Post entry

En eftersläntare med rejäl uppsida

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Idag nådde Stockholmsbörsen nya toppnivåer efter en uppgång på 2 %. Det blir allt svårare att hitta lågt värderade bolag och möjliga kursdubblare. Med två veckor kvar till företagets rapport tänkte jag repetera viktiga punkter och belysa ett bolag med en årsomsättning på 120 mkr men där börsvärdet endast uppgår till 30 mkr. Det finns m.a.o. en god uppsida om bolaget levererar under 2015...

Massolit Media är sveriges tredje största bokförlag med en tydlig strategi att köpa billiga bokförlag för att komma över rättigheterna till intressanta boktitlar och författare. Ett stort fokus har lagts på att utveckla appar, då Massolit sitter på en guldklimp genom förvärvet av Forma Books, gamla Ica Förlag. Genom förvärvet fick Massolit bl.a. tillgång till alla barnböcker och tecknade figurer som det anrika barnförlaget B Whalström bokförlag förfogar över.

Under andra halvan av 2014 tog tre intressanta herrar större ägarpositioner i företagets. Dessa har framgångsrika karriärer och lång erfarenhet av teknikutveckling och digital försäljning. Under 2015 bör vi kunna se resultatet av Massolits digitala satsningar och i takt med att besparingsprogrammet får full effekt, också en allt bättre lönsamhet.

Min prognos om ett resultat om 6,5 mkr samt en VPA efter skatt om 0,29 kr visar på hur lågt Massolit för tillfället är värderat. Förutsatt att investerare, likt undertecknad, tror på ett lönsamt 2015 framstår värderingen inför innevarande år om PE 6,4 som väldigt attraktiv. Eftersom bolaget är ett turnaround case kan det vara intressant att se hur en marginal om 10 % (i linje med de amerikanska marknaden) för nästa år skulle påverka VPA. Med en oförändrad omsättning skulle vinsten fördubblas till 0,58 kr/aktie och värderingen halveras till PE 3,2. Självklart kan utfallet både bli bättre och sämre. Men på en börs där förlust- och förhoppningsbolag värderas till flera hundra miljoner kr, anser jag att Massolit Media AB är en intressant motpol med ett bolagsvärde om knappt 30 mkr. Med en försäljning över 120 mkr, välkända varumärken såsom B.Wahlströms förlag samt värdefulla titelrättigheter så finns det mycket uppsida i Massolits aktie de närmsta åren.

Utdrag från bolagets senaste rapport:

· En av de uppgifter vi ständigt arbetar med, och som har hög prioritet, är att snabbare omsätta lagret som binder betydande rörelsekapital. Per den sista september hade Massolit Förlagsgrupp ett lager om ca 33 Msek i bokfört värde. Samma lager har ett försäljningspris (F-pris) mot återförsäljare på ca 230 Msek, minus rabatter. Bättre precision i volymestimering vid förstagångstryck och vassare mer marknadsanpassad utgivning kommer framöver att kunna reducera lagerbindningen.

· Under våren 2014 lanserades de första E-pub3-apparna, s.k. utvidgade e-böcker, för i första hand ”smartphones” och surfplattor. Initialt görs detta för Apple iBook under den egenutvecklade marknadsportalen playabook.com.

· Parallellt med ett offensivt nytänkande på den svenska bokmarknaden vill Massolitkoncernen utöka och förstärka de digitala satsningarna. Avsikten är att lansera flera nya produktioner som vänder sig till en global marknad och som tilltalar en bred publik.

· Massolit Förlagsgrupp AB annonserade i juni en förändrad organisationsstruktur. Resultatet av omorganisationen stod klart i början av juli och beräknas nå full effekt under 2015 med en besparing om ca 6 milj kr på årsbasis.

· Förlagsverksamheten är cyklisk ur ett försäljningsperspektiv och präglas av att en stor del av intäkterna normalt kommer under årets senare del.

· Vårens utgivningsperiod står för dörren och införsäljningen pågår under november 2014. Vårens storsäljare beräknas bli nyutgivningen av förlagets flagskeppsprodukt Rutiga kokboken. Rutiga kokboken är en sann trotjänare i köket och med nästan 1,3 miljoner sålda ex genom åren är den en vanlig syn i svenska kök. År 2015 fyller boken 35 år och lagom till jubileet kommer en uppdaterad utgåva med över 50 nya recept.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?