Post entry

Lundin Petroleum-aktien långsiktigt köpvärd

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Oljebolaget Lundin Petroleums aktie verkar billig med den enorma norska oljefyndigheten Johan Sverdrup plus övrig verksamhet.

Lundin Petroleums resultatrapport för q1/2012 ska komma 9 maj 2012 (dvs på ons i nästa vecka).

Hur kommer rapporten bli?

Är aktien köpvärd?

Vid nuvarande börskurs 143,20 kr är Lupe värt 45-46 miljarder kr på börsen.

Bolaget har en låg skuldsättning med en nettoskuld på 900 miljoner kr i slutet av 2011.

Johan Sverdrup-fyndigheten:

Består av:
• området PL501 (Lundin Petroleums ägarandel 40% av alla oljefyndigheter där)
• området PL265 (Lundin Petroleums ägarandel 10%)

• PL501 bedöms innehålla 800-1800 miljoner fat olja.
• PL265 bedöms innehålla 900-1500 miljoner fat olja.

Med Lundin Petroleums ägarandelar av respektive område innebär det att bolaget äger 410-870 miljoner fat olja av Johan Sverdrups bedömda oljefyndigheter.

Säg att Nordsjöolja som i Johan Sverdrup-fältet värderas till 10 dollar/fat i marken?

I så fall är Lupes 410-870 miljoner fat i JS värda nästan 30-60 miljarder kr.

Dvs bara JS kan i princip motivera hela Lupes nuvarande börsvärde på 45-50 miljarder kr.

Därtill kommer hela Lupes övriga verksamhet.

Dvs aktien verkar billig vid nuvarande börskurs 143,20 kr?

Förutsätter dock att oljepriset håller sig kvar på minst nuvarande nivå (knappt 120 dollar/fat) och dollarn i ca 6,75 kr.

- - -

Värde på Lupes övriga verksamhet exkl JS?

Enl Lupes årsredovisning för 2011 genererade bolaget ett operativt kassaflöde på 4-5 miljarder kr i sin befintliga verksamhet (dvs exkl JS).

Den verksamheten är väl värd ett "p/e-tal" på åtminstone 3-4 gånger det operativa kassaflödet/år? (dvs 4-5 miljarder kr gånger 3-4 = 12-20 miljarder kr.

Den övriga verksamheten hade i slutet av 2011 bevisade oljereserver på 211 miljoner fat (vilket väl är exkl JS?).

• En värdering av de fyndigheterna till 5 dollar/fat i marken innebär ett värde på ca 7 miljarder kr.
• En värdering till 10 dollar/fat i marken =>värde 14 miljarder kr.

Dvs Lupes övriga verksamhet kan väl antingen värderas till 12-20 miljarder kr (som "p/e-tal" 3-4 för det operativa kassaflödet/år), eller 7-14 miljarder kr för den övriga verksamhetens oljereserver.

Det ger en sammantagen värdering på 7-20 miljarder kr för Lupes övriga verksamhet.

Till det kommer alltså Lupes ägarandel av JS som enl ovan kan värderas till ca 30-60 miljarder kr.

=>Totalt motiverat värde för Lupe:

JS 30-60 miljarder kr
+övrig verksamhet 7-20 miljarder kr
=Summa: 37-80 miljarder kr.

=> Motiverat värde ca 120-250 kr/aktie (jämfört alltså med nuvarande börskurs 143,20 kr).

Slutsats: Aktien verkar alltså ganska billig vid nuvarande börskurs.

- - -

Lupes operativa kassaflöde på 4-5 miljarder kr under 2011 genererades med en produktionstakt på i snitt ca 33 000 fat olja/dag.

För 2012 är bolagets prognos en produktionstakt på 32 000-38 000 fat/dag.

Målet är att nå 70 000 fat/dag år 2015.

Enl Lupes styrelseordförande/huvudägare Ian Lundin kommer produktionstakten "sannolikt att fördubblas ännu en gång när produktionen från Johan Sverdrupfältet kommer igång".

Det skulle alltså innebära en produktionstakt på 140 000 fat/dag för Lupe.

Dvs om bolaget i dagsläget genererar ett operativt kassaflöde på 4-5 miljarder kr/år med en produktionstakt på ca 33 000 fat/dag, så borde kassaflödet bli nästan 20 miljarder kr/år med en produktionstakt på 140 000 fat/dag!

Dock lär det kräva en hel del kostsamma investeringar för att nå den produktionstakten.

Men det blir väl inga problem för Lupe att finansiera det investeringsbehovet med lån plus kassaflödet från övrig verksamhet (så länge oljepriset håller sig uppe etc).

- - -

_Skala för aktie-rekommendationer:

• "Köpläge": En aktie som för tillfälligt är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning.
• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt.
• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång.
• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.
• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.

Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex 1-2 års tid. Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs.

Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan bli helt värdelöst._

Här fick alltså Lundin Petroleum-aktien rekommendationen "långsiktigt köp" vid nuvarande börskurs 143,20 kr (vid lunchtid idag, tors 3 maj 2012).

- - -

Banken SEB har riktkurs 177 kr för Lundin Petroleum-aktien enl analys daterad 3 maj 2012: http://www.aktiespararna.se/artiklar/Analyser/SEB-Enskilda-vantar-sig-ett-starkt-resultat-fran-Lundin-Petroleum/

SEB har följande förväntningar på Lupes resultatrapport för q1/2012 (som ska komma 9 maj 2012):

• en oljeproduktionstakt på 34 740 fat/dag
• ett ebitda-resultat på 296 miljoner dollar

Som jämförelse uppgick Lupes produktionstakt till 33 300 fat/dag under helåret 2011.

- - -

• Det mesta av Lupes övriga verksamhet (exkl JS) utgörs av övriga oljefyndigheter i Norge. Av Lupes bevisade oljefyndigheter på totalt 211 miljoner fat i slutet av 2011, utgjordes nästan 80% av Norge (exkl JS).

I de bevisade fyndigheterna ingår därutöver mindre fyndigheter i Frankrike (25 miljoner fat) och Ryssland (16 miljoner fat), samt ännu mindre fyndigheter i Indonesien, Holland och Tunisien.

• Utöver de bevisade fyndigheterna har Lupe sannolika oljefyndigheter på 800-900 miljoner fat varav ca 700 miljoner fat för JS och faktiskt ca 100 miljoner fat i Lupes fyndigheter i Ryssland.

• Och utöver det har Lupe ytterligare oljeprojekt som i dagsläget har något lägre sannolikhet, men kan antas uppgå till över 500 miljoner fat olja. Det är i Norge (exkl JS) samt i Malaysia.

http://www.lundin-petroleum.com/sve/reserves_and_resources.php

Vid ovannämnda värdering av Lundin Petroleum-aktien till 120-250 kr har alltså endast inkluderats bevisade oljfyndigheter plus Johan Sverdrup-fyndigheten.

Till det kommer ytterligare sannolika oljefyndigheter på ca 150 miljoner fat plus ytterligare oljeprojekt med en något lägre sannolikhet till ca 520 miljoner fat, dvs in alles ca 670 miljoner fat.

Säg att de 670 miljoner bedömda faten i marken i dagsläget kan värderas till 1 dollar/fat blir värdet av det 4-5 miljarder kr (motsvarande 14 kr/Lundin Petroleum-aktie).

När värdet av dessa bedömda oljefyndigheter utretts i mer detalj kan de förhoppningsvis betraktas som "bevisade" oljefyndigheter och kan då värderas till tex 5-10 dollar/fat (motsvarande ca 20-45 miljarder kr).

Men det återstår säkert flera år och ett antal utvärderingsborrningar innan dessa oljefyndigheter kan betraktas som bevisade, och i värsta fall kanske det i slutändan visar sig att det inte finns så stora oljefyndigheter som väntat (670 miljoner fat) i dessa oljeprojekt.

-

Obs enl denna klassificering att Johan Sverdrup-fyndigheten formellt sett ännu ej är att betrakta som bevisade oljereserver, vilket kan vara förklaringen till att aktieinvesterare ännu inte verkar våga värdera Lundin Petroleum-aktien som om JS innebar 410-870 miljoner fat bevisade oljereserver för Lundin Petroleums del.

Ovan nämnda värdering av dessa reserver till 10 dollar/fat är ju gjord som om det redan nu vore bevisade reserver, vilket kan vara att i någon mån gå händelserna i förväg.

Men det mesta tyder väl i dagsläget på att Lundin Petroleums bevisade oljereserver i JS kommer att uppgå till någonstans i intervallet 410-870 miljoner fat, varför det här blir utgångspunkten för värderingen av Lupe-aktien idag.

Dock kan det väl ta lite tid och fortsatta utvärderingsborrningar etc i JS innan man vet exakt hur stora bevisade oljereserver den fyndigheten innehåller.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?