• Under finanskrisen hösten 2008 hade Luxonens börskurs en bottennivå på 53-54 kr.
• Sedan dess har kursen stigit till nuvarande nivå på 119 kr.
Ett särskilt kliv tog kursen i apr 2011 (för ett knappt år sedan) då den väldigt snabbt steg från under 80 kr till över 90 kr.
Sedan dess har den harvat kring 90-100 kr fram tills nov 2011 varifrån kursen plötsligt stigit till nuvarande kursnivå kring 120 kr.
Hela Luxonen nu värt 1,24 miljarder kr på börsen vid nuvarande kursnivå. http://www.bloomberg.com/quote/LUXO:SS
Enl besked tidigare i mars uppgick Luxonens substansvärde (“förmögenhet”) per aktie till nästan 130 kr i slutet av feb 2012.
Orsaken till glädjeskuttet i apr 2011 verkar vara beskedet som kom då om att Luxonen planerar att gå i frivillig likvidation. http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1811046 dvs att bolaget ska läggas ned och pengarna (det fulla substansvärdet) ska delas ut till aktieägarna.
I feb 2012 kom Luxonens årsredovisning för 2011: http://www.luxonen.com/upload/documents/1330425419Luxonen%20Consolidated%20Financial%20Statements%202011.PDF
Där framgick att bolagets förmögenhet (“substansvärde”) på ca 1,3 miljarder kr var fördelad enl följande i slutet av 2011:
• Nordic Absolute Return Fund ca 550 miljoner kr
• Nordic Fund for Emerging Market Debt ca 310 miljoner kr
• Treasury Bills, Swedish ca 310 miljoner kr
• Kassa ca 90 miljoner kr
Alternativ klassificering:
• räntebärande värdepapper ca 630 miljoner kr
• hedgefond ca 550 miljoner kr
• kassa ca 90 miljoner kr
• övriga tillgångar ca 40 miljoner kr
• skulder 6 miljoner kr
Då vid årsskiftet (31 dec 2011) uppgick Luxonens substansvärde (förmögenhet) per aktie till 124,66 kr vilket sedan dess ökat i värde till 129,28 kr i slutet av feb 2012.
Enl ovanstående tillgångsbeskrivning är alltså i princip hela Luxonens förmögenhet är numera cash redo att delas ut till aktieägarna i samband med en förestående likvidation.
I samband med det lär väl aktieägarna då få ut substansvärdet per Luxonen-aktie, dvs i dagsläget ca 130 kr - medan börskursen alltså står i under 120 kr.
Man kan alltså få en riskfri värdeökning på åtminstone 8-9% genom att köpa Luxonen-aktier nu och invänta likvidationen? (dvs substansvärde 129,28 kr enl besked per 29 feb 2012 delat med nuvarande börskurs 119 kr)
Frågan är bara hur lång tid det tar tills likvidationen är genomförd och man får ut substansvärdet per aktie.
Så här skrev nyhetsbyrån Direkt om Luxonen-styrelsens likvidationsförslag när det kom i apr 2011:
_“Likvidationen ska ske så snart det är genomförbart och så snart bolagets illikvida tillgångar har omvandlats till likvida tillgångar.
Har det inte skett före den 31 december 2013 kommer styrelsen att vidta åtgärder för att distribuera Luxonens likvida tillgångar till aktieägarna, motsvarande cirka 80 procent av företagets totala tillgångar.”_
Och nu verkar alltså i princip hela Luxonens förmögenhet bestå av likvida tillgångar, vilket i så fall borde innebära en likvidation inom ganska kort? (åtminstone under 2012?)
Dvs var kan man annars få en i princip riskfri värdeökning på 8-9% på mindre än ett år?
Luxonens styrelseordförande är erfarne aktiefondförvaltaren Björn Carlson, så det finns ingen risk i form av att man inte kan lita på Luxonen.
Övriga styrelseledamöter består bara av välrespekterade namn:
Märtha Josefsson
Bo Lehander
Eric Hermann
Richard Björklund
Michael Horsburgh
Claude Niedner
Johan Kuylenstierna
De skulle inte sätta sin trovärdighet på spel genom att inte hålla vad som utlovats (dvs att snarast möjligt dela ut Luxonens fulla substansvärde till Luxonens aktieägare).
Mer info om styrelseledamöterna finns på Luxonens hemsida http://www.luxonen.com/ under “corporate governance” och “board of directors”.
Björn Carlson jobbade under en stor del av 70- och 80-talet på SEB:s kapitalförvaltningsavdelning som hette “Aktiv placering”. 1990 startade han sitt eget fondbolag Carlson Investment Management (som väl senare såldes till försäkringsbolaget Skandia?).
Märtha Josefsson har varit investeringschef på Carlson, Skandia och Dnb Nor och har på sistone varit styrelseproffs och sitter bla i styrelserna för fastighetsbolaget Fabege, Andra AP-fonden och Skandias fonder.
Richard Björklund jobbade på SEB och grundade senare aktiemäklarfirman Matteus som blev uppköpt (ingår i nuvarande Ålandsbanken).
Johan Kuylenstierna är nuvarande vd för Luxonen som är baserat i skatteparadiset Luxemburg. Han var under en stor del av 90-talet chef för SEB:s private banking-avdelning (dvs avdelningen för kapitalförvaltning åt rika privatpersoner).
Bo Lehander var tidigare vd för Luxonen och har bakgrund på fondbolaget Carlson och Skandia.
Enl Luxonens årsredovisningen är Björn Carlson största aktieägare i Luxonen med en ägarandel på ca 31%.
Därefter kommer en Per Åhlgren med en ägarandel på 17%, och bla Bo Lehander på 11% och Märtha Josefsson på 4%.
Dvs positivt att Carlson, Lehander och Josefsson själva är stora aktieägare i Luxonen.
Per Åhlgren verkar vara tidigare optionsmäklare på OM (nuvarande Nasdaq-OMX) och är nu engagerad i investmentbolaget RW Capital där han är styrelseordförande och storägare: http://www.rwcapital.se/organisation.jsp
Han är även styrelseordförande i börsnoterade sportvadslagningsbolaget Betting Promotion: http://www.bettingpromotion.se/index.php?option=com_content&view=article&id=18&Itemid=41&lang=en Där står det att han även varit optionsmäklare på investmentbanker internationellt såsom ansedda Salomon Brothers, Bear Stearns och Deutsche Morgan Grenfell.
(Richard Björklunds bror Tomas Björklund är tydligen också är engagerad i investmentbolaget RW Capital där han sitter i styrelsen och är storägare precis som Per Åhlgren. Det var Richard och Tomas Björklund som tillsammans startade aktiemäklarfirman Matteus.
Vd för RW Capital är en Marcus Hamberg född -68. Kan han vara son till mångmiljonären Per Hamberg född -43 som ligger bakom börsnoterade kasinobolag som Betsson och Net Entertainment?)
Ett case som har likheter med Luxonen är investmentbolaget EOS Russia som berördes i ett tidigare blogginlägg (från 17 feb 2012): http://www.redeye.se/aktiebloggen/eos-russia/koplage-i-eos-russia
- - -
Tillägg 30 mars 2012
Ovan beskrevs det som att Luxonens tillgångar i dagsläget i princip bara består av cash eller cash-liknande placeringar.
Dock nämndes även att en tillgångspost vid årsskiftet utgjordes av “Nordic Fund for Emerging Market Debt” för ca 310 miljoner kr, dvs investeringar i en fond för räntebärande värdepapper i utvecklingsländer.
Sådana u-landsrelaterade värdepapper kan stiga i värde vid allmänt förbättrat klimat på finansmarknaderna i världen, men samtidigt finns det väl risk för värdeminskning vid försämrat finansklimat såsom tex under finanskrisen 2008/2009.
Därutöver fanns det bland Luxonens övriga tillgångar derivat för 24 miljoner kr vid årsskiftet. Det var närmare bestämt säljoptioner i Frankfurtbörsens index DAX. Sådana optioner stiger i värde vid börsuppgång, så det kan i och för sig kompensera för ett ev värdefall i u-landspapprena om det blir försämrat finansklimat i världen.
- - -
Tillägg 10 apr 2012
Luxonens substansvärde per aktie uppgick till 129,76 kr i slutet av mars 2012: http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1896680&source=
Samtidigt låg Luxonen-aktiens börskurs i 116 kr.
Det innebär att aktien då handlas med en substansrabatt på 11%.
Alterantivt uttryckt: Om man skulle kunna köpa aktien för 116 kr och sedan få ut 129,76 kr per aktie, så skulle det innebära en värdeökning på 12%.