Post entry

Långsiktigt köp: Lundin Petroleum

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Oljebolaget Lundin Petroleums aktie verkar billig med all den olja bolaget hittat i Norge.

Tidigare blogginlägg

Nyligen har aktierna i oljebolagen Shelton Petroleum och Enquest berörts i bloggen:

• 6 mars 2013: "Spekulativt köp: Shelton Petroleum" http://www.redeye.se/aktiebloggen/shelton-petroleum/spekulativt-kop-shelton-petroleum

• 18 mars 2913: "Långsiktigt köp: Enquest" http://www.redeye.se/aktiebloggen/langsiktigt-kop-enquest

Shelton Petroleums aktie låg då i 12,50 kr och har sedan dess stigit till 20 kr (+60%).

Enquest-aktien låg i 14,10 kr och har sedan dess fallit till 13,10 kr (-7%).

Är man långsiktig kan väl Enquest-aktien sägas vara ännu mera köpvärd nu (även om oljepriset fallit en del de senaste veckorna), medan Shelton Petroleum-aktien efter sin kursuppgång blivit mera rimligt värderad.

Lundin Petroleum är en annan oljeaktie som det kan vara värt att titta på.

Framgångssaga vs skeptikerna

Vilken framgångssaga Lundin Petroleum har varit! Bolaget har bara tagit in kapitaltillskott från aktieägarna en gång; några hundra miljoner kr (50 miljoner dollar) år 2001. Och nu är Lundin Petroleum värt nästan 50 miljarder kr på börsen. (Då har Lundin Petroleum även knoppat av brittiska oljebolaget Enquest för 5 miljarder kr våren 2010, vilket alltså är tillgångar som inte längre ingår i dagens Lundin Petroleum.)

Lundin Petroleum måste vara ett av Sveriges mest framgångsrika bolag genom tiderna. Bra jobbat!

Inkluderar man föregångarbolaget Lundin Oil (som såldes till kanadensiska oljebolaget Talisman Energy för 470 miljoner dollar år 2001) blir väl framgången ännu större.

Jag var själv med på presskonferensen i Stockholm om försäljningen av Lundin Oil. Bolagets grundare Adolf Lundin som blev miljardär på affären, var på strålande humör och fick en puss på kinden av informationschefen Maria Hamilton.

Nu skulle han satsa på "restbolaget" Lundin Petroleum istället och hitta nya oljefyndigheter via det. Lycka till men det blir nog inget särskilt med det tänkte jag och avstod från att köpa Lundin Petroleum-aktier. Vilket misstag efter den utveckling det sedan blev!

• Skeptiker menar väl att bolagets framgångar i hög grad kan förklaras med stor tur, tex jättefyndigheten i Norge som Lundin Petroleum nyligen var med och hittade kan sägas ha varit som att vinna på Lotto (eller egentligen ännu bättre).

Den ökade på ett bräde bolagets oljefyndigheter från under 300 miljoner fat till över 900 miljoner fat. Om man som Nordea värderar Norge-oljan till 6 dollar/fat eller som SEB till 10 dollar/fat innebär det en plötslig värdeökning med 24-41 miljarder kr för Lundin Petroleum.

Här är uppfattningen att slumpen delvis kan spela en roll för vilken framgång man har i oljebranschen, men att det måste finnas en stor skicklighet i grunden för att lyckas som Lundin Petroleum har gjort.

Nu återstår en del arbete för att fastställa Norge-fyndighetens bekräftade storlek. Det kan bli mer än väntat men även sämre än väntat. Enl ovan är en bedömning att Norge-fyndigheten uppgår till drygt 600 miljoner fat för Lundin Petroleum. Det är mittpunkten i ett intervall på ca 400-900 miljoner fat.

Och tex i februari 2013 kom en del signaler om att det delvis kan bli något sämre än väntat vilket fick Lundin Petroleum-aktien på fall. Efter det har flera av de nästan 30 aktieanalytiker som bevakar bolaget nedjusterat sina rekommendationer och riktkurser för aktien.

Bolaget är dock fortsatt optimistiskt och pratar om att dess oljeproduktion som uppgick till 35 700 fat/dag under 2012 med hjälp av Norge-fyndigheten kommer att kunna höjas till över 150 000 fat/dag med ett massivt kassaflöde från rörelsen på uppåt 16 miljarder kr/år om några år.

I så fall verkar aktien billig vid nuvarande börskurs 150 kr (som innebär ett börsvärde på knappt 50 miljarder kr).

• Skeptikerna pekar väl där på att det först kommer att krävas jätteinvesteringar för att uppnå en produktionsnivå på 150 000 fat/dag. Kommer Lundin Petroleum att ha råd med det? Kommer de att behöva be aktieägarna om stora kapitaltillskott vilket leder till utspädning av aktien och därmed kursnedgång?

Bolaget självt säger sig inte behöva mera pengar från aktieägarna men har däremot tex ingått ett nytt låneavtal som ger rätt att låna upp till 16 miljarder kr.

Och bolagets nuvarande oljeproduktion genererar redan den mycket pengar. Under 2012 uppgick kassaflödet från rörelsen till 5-6 miljarder kr vilket var en ny rekordnivå för Lundin Petroleum.

• Skeptikerna pekar väl på att bolaget hela tiden investerar pengana alltför offensivt i nya projekt istället för att tex dela ut pengarna till aktieägarna. Tex för 2013 har Lundin Petroleum en investeringsbudget på 11 miljarder kr (varav 3 miljarder kr i oljeletning).

Är det rätt eller fel strategi för aktieägarna? Ingen kan förneka att det historiskt har varit rätt strategi för bolaget.

• Sedan är frågan hur oljepriset kommer att utvecklas. Efter en topp på nästan 120 dollar/fat i februari 2013 har oljepriset nu rört sig ner mot 100 dollar/fat.

Försämras världskonjunkturen lär oljepriset säkert fortsätta falla. Så sent som under den så kallade "Asienkrisen" under andra halvan av 1990-talet var väl oljepriset nere i otroliga 11 dollar/fat som lägst.

Så illa ska det väl inte behöva bli men säg att det som lägst kan gå ner mot 50, 60 eller 70 dollar per fat vid en större konjunkturförsämring?

Finns det då risk för att Lundin Petroleum kan få problem att finansiera de jätteinvesteringar som behövs för att få igång den stora oljeproduktionen från Norge-fyndigheten?

Bla är ju norska oljejätten Statoil storägare i samma fyndighet och norrmännen är väl inte jätteglada över att även svenska Lundin Petroleum är storägare i fyndigheten.

Ett pessimistiskt scenario är alltså att världskonjunkturen försämras och oljepriset faller, vilket i sin tur tvingar Lundin Petroleum att sälja av Norge-fyndigheten till lågt pris till Statoil pga att Lundin Petroleum får svårt att finansiera de stora investeringar som behövs i fyndigheten.

I så fall är det väl ett bättre alternativ att Lundin Petroleum redan nu säljer av Norge-fyndigheten till Statoil medan oljepriset är fortsatt hyggligt högt.

Sedan kan Lundin Petroleum tex dela ut köpeskillingen till aktieägarna. Det skulle säkert emottas positivt av aktieinvesterare och leda till kursuppgång i Lundin Petroleum-aktien på börsen.

Om äventyrliga projekt önskas kan Lundin Petroleum tex använda en del av köpeskillingen till att köpa upp oljebolaget Africa Oil (som Lundin Petroleum-huvudägaren familjen Lundin också ligger bakom). Lundinarna anser väl att Africa Oil som också haft en del stora framgångar, är undervärderat och missförstått på börsen.

Nu lär förmodligen oljepriset inte falla så kraftigt att Lundin Petroleum får svårt att finansiera investeringarna i Norge-fyndigheten framöver, även om det kan falla en del vid försämrad världskonjunktur.

Här är uppfattningen att efterfrågan på olja ökar långsiktigt tex pga fortsatt förbättrat välstånd i Kina osv, men att utbudet av olja blir mer och mer ansträngt samtidigt som det lär ta decennier innan alternativa energikällor får något större genomslag. Det innebär förutsättningar för ett fortsatt stigande oljepris på lång sikt, även om det kan bli dippar på kort sikt pga världskonjunkturen.

Slutsats

Summa summarum blir därför slutsatsen att Lundin Petroleum-aktien är långsiktigt köpvärd vid nuvarande börskurs 150 kr (slutkurs fre 12 apr 2013).

Är man mera försiktigt lagd behöver man inte gå all in i aktien redan nu utan tex köpa en del och invänta köp till lägre kursnivåer på kanske 120-130 kr under de kommande åren pga tex tillfälligt lägre oljepris.

Number crunching

Vid nuvarande börskurs på 150 kr (slutkurs fre 12 apr 2013) är Lundin Petroleum värt 47-48 miljarder kr på börsen.

Är det motiverat?

Positivt att bolaget har en låg skuldsättning. I slutet av 2012 hade Lundin Petroleum en nettoskuld (räntebärande skulder minus kassa) på drygt 2 miljarder kr (dvs lite i relation till ett börsvärde på nästan 50 miljarder kr).

Lundin Petroleums ekonomiska utveckling de senaste åren:

Intäkter:
2010: 5,8 miljarder kr
2011: 8,2 miljarder kr (+43%)
2012: 9,1 miljarder kr (+10%)

Resultat efter skatt:
2010: 1,0 miljarder kr
2011: 1,0 miljarder kr (+1%)
2012: 0,7 miljarder kr (-30%)

Resultat per aktie:
2010: 3,31 kr
2011: 3,31 kr (0%)
2012: 2,37 kr (-28%)

God ökning av intäkterna de senaste åren. Och lönsamheten (resultatet) har väl legat på en helt ok nivå i relation till intäkterna.

Men ett par frågetecken:

• Resultatet verkar inte alls ha hängt med intäkterna uppåt. Under 2011 låg resultatet oförändrat och under 2012 föll det ganska kraftigt.

• Lundin Petroleum-aktien verkar vara väldigt högt värderad utifrån dessa resultat. Med börskursen på 150 kr och ett resultat per aktie på bara 2,37 kr för 2012 blir p/e-talet (börskurs delat med resultat per aktie) hela 63! Tittar man bara på det verkar aktien alltså vara jättedyr och inte alls köpvärd.

Förenklat uttryckt är ju oljebolag konjunkturkänsliga pga att oljepriset kan röra sig kraftigt upp och ned med världskonjunkturen vilket gör att oljebolags-aktier normalt borde värderas till ett p/e-tal på kanske max 6-8. Hur kan då aktieinvesterare vara villiga att betala ett p/e-tal på 63 för Lundin Petroleum-aktien?

Det finns väl flera svar på det:

1) Lundin Petroleum är inget oljebolag som varit nöjt med sina befintliga oljefyndigheter med inriktning på att bara tjäna så mycket pengar som möjligt från dem, utan bolagets strategi är att investera en stor del av intjänade pengar i att utöka befintliga oljefyndigheter och hitta eller köpa nya för att kunna öka oljeproduktionen kraftigt kommande år. Därför kan ovannämnda bokförda resultat för de senaste åren tyckas vara låga i relation till börsvärdet om man bara tittar på de historiska resultaten.

Man kan tex istället titta på Lundin Petroleums kassaflöde från rörelsen som uppgått till följande nivåer (före avdrag för årets investeringar):

2011: 4,4 miljarder kr
2012: 5,6 miljarder kr

Det är alltså jättebelopp som Lundin Petroleum genererar varje år som kan användas till att höja bolagets värde genom att investera i nya projekt eller förbättringar av befintliga fyndigheter.

Tex för 2013 har Lundin Petroleum en budget på att göra investeringar på nästan 11 miljarder kr varav nästan 3 miljarder kr i oljeletnings-budget vilket omfattar 18 borrningar för att hitta mera fyndigheter.

Utöver det löpande kassaflödet från rörelsen har Lundin Petroleum i juni 2012 ingått ett låneavtal som ger möjlighet att låna upp till 16 miljarder kr för att finansiera bolagets utveckling genom nya investeringar.

Själva lönsamheten i rörelsen är det alltså absolut inget fel på så länge oljepriset håller sig högt. Tex under 2012 hade Lundin Petroleum en marginal på över 60% per sålt fat olja och gas (när oljepriset låg på drygt 110 dollar/fat).

Att Lundin Petroleum återinvesterar en så stor del av sina intjänade pengar i rörelsen kanske inte passar alla aktieinvesterare. En del kanske hellre vill att ett bolag istället är en kassako som delar ut stora belopp till aktieägarna varje år. Det kan delvis leda till att aktien i Lundin Petroleum värderas med en viss rabatt på börsen, men om bolaget lyckas väl med sina investeringar (vilket bolaget har gjort historiskt) är det ju långsiktigt det bästa för aktieägarna.

2) Lundin Petroleums aggressiva fyndighetsexpansion har gjort att bolaget nu sitter på stora oljefyndigheter fast oljeproduktionen från dessa fyndigheter inte alls har kommit igång fullt ut ännu.

Bolagets ovannämnda intäkter har ju intjänats genom den nuvarande oljeproduktions-nivån från befintliga fyndigheter, men i takt med att oljeproduktionen kommer igång fullt ut på befintliga och nya fyndigheter lär stora intäkts- och resultatökningar vara att vänta.

Lundin Petroleum kan alltså inte bara värderas utifrån de senaste årens historiska resultatnivåer enl ovan, utan även genom tex:

• att antingen beakta vad bolaget skulle kunna få om nuvarande stora oljefyndigheter såldes på ett bräde idag

• alternativt att beakta vad bolaget är värt utifrån de kommande årens kraftiga intäkts- och resultatökningar tack vare kraftiga oljeproduktions-ökningar i bolagets stora oljefyndigheter

Oljefyndigheterna

Hur stora oljefyndigheter har alltså Lundin Petroleum i dagsläget?

Helt bevisat var fyndigheter på drygt 200 miljoner fat (så kallade "utvinningsbara 2P-reserver) per slutet av 2012 (enl Lundin Petroleums resultatrapport för q4/2012 som är daterad 6 feb 2013).

Enligt bolagets årsredovisning för 2012 (som är daterad 9 apr 2013) är dock bedömningen att Lundin Petroleum kan sägas ha totala oljefyndigheter på över 900 miljoner fat olja per slutet av 2012.

http://www.lundin-petroleum.com/Documents/ar_2012_s.pdf

Enl en presentation från Lundin Petroleums kapitalmarknadsdag 12 feb 2013 fördelar sig dessa fyndigheter enl följande per land:

Norge 715 miljoner fat (78%)
Ryssland 110 miljoner fat (12%)
Malaysia 82 miljoner fat (9%)
Frankrike 13 miljoner fat (1%)
Indonesien 3 miljoner fat (0,3%)
- - -
Summa 923 miljoner fat (100%)

http://www.lundin-petroleum.com/Documents/CMD_2013_presentation.pdf

Det är alltså fyndigheter som man ganska säkert kan säga existerar. Men därutöver anser sig Lundin Petroleum ha ytterligare, ännu ej bevisade fyndigheter som gör att den totala fyndighetsnivån redan idag kan sägas överstiga 1 miljard fat (enl årsredovisningen för 2012). Det uppges vara "framför allt" olja men även en del gas.

Som exempel på bolagets iver att hitta mer olja kan nämnas att ovannämnda oljeletnings-budget på nästan 3 miljarder kr för 2013 har som mål att hitta 600 miljoner fat olja.

Produktionen

Som jämförelse med dessa fyndighets-siffror uppgick Lundin Petroleums produktion (utvinning eller upp-pumpning) av olja och gas till följande nivåer under de senaste åren:

2010: 11 miljoner fat (+9%)
2011: 12 miljoner fat (+9%)
2012: 13 miljoner fat (+7%)

Produktionen på 13 miljoner fat under 2012 fördelade sig enl följande per land där Lundin Petroleum har fyndigheter:

Norge 27 200 fat/dag (76%)
Frankrike 2 800 fat/dag (7,8%)
Ryssland 2 700 fat/dag (7,6%)
Holland 1 900 fat/dag (5%)
Indonesien 1 000 fat/dag (3%)
Tunisien 100 fat/dag (0,3%)
- - -
Summa 35 700 fat/dag (100%)

Dvs merparten av produktionen kom från Norge.

Produktionen kan dessutom delas in i olja respektive gas. Om man räknar om gasen till motsvarande fat olja utgjordes 80% av den totala produktionen av olja och 20% av gas.

Det har betydelse eftersom gaspriset per fat är mycket lägre än oljepriset per fat.

Det totala snittpris per fat olja och gas som Lundin Petroleum har fått ut per år:

2010: 71,92 dollar/fat
2011: 101,04 dollar/fat (+40,5%)
2012: 100,89 dollar/fat (-0,1%)

Det har fördelat sig enl följande på erhållet snittpris per fat olja respektive erhållit snittpris per fat gas:

Snittpris per fat olja:

2011: 110,25 dollar
2012: 110,90 dollar (+0,6%)

Snittpris per fat gas:

2011: 54,50 dollar
2012: 59,69 dollar (+9,5%)

Dvs märkligt att det totala snittpriset sjönk lite medan både snittpriset för oljan och snittpriset för gasen ökade, men det är så det står i resultatrapporten för q4/2012. Det kan ju ha att göra med hur försäljningen fördelat sig över året också.

Gaspriset per fat ligger alltså på ca hälften av oljepriset per fat, men under 2012 ökade gaspriset klart mest jämfört med oljepriset.

Dessutom var det gasproduktionen som ökade mest för Lundin Petroleum under 2012:

Oljeproduktion:
2011: 28 900 fat/dag
2012: 28 000 fat/dag (+3%)

Gasproduktion:
2011: 5 300 fat/dag
2012: 6 800 fat/dag (+28%)

Total produktion:
2011: 33 300 fat/dag
2012: 35 700 fat/dag (+7%)

Om man antar att fördelningen av olja och gas är densamma i Lundin Petroleums totala fyndigheter på 923 miljoner fat och bolagets produktion uppgick till 13 miljoner fat under 2013, skulle alltså fyndigheterna räcka i över 70 år med samma produktionstakt (923 miljoner fat delat med en produktionstakt på 13 miljoner fat/år).

Men nu när de stora oljefyndigheterna är på plats är givetvis Lundin Petroleums avsikt att öka produktionstakten kraftigt från 13 miljoner fat/år.

Det kommer i sin tur att kräva väldigt stora investeringar, men planen är väl att lönsamheten ändå kommer att bli väldigt god i slutändan.

Man lär alltså kunna vänta sig kraftiga intäktsökningar och resultatökningar i Lundin Petroleum, men det kan ju ta några år innan de investeringar som behövs är gjorda för att få igång produktionsökningen.

Fyndighets-storlek i Norge?

Att Lundin Petroleums oljefyndigheter på sistone blivit så stora som 923 miljoner fat beror ju främst på de stora fyndigheter bolaget har hittat i Norge (ute i havet i norska delen av Nordsjön).

Av de 923 miljoner faten är 716 miljoner fat (nästan 80% av de totala fyndigheterna) hänförliga till Norge.

Och av dessa 716 miljoner fat är i sin tur 640 miljoner fat hänförliga till Lundin Petroleums andel av den så kallade Johan Sverdrup-fyndigheten där det mesta av Lundin Petroleums nya olja har hittats.

Eftersom det är så pass nytt är det ännu inte klarlagt exakt hur många fat olja det finns i Johan Sverdrup-fyndigheten som totalt väntas uppgå till 1,7-3,3 miljarder fat.

Johan Sverdrup består i sin tur av 2 delfyndigheter med följande bedömda fyndighets-storlekar totalt:

• PL501: 0,8-1,8 miljarder fat
• PL265: 0,9-1,5 miljarder fat

Av detta uppgår Lundin Petroleums ägarandelar till 40% av PL 501 och 10% av PL265.

När Lundin Petroleums andel av Johan Sverdrup-fyndigheten enl ovan sägs uppgå till 640 miljoner fat, är det alltså bolagets ägarandelar av mittpunkterna i ovannämnda intervall för PL501 och PL265.

Men det kan i slutändan alltså bli mer eller mindre.

Tar man summan av Lundin Petroleums andelar av ovannämnda intervall innebär det alltså att en mittpunkts-bedömning på 640 miljoner fat i själva verket kan hamna någonstans i intervallet 410-870 miljoner fat.

Och Lundin Petroleums totala fyndigheter på 923 miljoner fat (varav 640 miljoner fat i Johan Sverdrup och 283 miljoner fat i övriga fyndigheter) hamnar därmed någonstans i ett intervall på 693-1153 miljoner fat.

Denna kvarstående osäkerhet om hur stora fyndigheter Lundin Petroleum egentligen har kan ju göra att aktien värderas lägre än om man visste säkert att det var just 923 miljoner fat.

Är man villig att ta risken för att fyndigheterna i slutändan blir lägre än väntat, kan det alltså vara läge att köpa aktien idag med en viss rabatt plus att man dessutom får möjligheten till att fyndigheterna i slutändan blir högre än väntat.

Sämre än väntat?

Tex skickade Lundin Petroleum ut ett pressmeddelande 11 feb 2013 om att fyndighetsstorleken för PL501 lär hamna i den lägre halvan av det förväntade intervallet 0,8-1,8 miljarder fat.

Så här sa Lundin Petroleums vd Ashley Heppenstall enl pressmeddelandet:

"Resultatet för utvärderingsprogrammet i sin helhet, fram till idag, får oss att anta att den nuvarande mest sannolika mittvärdet för Johan Sverdrups resurser, belägna i PL501, kommer att hamna i den lägre halvan av det tidigare vägledande intervallet om 800 till 1 800 MMboe."

http://www.lundin-petroleum.com/Press/pr_norway_11-02-13b_s.html

Det fick Lundin Petroleum-aktien att falla den dagen med 10% från 164,90 kr till 147,90 kr. Som lägst var aktien under dagen nere i 140 kr motsvarande en nedgång med 15%.

Nordea och SEB

Nordea gick samma dag ut och sa att kursfallet var överdrivet med hänvisning till att mittvärdet i intervallet 0,8-1,8 miljarder fat är 1,3 miljarder fat medan Nordea räknat med 1,2 miljarder fat, men om det istället blir 1,0 miljarder fat motiverar det enl Nordea en kurssänkning med 10 kr per Lundin Petroleum-aktie.

www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1965059

Även SEB gick ut och sa att kursfallet var överdrivet. SEB hade räknat med att det skulle bli 1,3 miljarder fat i PL501 men sänkte den bedömningen till 1,05 miljarder fat vilket enl SEB motiverar en kurssänkning med 20 kr per Lundin Petroleum-aktie.

www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1965082

Ovannämnda uttalanden från Nordea och SEB är intressanta eftersom de indikerar vad Lundin Petroleums fyndigheter är värda per fat.

Som nämnt ovan äger Lundin Petroleum 40% av PL501.

• Nordea sänkte sin totala fyndighets-bedömning för PL501 med 200 miljoner fat (från 1,2 miljarder fat till 1,0 miljarder fat).

Det innebär en sänkning med 80 miljoner fat för Lundin Petroleums bedömda fyndigheter (40% av 200 miljoner fat = 80 miljoner fat).

En fyndighets-sänkning på 80 miljoner fat skulle alltså sänka Lundin Petroleum-aktiens motiverade värde med 10 kr.

Med ca 318 miljoner aktier i Lundin Petroleum innebär 10 kr/aktie drygt 3 miljarder kr eller ca 500 miljoner dollar.

Om 80 miljoner fat i fyndigheter är värda 500 miljoner dollar innebär det ett värde på drygt 6 dollar/fyndighets-fat.

• SEB sänkte sin totala fyndighets-bedömning för PL501 med 250 miljoner fat (från 1,3 miljarder fat till 1,05 miljarder fat).

Det innebär en sänkning med 100 miljoner fat för Lundin Petroleums bedömda fyndigheter (40% av 250 miljoner fat = 100 miljoner fat).

En fyndighets-sänkning på 100 miljoner fat skulle alltså sänka Lundin Petroleum-aktiens motiverade värde med 20 kr.

Med ca 318 miljoner aktier i Lundin Petroleum innebär 20 kr/aktie drygt 6 miljarder kr eller ca 1 miljard dollar.

Om 100 miljoner fat i fyndigheter är värda 1 miljard dollar innebär det ett värde på ca 10 dollar/fyndighets-fat.

Nordea anser alltså att Lundin Petroleums norska olja är värd 6 dollar/fat medan SEB anser den är värd 10 dollar/fat.

Snittet av det blir alltså 8 dollar/fat.

Om man förenklat antar att Lundin Petroleums angivna totala fyndigheter på 923 miljoner dollar är värda 8 dollar/fat blir det 47 miljarder kr, dvs nära Lundin Petroleums börsvärde på 47-48 miljarder kr.

Använder man Nordeas 6 dollar/aktie blir värdet 36 miljarder kr (114 kr/Lundin Petroleum-aktie dvs 24% under nuvarande börskurs 150 kr).

Med SEB:s 10 dollar/aktie blir värdet 58 miljarder kr (183 kr/aktie dvs 22% över nuvarande börskurs).

Bättre än väntat?

Samtidigt som PL501 enl ovan kanske innehåller mindre olja än väntat, så finns det istället chans att PL265 innehåller mera olja än väntat.

Enl ovan är Lundin Petroleums bedömda intervallet 0,9-1,5 miljarder fat för hela fyndigheten PL265 (varav Lundin Petroleums ägarandel är 10%).

Norska oljebolaget Detnor uppgav i 15 feb 2013 att PL265 lär innehålla totalt 1,23-1,95 miljarder fat olja: www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1966512

Det är i så fall positivt, men det har dock inte lika stor betydelse för Lundin Petroleum som PL501 eftersom Lundin Petroleums ägarandel bara är 10% av PL265 men 40% av PL501.

Uttalande i apr 2013

Och trots ovannämnda uppgifter om hur stora fyndigheter det kan finnas i PL501 och PL265 så upprepade som nämnt Lundin Petroleum i sin årsredovisning för 2012 (daterad 9 apr 2013) att PL501 kan antas innehålla 0,8-1,8 miljarder fat olja och PL265 0,9-1,5 miljarder fat olja, och att Lundin Petroleum vid bedömningen av sina totala fyndigheter till 923 miljoner fat har utgått ifrån mittpunktsnivåerna i dessa intervall för PL501 och PL265:

"JOHAN SVERDRUP

Hänvisningar i denna årsredovisning till uppskattade betingade bruttoresurser för Johan Sverdrup-fyndigheten om 1 700 till 3 300 MMboe innefattar 800 till 1 800 MMboe i PL501 (Lundin Petroleum licensandel 40%) och 900 till 1 500 MMboe i PL265 (Lundin Petroleum licensandel 10%).

Lundin Petroleums uppskattade betingade resurser per den 31 december 2012 om 922,9 MMboe globalt, 715,5 MMboe i Norge och 640,0 MMboe i Johan Sverdrupfyndigheten inkluderar Lundin Petroleums andel, i enlighet med dess licensandel, om 520,0 MMboe i PL501 och 120,0 MMboe i PL265, som representerar mittpunkten av intervallet för de uppskattade betingade resurserna för Johan Sverdrupfyndigheten."

http://www.lundin-petroleum.com/Documents/ar_2012_s.pdf

Dvs skulle de våga skriva så om de inte trodde att fyndigheterna var så stora?

Lundin Petroleums revisorer Bo Hjalmarsson och Johan Malmqvist (båda från revisionsfirman PwC) har dessutom också skrivit på och godkänt årsredovisningen per 9 apr 2013.

Produktionsökningar

Utifrån nuvarande stora fyndigheter räknar Lundin Petroleum alltså med kraftigt ökad produktionstakt de kommande åren.

Som nämnt uppgick produktionstakten till 35 700 fat/dag under 2012 (totalt 13 miljoner fat olja och gas).

Lundin Petroleum har (enl ovannämnda kapitalmarknadsdag i feb 2013 och resultatrapporten för q4/2012) gett följande guidning om produktionsnivåerna framöver:

• 33 000-38 000 fat/dag under 2013 (dvs som sämst ca -8% från 2012, som bäst ca +6% från 2012)
• en takt på över 40 000 fat/dag i slutet av 2013
• dubblad produktionstakt från 35 700 fat/dag 2012 till en takt på över 70 000 fat/dag i slutet av 2015
• fyrfaldigad produktionstakt från 35 700 fat/dag 2012 till 142 800 fat/dag när Johan Sverdrup-fyndigheten når sin maximala produktionsnivå 2018/2019
• en produktionsnivå på över 150 000 fat/dag inom 7 år (dvs senast våren 2020)

Det sistnämnda skrev Lundin Petroleums vd Ashley Heppenstall i resultatrapporten för q4/2012 (daterad 6 feb 2013):

"Vi har förmågan att fyrdubbla vår existerande produktion till över 150 000 boepd under de kommande sju åren (...)"

http://www.lundin-petroleum.com/Documents/qr_4_2012_s.pdf

(boepd = "barrels of oil equivalents per day" = fat olja och gas per dag)

Men tydligen sa han sedan på Lundin Petroleums kapitalmarknadsdag 12 feb 2013 att bolaget väntas nå nivån 150 000 fat/dag inom 8-10 år enl nyhetsbyrån Direkt: www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1965364

Han sa då även att en sådan produktionstakt innebär att Lundin Petroleum kommer att ha ett kassaflöde från rörelsen på 16 miljarder kr/år (2,5 miljarder dollar/år).

Det kan alltså jämföras med att bolaget som nämnt ovan hade ett kassaflöde från rörelsen på 5-6 miljarder kr under 2012.

Och Heppenstall sa att Lundin Petroleum inte kommer att behöva be aktieägarna om kapitaltillskott.

Aktieanalytikernas prognoser

Vad räknar aktieanalytikerna med för ekonomisk utveckling för Lundin Petroleum de kommande åren (utifrån ovannämnda förutsättningar)? Och vad anser de att Lundin Petroleum och dess aktie har för motiverat värde?

Enl Lundin Petroleums hemsida är det analytiker på nästan 30 banker och aktiemäklarfirmor som bevakar Lundin Petroleum och dess aktie: http://www.lundin-petroleum.com/sve/analyst_coverage.php

Enl 4-traders.com räknar analytikerna i snitt med följande ekonomisk utveckling för Lundin Petroleum de kommande åren (här omräknat från dollar till kr):

Intäkter:
2012 (faktiskt utfall): 8,9 miljarder kr (+9%)
2013: 8,3 miljarder kr (-7%)
2014: 9,5 miljarder kr (+14%)
2015: 10,4 miljarder kr (+10%)
2016: 16,7 miljarder kr (+60%)

Rörelseresultat:
2012 (faktiskt utfall): 5,3 miljarder kr
2013: 4,9 miljarder kr
2014: 5,8 miljarder kr
2015: 6,3 miljarder kr
2016: 10,4 miljarder kr

Rörelsemarginal:
2012 (faktiskt utfall): 59%
2013: 58%
2014: 60%
2015: 60%
2016: 63%

Resultat efter skatt:
2012 (faktiskt utfall): 0,7 miljarder kr
2013: 1,4 miljarder kr
2014: 1,5 miljarder kr
2015: 1,9 miljarder kr
2016: 3,0 miljarder kr

Resultat per aktie:
2012 (faktiskt utfall): 2,37 kr
2013: 4,21 kr
2014: 4,51 kr
2015: 5,34 kr

http://www.4-traders.com/LUNDIN-PETROLEUM-AB-6496725/financials/

2013 ett mellanår?

Dvs intressant att intäkter och rörelseresultat väntas falla i år (2013).

Orsaker till det kan vara följande:

• fallande oljeproduktion
• fallande oljepris
• fallande dollarkurs

Som nämnt ovan har Lundin Petroleum gett guidningen att bolagets oljeproduktion väntas uppgå till 33 000-38 000 fat/dag under 2013, vilket innebär alltifrån -8% till +6% jämfört med 2012.

Som nämnt ovan fick Lundin Petroleum ut ett totalt snittpris på 100,89 dollar/fat producerad olja och gas varav 110,90 dollar/fat olja och 59,69 dollar/fat gas.

Oljepriset (Nordsjöoljan "brent") var uppe en sväng till nästan 120 dollar/fat i februari. I dagsläget ligger oljepriset på 102,17 dollar/fat så om det även blir snittpriset för 2013 så innebär det en prisförändring med -8% jämfört med 110,90 dollar/fat under 2012.

För 2012 blev den genomsnittliga dollarkursen 6,78 kr och nu ligger dollarn i 6,36 kr. Beaktat den genomsnittliga dollarkursen under q1/2013 så kommer dollarns förändring vara -6% jämfört med 2012 om nuvarande dollarkurs blir snittkursen för apr-dec 2013.

Dvs ett alternativ är följande scenario för Lundin Petroleum 2013:

• bolagets oljeproduktion -8%
• oljepriset -8%
• dollarkursen -6%

I så fall innebär det att Lundin Petroleums intäktsförändring för 2013 kommer att bli -20% jämfört med 2012 vilket är en ganska kraftig minskning.

Ett annat alternativ är följande (utifrån intervallet för bolagets produktions-guidning för 2013):

• bolagets oljeproduktion +6%
• oljepriset -8%
• dollarkursen -6%

I så fall blir intäktsförändringen -8% under 2013.

Enl ovan har analytikerna räknat med en intäktsförändring på någonstans mellan -6% och -7%.

Stigande nettoresultat och resultat per aktie 2013

Men intressant att analytikerna trots förväntningar på fallande intäkter och rörelseresultat under 2013 ändå räknar enl ovan med en kraftig ökning under 2013 av nettoresultatet och resultatet efter skatt.

På lite längre sikt räknar alltså analytikerna med att Lundin Petroleum kommer att nå ett resultat per aktie på över 5 kr/år inom 3 år (dvs år 2015).

I så fall sjunker Lundin Petroleum-aktiens p/e-tal ganska kraftigt från ovannämnda 63 (beräknat som börskursen 150 kr delat med resultatet per aktie 2,37 kr för 2012) till 28 (beräknat som börskursen 150 kr delat med resultatet per aktie 5,34 kr för 2015).

Dvs det är klart lägre.

Och i 4-traders.com finns bara prognoser för resultatet per aktie till och med 2015, men som synes ovan väntas den stora intäkts- och resultatökningen komma år 2016.

Tar man Lundin Petroleums nuvarande börsvärde på 47-48 miljarder kr delat med förväntat nettoresultat på 3 miljarder kr för 2016 blir det ett p/e-tal på 16.

Dvs då börjar /pvi prata mera rimliga p/e-talsnivåer, men det dröjer flera år innan de nås (om Lundin Petroleums resultat ökar i förväntad takt).

Och om man utgår ifrån bolagets produktions-guidning om att produktionen ska uppgå till över 150 000 fat/dag om 7 år (från våren 2020), lär det betyda fortsatt kraftiga intäkts- och resultatökningar fram tills dess (vilket därmed ytterligare minskar p/e-talet).

Nyckelfrågor

Några nyckelfrågor är bara hur stora investeringar Lundin Petroleum måste göra för att nå de produktionsnivåerna, och om oljepriset kommer att hålla sig uppe.

Här antas oljepriset åtminstone långsiktigt ligga över nuvarande nivå, och att de investeringar Lundin Petroleum behöver göra förvisso kan bli stora i pengar räknat men att lönsamheten ändå kommer att bli god från bolagets framtida oljeproduktion.

En fråga är om Lundin Petroleum tex kommer att behöva be aktieägarna om kapitaltillskott för att klara av de investeringar som behövs. Kapitaltillskott från ägarna genom utförsäljning av nya Lundin Petroleum-aktier via nyemission innebär i så fall en utspädning som allt annat lika minskar värdet på bolaget befintliga aktier.

Med tanke på att bolaget är så lågt skuldsatt i dagsläget och den stora intjäning som väntar genom produktionsökningar (om oljepriset håller sig uppe) är väl utgångspunkten att Lundin Petroleum inte kommer att behöva be aktieägarna om kapitaltillskott.

Bolaget har även som alternativ att välja att sälja av tillgångar eller ägarandelar i tillgångar för att klara nödvändiga investeringar.

Som nämnt ovan har i alla fall Lundin Petroleum självt sagt att bolaget inte kommer att behöva be aktieägarna om kapitaltillskott framöver.

Analytikernas riktkurser

Vad kokar detta ner till att aktieanalytikerna tycker att Lundin Petroleum-aktien är värd?

• Enl 4-traders.com tycker 24 analytiker att aktiens motiverade värde (riktkurs) ligger på 169 kr.

Det innebär en uppgångspotential med 13% från nuvarande börskurs 150 kr.

• Den mest optimistiska analytikern har en riktkurs på 194 kr (uppgångspotential 29%).

• Den mest pessimistiska analytikern har riktkursen 137 kr vilket innebär en nedgångspotential med 8-9%.

http://www.4-traders.com/LUNDIN-PETROLEUM-AB-6496725/consensus/

Analytikernas senaste rekommendationer och riktkurser för Lundin Petroleum-aktien enl nyhetsbyrån Direkt:

• 17 apr 2013: JP Morgan inleder bevakning av Lundin Petroleum-aktien med rekommendationen "övervikt" och riktkurs 185 kr.

• 22 mars 2013: Nomura sänker sin rekommendation för Lundin Petroleum-aktien från "köp" till "neutral" med riktkurs 155 kr.

• 18 mars 2013: Canaccord sänker sin rekommendation från "köp" till "behåll".

• 13 mars 2013: Bank of America återupptar bevakning av Lundin Petroleum-aktien och ger den rekommendationen "köp" med riktkurs 175 kr.

• 1 mars 2013: Societe Generale höjer sin rekommendation från "sälj" till "behåll" med upprepad riktkurs 165 kr.

• 25 feb 2013: Credit Suisse sänker sin riktkurs från 158 kr till 139 kr med rekommendation "neutral".

• 18 feb 2013: RBC sänker sin rekommendation från "outperform" med riktkurs 180 kr till "sector perform" med riktkurs 165 kr.

• 15 feb 2013: Handelsbanken sänker sin riktkurs från 182 kr till 170 kr med upprepad rekommendation "öka".

• 12 feb 2013: Danske Bank höjer sin rekommendation från "behåll" till "köp".

www.avanza.se/aza/press/archive.jsp?query=%2Bcompanies%3ALundin%2BPetroleum&articleType=newsitem&showAll=true&showPage=0

Dvs negativt att de flesta verkar ha blivit mera pessimistiska om aktien. Men det kan ju även innebära köpläge om det på lång sikt ändå blir en god utveckling för Lundin Petroleum.

Styrelse och ledning

Som nämnt ovan är familjen Lundin huvudägare i Lundin Petroleum.

Sedan familjens frontfigur Adolf Lundin gick bort år 2006 är det sönerna Ian och Lukas Lundin som leder familjeimperiet där Lundin Petroleum ingår som ett av bolagen.

Familjens bolag är väl Lorito och Zebra som hade en ägarandel på 27-28% av Lundin Petroleum per slutet av 2012.

Då hela Lundin Petroleum har ett börsvärde på knappt 50 miljarder kr så är familjens ägarandel i bolaget därmed värd ca 13 miljarder kr. Så det går ingen nöd på dem.

Tidigare gjorde väl Ian och Lukas upp om att Ian skulle ha hand om familjens oljebolag medan Lukas skulle ha hand om familjens gruvbolag.

I Lundin Petroleum sitter de dock båda i styrelsen varav Ian är styrelseordförande (sedan 2002 efter att han var vd för bolaget 2001-2001).

Engelsmannen Ashley Heppenstall var tidigare finanschef i gamla Lundin Oil och blev sedan finanschef i Lundin Petroleum (efter försäljningen av Lundin Oil till Talisman Energy), och från 2002 är han vd för Lundin Petroleum.

Det finns flera videoklipp på Youtube där den talföre Heppenstall pratar om Lundin Petroleum:

• Upplagt 27 nov 2012: http://www.youtube.com/watch?v=lmhPvD1YYGo

• Upplagt 23 mars 2012: http://www.youtube.com/watch?v=DijgDDssiBg

Etisk debatt

Debatt uppstod häromåret kring tidigare Lundin Oils agerande vid oljeletning i Afrika. Det finns väl tex uppgifter om att invånare behandlats illa och bryskt körts iväg av regeringstrupper för att ge plats åt bolagets oljeletning osv och en nyckelfråga är om det skedde med Lundin Oils goda minne eller ej (mot bakgrund av att Lundin Petroleum nu har samma huvudägare och personer i ledning och styrelse som Lundin Oil hade).

Desto mer kontroversiellt blev det av att Sveriges före detta statsminister Carl Bildt (som tillhör det konservativa politiska partiet Moderaterna i Sverige) suttit i Lundin Oils styrelse och haft optioner i bolaget. Finns det ingen gräns för girigheten verkade folk fråga sig.

Bolaget självt (och Carl Bildt) har väl för sin del hela tiden sagt att de inte anser sig ha gjort något fel utan tvärtom varit till fördel för invånarna genom att tex bygga skolor och vägar och borra vattenbrunnar i trakten intill oljebolagets verksamhet.

Debatten gjorde väl dock att tex försäkringsbolaget Folksam valde att sälja av sina Lundin Petroleum-aktier enl besked i maj 2012: http://media.folksam.se/sv/2012/05/30/folksam-saljer-aktieinnehavet-i-lundin-petroleum/

Särskild diskussion uppstod om att författaren Kerstin Lundell (som skrivit boken "Affärer i blod och olja" om Lundin Oils påstådda förehavanden i Afrika) blev nedtystad av Lundin Petroleums styrelseordförande Ian Lundin på bolagsstämman i maj 2012:

http://blog.svd.se/neurathsbors/2012/05/11/pinsamt-ian-lundin/

Det bidrog till att även pensionsbolaget AMF sålde sina aktier i Lundin Petroleum: http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/amf-saljer-lundininnehav_7293683.svd

Det var bla på förslag att det skulle göras en ny, oberoende utredning av vad som egentligen hänt i Afrika under Lundin Oils tid där, vilket dock Lundin Petroleum inte ville göra. Bla sa väl Ian Lundin att det ju inte skulle bli en oberoende utredning om Lundin Petroleum gjorde eller bekostade utredningen.

I den här bloggen är den generella uppfattningen att man väl inte ska investera i bolag som (direkt eller indirekt) tjänar pengar på andras lidande.

Men för det första är Lundin Petroleum i dagsläget inte verksamt i Afrika och för det andra har bolaget säkert tagit till sig av kritiken även om de utåt sett inte medger något fel.

För det tredje är det säkert så att dåvarande Lundin Oil gjorde mycket positivt för invånarna i trakten precis som väl Africa Oil (med samma huvudägare) gör nu.

Tveklöst är det säkert så att om ett land kan berikas ekonomiskt av stora oljefyndigheter så är det positivt för invånarna.

Den etiska debatten anses därför inte här vara något hinder för att köpa Lundin Petroleum-aktien i dagsläget.

Videoklipp upplagt i aug 2010 om att Lundin Oil med Ian Lundin i ledningen ska ha anlitat militära trupper som säkerhetsskydd, men att det i trupperna ingått barnsoldater: http://www.youtube.com/watch?v=ohXtd2Ee1rs

Ian Lundin har väl sagt om det att såvitt han vet har Lundin Oil inte medvetet anlitat trupper med barnsoldater.

Videoklipp från SVT:s tv-program "Agenda" år 2001 om Lundin Oils verksamhet i Sudan: http://www.youtube.com/watch?v=dORdoagbSHc

Videoklipp upplagt 18 okt 2012 där Ian Lundin själv kommenterar "kontroversiella affärer" på ett möte i Aktiespararnas regi: http://www.youtube.com/watch?v=-mvhAQxdt8c

Videoklipp upplagt 30 sept 2010 med debatt om dokumentärfilmaren Maj Wechselmanns film "Carl Bildt - en trovärdig man?" om bla Lundin Oils agerande i Sudan: http://www.youtube.com/watch?v=L-G3xeLe2Bk

Tydligen håller en svensk åklagare på med en utredning av Lundin Oils agerande i Sudan. Så här skriver Lundin Petroleums vd Ashley Heppenstall i årsredovisningen för 2012 (som är daterad 9 apr 2013):

"Det finns ingen ny information att rapportera beträffande anklagelserna gällande vår historiska verksamhet i Sudan och Etiopien.

Vi har och kommer att fortsätta att bistå den svenska åklagaren med vad som krävs när det gäller hans undersökning."

http://www.lundin-petroleum.com/Documents/ar_2012_s.pdf

//Tillägg 15 apr 2013

Tydligen artikel i Dagens Industri idag om att 80% av Lundin Petroleums resultat går till bolagets 4 högsta chefer, bla vd Ashley Heppenstall, vilket Swedbanks fondbolag Robur ska ha invänt emot: http://borssnack.di.se/?f=1&t=2148858#msg14504963

80% avser väl i så fall hur det blev 2012.

Som nämnt hade Lundin Petroleum ett resultat efter skatt på 0,7 miljarder kr under 2012.

Mer exakt var det 704 miljoner kr.

Ska det då vara de kvarvarande 20% efter att de 4 toppcheferna fått 80% av vinsten i ersättning?

Det innebär att 100% av vinsten skulle uppgått till 3,5 miljarder kr varav de 4 toppcheferna skulle fått 2,8 miljarder kr.

Det låter helt orimligt.

Eller avser det resultatet före skatt?

Lundin Petroleum betalar en hög skattesats (80% under 2012 jämfört med 78% under 2011).

Resultatet före skatt uppgick således till 3,5 miljarder kr under 2012.

Om det då är de kvarvarande 20% efter att de 4 toppcheferna fått 80% skulle resultatet före skatt (före toppchefernas ersättning) i så fall uppgått till 17-18 miljarder kr varav toppcheferna skulle fått 14 miljarder kr.

Det låter ännu mera orimligt.

I årsredovisningen för 2012 finns fotnoten 33 om "Ersättningar till styrelse, verkställande ledning och andra anställda".

Enl noten uppgick totala "Löner, andra ersättningar och sociala kostnader" till 628 miljoner kr till alla (styrelse, ledning och övriga anställda) under 2012.

Det nämns 4 personer i företagsledningen:

Ashley Heppenstall (vd)
Alexandre Schneiter (vice vd)
Chris Bruijnzeels (vice vd)
Geoffrey Turbott (finanschef)

De 4 fick tillsammans fick ut 38 miljoner kr i totala ersättningar (fast lön, bonus och pensionsavsättningar) under 2012.

Dvs detta verkar väl vara rimliga nivåer som i så fall ligger långt ifrån att de skulle fått 80% av vinsten?

I årsredovisningen finns dock även not 34 om "långfristiga incitamentsprogram" (LTIP; "Long Term Incentive Plans").

LTIP-programmen verkar vara uppdelade i 2 delar:

• ett "Unit-bonusprogram"
• ett program med syntetiska optioner (optionsplanen "Phantom" enl den engelska versionen av Lundin Petroleums årsredovisning)

Båda är kopplade till utvecklingen för Lundin Petroleums börskurs.

Unit-bonusprogrammet omfattar även andra anställda än ledningen, och innebar kostnader på totalt 35 miljoner kr under 2012.

Unit-bonusprogrammets totala avsättningar (dvs även för kommande års ev utbetalningar) uppgick till 78 miljoner kr i slutet av 2012.

Phantom-planen innebär att ovannämnda 4 personer i Lundin Petroleums företagsledning har rätt att köpa 5,5 miljoner Lundin Petroleum-aktier för ca 53 kr/styck i maj 2014.

Eftersom börskursen i dagsläget ligger i 148,10 kr (slutkurs mån 15 apr 2013) innebär Phantom-planen ett värde för de 4 personerna på 523 miljoner kr (beräknat som skillnaden mellan nuvarande börskurs 148,10 kr och lösenpriset 52,97 kr, och sedan den skillnaden gånger 5,5 miljoner aktier).

Lundin Petroleum har enl årsredovisningen hittills gjort avsättningar (dvs tagit sammanlagda bokförda kostnader genom åren) på 417 miljoner kr för Phantom-planen (varav 74 miljoner kr under 2012).

Phantom-planen infördes i maj 2009. Lundin Petroleum tillägger i årsredovisningen att bolaget fram till slutet av 2010 köpte 6,9 miljoner egna aktier för en snittkurs på 46,51 kr.

Dvs det innebär att kostnaderna för Phantom-planen mer än väl kompenseras av att Lundin Petroleums egna aktieinnehav på 6,9 miljoner aktier ökar i värde.

Sammantaget verkar väl alla dessa ersättningar och incitamentsprogram fortfarande rimliga. Hur kunde Dagens Industri komma fram till att de 4 personerna i ledningen lägger rabarber på 80% av Lundin Petroleums vinst?

//

//Tillägg 15 apr 2013

Prat om att Lundin Petroleum hittade mera olja i förra veckan: http://borssnack.di.se/?f=1&t=2148945#msg14505583

Det var i borrningen 16/4-6S med sikte på den förväntade fyndigheten Luno 2 i området PL359 ute i norska delen av Nordsjön enl ett pressmeddelande från bolaget (daterat måndag 8 apr 2013): http://www.lundin-petroleum.com/Press/pr_norway_08-04-13_s.html

Inom 2-3 veckor ska info komma om hur stor den nya fyndigheten kan tänkas vara men redan i pressmeddelandet skriver bolaget att det "verkar vara ytterligare en betydande fyndighet" och att borrningsresultatet innebär "utmärkta nyheter".

Det står även att kvaliteten på oljan i det nya fyndet "verkar god" (även om den uppges inte vara densamma som i Johan Sverdrup-fyndigheten i områdena PL501 och PL265).

Lundin Petroleums ägarandel är 40% av PL359 som tydligen ligger i den sydvästra delen av den så kallade Utsirahöjden.

Borrningen 16/4-6S inleddes för ca 1 månad sedan enl ett tidigare pressmeddelande från 12 mars 2013: http://www.lundin-petroleum.com/Press/pr_norway_12-03-13_s.html

Där står det att Luno 2-fyndigheten bedöms uppgå till ca 140 miljoner fat olja.

Enl det pressmeddelandet förväntades borrningen ta 1,5 månad så det var ju även positivt att det kom besked redan innan det gått ens 1 månad.

På sid 32 i denna presentation (från Lundin Petroleums kapitalmarknadsdag 12 feb 2013) finns en karta med de 6 områden som bolaget där bolaget är aktivt i havet utanför Norge: http://www.lundin-petroleum.com/Documents/CMD_2013_presentation.pdf

Från norr till söder är det följande 6 områden:

Barents Sea Area
Utgard High Area
Möre Basin Area
Greater Alvheim Area
Utsira High Area
Southern NCS Area

Området med Utsirahöjden ligger alltså näst längst söderut.

På sid 47 finns sedan en mer detaljerad karta över just Utsirahöjden.

Där ser man bla områdena PL501 och PL265 samt den stora grönmarkerade Johan Sverdrup-fyndigheten däri.

Enl kartan ligger alltså PL359 nere till vänster (sydväst) om PL265.

//

- - -

Skala för aktie-rekommendationer i denna blogg:

• "Köpläge": En aktie som för tillfället är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning.

• "Kortsiktigt köp": En aktie som har goda skäl att utvecklas väl på kort sikt, även om man inte vet hur det kommer att bli på lång sikt.

• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt.

• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång.

• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.

• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.

Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex tidigast 1-2 års tid (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp"). Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs (förutom rekommandtionen "kortsiktigt köp").

Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan bli helt värdelöst.

Enligt den vetenskapliga finansteorin är (förenklat sett) all information redan inbakad i alla börskurser. Därmed ger alla aktier (vid rådande börskurs) den förväntade framtida avkastning som är motiverad med hänsyn till aktiens risk, vilket i så fall gör det meningslöst att försöka plocka ut köpvärda (eller säljvärda) aktier. Enligt teorin är istället en indexfond alltid att föredra: http://www.redeye.se/aktiebloggen/en-indexfond-det-enda-rationella

Här fick alltså Lundin Petroleum-aktien rekommendationen "långsiktigt köpvärd" vid nuvarande börskurs 150 kr (slutkurs fre 12 apr 2013).

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?