Post entry

Nyårsportföljens raketfärd

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Kom idag på att jag den sista december ifjol skrev ihop en nyårsportfölj med 13 bolag. Inspirerad av affärstidningarnas portföljer sattes tankemössan på huvudet och för att göra det riktigt "seriöst" så lämnade jag medvetet bort förhoppningsbolagen samt de bolag som jag vid dåvarande tidpunkt hade i min egen portfölj. För att få reda på hur det hade gått scrollade jag idag ivrigt ner bland tidigare blogginlägg tills jag hittade portföljen och jag måste erkänna att jag blev rätt förvånad över utfallet.

Inklusive dividend har "nyårsportföljen" hittills i år stigit med 19,6 procent, vilket jag tycker att är riktigt bra, särskilt med tanke på det börsläge som varit och då portföljen är rätt så diversifierad. Den enda riktiga "floppen" är finska Marimekko som fallit med - 14,3 procent sedan årsskiftet. Jag tror dock att den vårkollektion med Marimekko-mönster som nu lanserats av H&M, kommer att få positiva effekter för varumärket på sikt vilket den internationella expansionen kan dra nytta av, så jag tycker definitivt inte att man skall se Marimekko som uträknade än.

De aktier som däremot stigit mest är två bolag som fått ta emot riktigt sockrade uppköpsbud, nämligen Boss Media och Zodiak som från årsskiftet stigit med 70 respektive 80,4 procent. Men även tredjeplatsen är värd ett omnämnande eftersom AddNode stigit med hela 52,4 procent tack vare successivt förbättad lönsamhet. Om någon känner avsaknad av något bolag med anknytning till det uppmärksammade "svarta guldet" så måste jag erkänna att givetvis finns det ett oljebolag med i leken, nämligen Lundin Petroleum som lurpassar bakom tättrion med en uppgång på 36,7 procent.

Dessvärre har jag ju förstås inte följt mitt eget portföljval utan jag har bl.a. ankrat fast mig vid ett flertal förhoppningsbolag, bl.a. Pilum som varit ett riktigt blysänke. Dock så har jag haft några tillfälliga positioner i AddNode, KnowIt, Transatlantic och Zodiak, som givit hyfsad avkastning men skulle jag köpt vid årsskiftet och hållit mig i skinnet så hade belöningen dock blivit betydligt bättre. Här är i alla fall utfallet för "nyårsportföljen", med utgångspunkt från årsskiftet och inklusive dividender:

Zodiak + 80,4 %
Boss Media + 70 %
AddNode + 52,4 %
Lundin Petroleum + 36,7 %
Transatlantic + 12,8 %
KnowIT + 11,8 %
IFS B + 10,9 %
Ericsson B + 9,5 %
Vostok Gas + 8,0 %
Boliden - 5,8 %
NOTE - 7,5 %
Opcon - 9,4 %
Marimekko - 14,3 %

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?