Mannen i fönstret sitter nu på balkongen och gottar sig i vårsolen..
Tänker på komersen kring den lokala fiskbilen och vad folk köper för fisk..Norsk odlad lax verkar vara det man köper mest..Billig och nyttig har vi fått lära oss..Vilken röd färg den har tänker man. Jasså, den är artificiellt färgad - ja ja, då vet jag varför den är så röd..Vild lax är rosafärgad och inte röd. Konsumenten vill ha den röda färgen säger handlar´n..Kan inte komma på att jag någonsin efterfrågat rött kött på laxen..
Finns några bra norska börsbolag som har laxodling på schemat..Det finns norska torskar också..När vanlig filead kolja kostar 169 kr/kg så förstår man att folk väljer norsk odlad lax för 50-60 kr/kg, och så är den ju så röd och grann..Odlarna får c:a 35-40 kr /kg i dagsläget och priset har lyft en del från bottennivåerna som rådde under vintern..
Det finns flera bra norska laxbolag och det kan vara värt att studera dom lite närmare om du är intresserad av norsk odlad lax…Jag väljer att avstå en investering i norsk lax av principiella skäl..Det var kanske någon som trodde att undertecknad var helt skrupelfri vad gäller investeringar i olika bolag, men så är icke fallet..Vapenindustrin och tobak är ett annat område jag avstår ifrån..Delger dock två intressanta bolag..
Marine Harvest och Lighthouse Caledonia, som är ett Skotskt laxodlarbolag, men även noterat i Norge..Det finns c:a 5-6 börsbolag i Norge som har laxodling på schemat..Sett ur aktiägarperspektiv så är det två nämda bra placeringar, så länge vi käkar lax på löpande band..Stekt lax, ugnslax, laxsoppa,laxrullader, gravad lax, rökt lax, laxpudding,laxbullar, pust..Nu tog laxen slut ;)
Japanerna är storkonsumenter av norsk odlad lax..
Är det en problemfri verksamhet ?
Det går åt dubbelt så mycket annan matfisk -högproteinkälla - för att tillverka halva mängden lax. 2 kilo fisk blir till 1 kilo lax. Tänk om utfallet skulle vara lika dålig när du rullar köttbullarna, där 2 kg blandfärs blir till 1 kilo färdiga köttbullar..En riktigt dålig affär, OM det inte vore så att blandfärsen är skitbillig i inköp, och när 2 kg fisk blir till 1 kg lax, så förstår väl vem som helst, att det inte kan hålla i längden..Dessutom så har laxarna stora problem med olika svampsjukdomar, laxlus,parasiter, etc som måste medicineras bort med olika preparat..
Nu finns det ju laxlus och parasiter i vild lax också men inte i den omfattning som gäller odlad lax..
Saxat från fiskenyheter :::
Norska regeringstjänstemän har verkat utomlands som lobbyister för industrin, och laxodlingar har etablerats på många fler platser i flera länder. De stora problem som har börjat visa sig i Norge är också problem som börjat visa sig i andra länder. Mindre än i Norge, men ändå ett växande problem. Den norska regeringen har saknat vilja att reglera laxodlingsindustrin. Industrins ekonomiska betydelse har kastat sin skugga över alla andra överväganden.
Den norska regeringens egna forskare och Direktoratet for naturforvaltning, norges motsvarighet till Naturvårdsverket, har alla hävdat att det inte finns utrymme för en expansion av laxodlingsindustrin.
Direktoratet fungerar som rådgivande och utövande myndighet under det norska miljödepartementet..
Ändå, har den sittande regeringen proklamerat en 5% ökning av produktionen i den norska laxodlingsindustrin. Det är ännu mer graverande då fiskeriministern själv är ägare till ett av de största laxodlingsföretagen i Norge !
He he, han skiter fullständigt i vad som händer med foderfisket och utfiskningen av världshaven så länge han tjänar pengar på odlad lax..Hyckleriet når ständigt högre höjder..Ministern i laxlusekoftan..
Den odlade laxen har en massa problem som du som konsument inte får veta, och odlarna och grossisterna och säljarna gör allt för att du aldrig ska få veta vad du egentligen stoppar i dig..
Enligt en studie som publicerades i Journal of Nutrition i år och genomfördes vid Cornell University innehåller den odlade laxen från Norge så pass höga nivåer av miljögifter att den ska ätas högst tre gånger per år. Det samma gäller laxfisk från Skottland och östra Kanada..
Tre gånger per år..Låter fullständigt horribelt ju..När dom svenska insjöarna var som mest sjuka på 1970-talet med allt surt nedfall och kvicksilverhalter i fisken som gjorde att rekommendationerna var att äta insjöfisk högst en gång i veckan..3 gånger per år för odlad lax idag, mot 1 gång i veckan på 1970-talet..Fisken är sjukare idag än för 40 år sen..Det var bättre förr ;)
Blir det norsk odlad lax till middag ?
Kalles farsa