Nästa år kan visa sig bli fullt av utmaningar. I synnerhet om man ser till den amerikanska ekonomin. För några dagar sedan nämnde jag att FED kanske skulle låta bli att sänka räntan under det här året något mer. En åsikt som inte många delade och nog var det bäst att beslutet blev som det blev. Med tanke på marknadsreaktionen kan man ju bara undra vad som hade hänt om det inte blev någon sänkning alls.
Idag kom det dock en hel del statistik som ändå tycker jag stärker min egna syn på läget och inte minst ger en hel del cred åt FED:
* Detaljhandelns försäljning i USA ökade med 1,2 % i november. Det var vida mycker mer än vad analytikerna hade räknat med (0,6 %)
* Producentpriserna i USA steg 3,2 % i november, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad föregående år steg priserna 7,2 %
* Kärn-PPI, exklusive livsmedel och energi, steg 0,4 % jämfört med månaden före. Analytikerna hade väntat sig att kärn-PPI skulle stiga 0,2 %. Jämfört med samma månad 2006 steg kärn-PPI 2,0 %, väntat var en uppgång med 1,8 %. Energipriserna steg med, hör och häppna, 14,1 % i november!
* Lagren av osålda varor hos USA:s detaljhandel, grossister och fabriker ökade med 0,1 % i oktober, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att lagren skulle öka med 0,3 %.
Jag vet inte hur ni andra ser på ovanstående siffror men nog ser det inte ut som det handlar om någon ekonomi i en djup kris. Konsumenterna fortsätter att spendera och inte undra på det, det är ju Jultider - deltaljhandelns gyllene period. Inte heller jobbsiffrorna senast pekade på någon allvarlig tendens på arbetsmarknaden som i sin tur skulle kunna påverka konsumtionen i närtid. Man kunde kanske sparat på krutet ett tag till med andra ord.
Däremot tycker jag mig se tydliga inflationstendenser. Må hända att dessa är säsongsbetingande men ändå. Även exkl energi och livsmedel vilket är gängse bedömningsmått var ökningen synbar. För egen del är livsmedelspriserna samt energipriserna tämligen viktiga för vårt egna hushåll. Kanske rent av viktigast i den vardagliga budgeten eftersom vår ränta är fast sedan ett bra tag tillbaka. Jag antar att den amerikanska konsumenten upplever vardagen på ett likartat sätt.
Att marknaden i ett sådant läge mer eller mindre kräver 50 punkters sänkning från FED känns verkligen kortsiktigt. När man sedan ändå får en mindre sänkning och detta till trots tjurar och väljer att tolka uteblivna löften om nya sänkningar som att FED inte förstår var problemet finns ställer i alla fall jag mig klart tveksam till vad det egentligen man är ute efter?
Centralbankernas gemensamma aktion dagen därpå visar enligt mig klart och tydligt att man är medvetna om problemet och försöker angripa just dess kärna istället för att elda på börserna (vars utveckling, här syftar jag på USA, man trots allt inte ska klaga på i år med tanke på vilka problem som marknaden brottas med) och inflationen. Om sedan denna aktion räcker eller inte (kanske skulle den rent tajmingsmässigt föregå FED-beskedet ?) har jag svårt att uttala mig om men nog är det ändå ett steg i rätt riktning. Tycker i alla fall lilla jag.
Ja ja, jag kanske ska låta bli att gå in på makroanalyser när man ändå inte kan påverka så värst mycket utan får helt enkelt följa med strömmen och gilla läget. Men ibland är det oerhört svårt att följa den så kallade marknadens tankegångar och man häppnar över den kortsiktighet som tycks råda gång efter annan. Det kan inte vara lätt att som FED både behöva tänka på ekonomin samt marknadens ibland nästan småsinta begär där mycket vill ha mer
Som en ren parantes kan det vara värt att nämna att Lehman Brothers rapport idag inte innehöll några nya ruttna lik. Garderoben tycks numera välstädad och stankfri. Bara det är ett steg i rätt riktning. Jag har tidigare spekulerat i banor att en del banker/finansbolag skulle passa på att skylla diverse andra besvikelser på sub-prime problematiken fr att på så sätt slipa obehagliga frågor. Kanske var det lite väl konspiratoriska funderingar. Vi får hoppas det.