I en uppsats vid Linköpings universitet http://www.ep.liu.se/abstract.xsql?dbid=1715 så har man skrivit om ämnet för dagens betraktelse. Marknadspsykologi och dess betydelse för värdering av aktier. Jag gör en kort sammanfattning av deras synpunkter och lägger till lite egna tankar.

Man noterar flockbeteende och säsongsmönster som inte skulle vara möjliga om alla vore rationella.

Placerarna följer flocken eftersom det är obehagligt att hamna utanför och ha en egen åsikt. Fondförvaltaren följer index och vi småsparare leker ”följa John”. Folk jagade med flocken i uppgången runt IT-haussen( och även nu när allt bara ska ned – min kommentar). Man konstaterar att folk har svårt att erkänna förluster och därigenom sitter kvar med förlustaktier. Detta eftersom man är beroende av referensvärden som vanligen är inköpspriset. Man inväntar att aktien ska ikapp det man köpte den för och vägrar att sälja.

Flockbeteende, förlustaversion och anchoring (kursmål) kan göra att kassaflödesvärdering, eller någon annan värdering, överhuvudtaget inte genomförs. Även om investeraren genomför en till synes rationell värdering, exempelvis kassaflödesvärdering, undkommer han inte en påverkan från psykologiska faktorer. Detta är självklart värderingen påverkas av mänskliga beteenden. En kassaflödesvärdering bygger på information om framtida kassaflöden och dessa är osäkra och kan därmed påverkas av en rad psykologiska faktorer.

Folk kan inte ta in all tillgänglig information och ej heller hantera den rationellt. De tenderar att välja ut den information som stöder den åsikten man redan har.

Mina kommentarer Här har man kommit i närheten av den kognitiva dissonansteorin som är mäkta intressant för aktiesparare. Man kan dagligen se fina exempel på denna teori “in action” på olika chatforum och man kan ibland se samma fenomen hos en själv. Tyvärr är detta ett mycket dyrbart fel i varseblivningen.

Vad gäller kassaflödesvärderingen undrar jag vad vi investerare nu har sett som gjort att vi insett att värdringen i form av det framtida kassaflödet var för hög med ca 35 % för ett halvår sedan. Vad har tillkommit för ny information i t ex HM’s fall som motiverar omvärderingen?

Nu jagar alla i flocken eftersom kurserna ska nedåt. De som sålt av sitter dock likvida nu och väntar. Kommer rapporterna in positivt tror jag på en vändning uppåt när alla ska in igen. Kommer rapporterna in negativt borde inte så mycket hända eftersom allt negativt redan börjar vara inprisat och säljarna redan sålt. De som har sålt har sålt och i övrigt ligger folk kvar. Men det är förstås min gissning och jag har haft fel förr.