägande i Massolit med 4 % dök tre företag upp som storägare med ägarandelar på 3,5-5,4%. Bakom Hawknose Capital AB står Tobias Nissen. Han sitter i flera styrelser tillsammans med Robert Henrysson som är VD på Jadestone och styrelseordförande och ägare till The Elysian Fields AB. Jadestone blev 2012 uppmärksammade i Svenska Dagbladet när de såldes till den amerikanska speljätten WMS. Både dessa herrar har köpt aktier genom sina bolag och framstår som kapitalstarka och framstående inom IT tillsammans med den tredje nya ägaren Roberto Rutili. Rutili är VD för det omskrivna Zenterio AB som även har Nokias tidigare VD Olli-Pekka Kallasvuo som styrelseordförande. Zenterio arbetar med smart-TV lösningar och har närmare 100 anställda. Med andra ord är det en intressant trio som gjort entré som storägare i Massolit Media AB. Enligt min uppfattning kommer några av dessa ha mer framträdande roller under nästa år, sannolikt i takt med att Massolit blir allt mer digitala i sin verksamhet och det bådar gott att Tegenfalk som huvudägare använder sitt kontaktnät och tar in fler duktiga IT-entreprenörer.

Med tanke på förvärvet av Omega Film AB tar Massolit ytterligare ett steg från bokförlag till mediekoncern. Köpet gjordes tillsammans med Fisher King Production Oy så man kan ana att de nya ägarna med finsk koppling har ett finger med i spelet vid detta förvärv. Jag har själv väldigt svårt att se att man förvärvar verksamheter utan en tydlig och långsiktig strategi. Min gissning är att Massolit genom detta och framtida förvärv söker ännu fler titlar samt får tillgång till digitala plattformar vilka båda kan underlätta försäljningen online men också utvecklingen av nya och bättre Appar. Imorgon tänkte jag titta närmare på ett möjligt och i sådana fall väldigt spännande förvärv vilket både går i linje med den digitalisering Massolit gör samt den strategi företaget kommunicerade i fredagens q3 rapport.

http://www.svd.se/naringsliv/jadestone-saljs-till-amerikansk-speljatte_7217197.svd

http://www.allabolag.se/5566142765/Ilcapi_AB

http://www.privataaffarer.se/borsguiden/bors-zenterio-siktar-pa-borsen-inom-12-manader--650637

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?