Post entry

Min stopp-loss aktivitet och lite kring grunden för mina innehav.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Hej alla som vill läsa!

Hoppas innerligt att jag hela tiden bidrar med någonting i varje blogg-inlägg. Som aktieamatör har jag fått så mycket här på Red-eye, önskar ständigt att jag bidrar med tillräckligt tillbaka.

Utifrån min egen överlevnad som liten privat riskkapitalinvesterare, så har jag satt upp vissa regler. Dessa regler fungerar som en grund för att jag i stunder av emotionella toppar och dalar, skall ha något att luta mig mot. Beslut om någonting så viktigt som pengar kan leda till elände om man agerar för mycket i affekt. Med det sagt vill jag ändå varna lika mycket för jantelagen som för hybris.

Jag erbjuder Er nu möjligheten att få inblick i två delar av mitt personliga regelverk. Kom alltid ihåg att precis som vid socialt umgänge, måste man alltid lära sig reglerna först, innan man kan börja brya mot dem.

Regel nr 1: Stopp-Loss

Denna regeln kan jag se som en av mina mest heliga. Skulle man jämföra reglerna med de tio budorden, skulle denna motsvara: Du skola icke hava andra Gudar jämte mig. Stopp-Loss nivån kan se olika ut för olika portföljer och branscher.

Jag har idag en Loss-nivå på 10%(nedåt). Även om jag inte är säker på vad innebörden av Stopp-Loss egentligen är, så innebär det rent praktiskt i mitt fall, att jag alltid säljer en aktie om den går ned 10% eller mer på samma dag. När jag aktiverat min version av Stopp-Loss sätter jag genast en ny kurs(både en övre och lägre!) för köp av aktien. På detta sätt behöver jag inte grubbla fullt lika mycket på hur jag ska agera framöver.

Två exempel:

JAYS AB: Aktien Stängde ca 32% upp ena dagen. Nästa dag sjönk den under del av dagen med mer än 10%. Jag sålde då och satte en ny köpkurs på 12kr, respektive 15kr. Köpte alltså om aktien tidigare idag till 15kr.

PA Resources: Aktien sjönk under dagen mer än 10%. Sålde av hela innehavet. Ny köpnivå 4,05kr och 4,95kr.

Vad gäller Stopp-nivån är den alltid min egen prognos på hela årets uppgång. Tror jag att en aktie kommer att göra 20% för året säljer jag alltid när aktien nått ditt under innevarande år. Sedan lägger jag upp ny taktik för aktien.

Denna regel har inte som avsikt att göra mig till daytrader. Förhoppningen är att aktien skall röra sig uppåt även om det går "ryckigt", plötsliga upp och nedgångarna tar då förhoppningsvis ut varandra. Resultatet bör bli detsamma som om jag legat kvar i aktien på sikt i fall uppgången är "ryckigt" positiv. Vid en stadigt nedåtgående trend tar jag massivt mindre stryk.

Regel nr 2:

Läs kvartalsrapporten! Lika viktigt som det är för en amerikansk evangelist att läsa bibeln, är det för mig att läsa kvartalsrapporter och bolagens bokslutskommuniké. Om läsningen känns rörig och du känner att du inte förstår de viktiga begreppen, misströsta ej! En bra rapport har en mindre del där VD sammanfattar. Här skrivs/pratas den svenska som Svensson kan förstå. Om det inte finns någon sådan del i rapporten, om VD inte kommenterar de kort- och långsiktiga målen samt vad som ligger i linje med bolagets övergripande strategi, ja då har jag två val:

1. Betala för analystjänster eller läs gratis sammanfattningar på olika forum. Lusläs alla nyhetstelegram och försök förstå vad innebörden blir.

2. Låt någon annan investera i bolaget.

Även om jag ibland har svårt att förstå allt som skrivs så får jag alltid ett visst beslutsunderlag. När jag identifierat några möjliga triggers som kan röra kursen åt något håll(förhoppningsvis rätt håll), då slår jag till och ligger inne med aktier i bolaget.

Ett exempel: Priset på koppar har legat runt, och över 9000$ ett tag nu. Detta kommer att få genomslag på Lundin Minings vinst i den kommande rapporten, den sista i månaden. Förmodligen annu större genomslag kvartalet därefter. En trigger som kan ge effekt om mindre än två veckor alltså. Ännu en trigger för bolaget är att man planerar en sammanslagning med ett annat bolag. Bolagsstämmorna där beslut skall fattas om sammanslagningen är i Mars.

Här ser jag alltså inte en, utan två triggers på en månads sikt! Risken för ett ras i bolaget ser jag som liten, eftersom att både olja och guld troligtvis kommer att fungera som en varningssignal, innan kopparen följer därefter. Idag blir såsen(JAYS) en tioprocentig krydda i portföljen till förmån för att Lundin Mining skall öka till dryga 43% av innehavet.

Detta blev två regler som jag redovisade för idag. För er som vill följa mina innehav så skriver jag ut dem eftersom. Försöker hålla er uppdaterade.

Min portföljfördelning i procent:

Alliance Oil: 14,52%

Lundin Mining: 43,69%

EnQuest: 30,44%

JAYS AB: 11,35%

Totalt hade jag 100 600kr vid senaste uppdateringen och -2% för året. Just nu är totala värdet på portföljen 110 087kr. Drömmer mig bort till en ytterligare nolla bakom värdet till vardera en av mina poster samt totalen.

Bara att sätta sig i Taxin för att klara räkningarna. Börjar passet om 30 minuter och känner slutligen någon sorts glädje och trygghet över följande:

Brent olja: 103,82$

WTI olja: 101,55$

Koppar: 9904,50$

Det är dessa riktvärden som håller kvar mitt fokus, dessa är viktiga indikationer för köp, sälj och behåll(inte bara taxichaufförens rekommendation :) ).

Lycka till alla!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?