Post entry

Lumito tar bort höstacken och hittar nålen direkt! Marknad 8 Miljarder USD.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

4 veckor kvar till lansering Q1 2020!

1. Mina tankar kring bolaget/Video Presentation

2. Medicon valley

3. Tekniken samt bildförklaring

4. Värdebyggande steg senaste tiden samt fram till lansering Q1 2020

5. Uppköpskandidat/Prislapp?

6. Tryggt med stabil kassa samt to2 inlösen

7. Konkurrens situationen  

8. Insiderägare ökar på sitt innehav

9.Problemet med minskat antal patologer är stort och diskuteras redan i Sveriges riksdag.

10. Avslutningsord

1. Mina tankar kring bolaget/Video presentation

I denna delen av min analys så tänkte jag bara skriva lite om mina personliga tankar kring bolaget. Jag var länge kritisk till bolaget pga deras korta väg till marknaden och ifall de verkligen skulle lyckas eller om det bara var tomma löften? Därför vågade jag inte köpa in mig i bolaget i tidigt skede trots att jag ägt systerbolaget Spectracure sedan 2kronors nivån,jag har även tagit in Prolight Diagnostics nyligen då jag tror detta bolag kan bli väldigt bra på längre sikt. Jag har en portfölj som jag kallar för medtech portföljen som består utav diverse bolag ifrån Medicon valley i Lund. Jag har länge följt bla Masoud Khayyami och hans olika bolagsengagemang då jag anser honom vara lite av en superentreprenör med fantastiska ideer inom bla medtech. Det var först nu i November 2019 som jag faktiskt valde att köpa in en större andel Lumito aktier i min Medtechportfölj, detta pga att Vd Stefan Nilsson faktiskt upprepar mantrat att man skall vara klar till Q1 2020 och då vara färdig att sälja instrumentet. Det jag har förstått nu gällande Lumito är att om de lyckas med att förbättra vävnadsdiagnostiken ifrån dagens 70% träffsäkerhet till 99% så kan detta komma att revolutionera hela sjukvårdens system att jobba med vävnadsdiagnostik, försäkringsbolagen i Usa kommer kräva att labben har denna tekniken för att förhindra felbehandlingar osv. Man ska veta att just Patologi/vävnadsdiagnostik är den sista delen inom vården som ännu inte digitaliserats och därför står inför ett paradigmskifte. Med den senaste tidens nyheter och uppdateringar från bolaget så tror jag faktiskt att de kommer lyckas hålla sin tidsplan, senast på stora aktiedagen som var nu i november i göteborg så upprepade Vd att de ska vara klara Q1 2020 och då börja sälja sina instrument. Om de lyckas med detta så är uppsidan enorm men om de brister i tidsplanen så finns det stor nedsida, men för 5,90sek/ aktien i skrivande stund(Bv ca 350 MSEK) så är det en risk/reward jag är villig att ta. Med ett pris per instrument på ca 2MSEK och löpande intäkter på tillbehör som reagenser osv så kan detta bolag bli kassaflödespositivt redan under nästa år. Enligt mig så är Lumito det bolag av Masoud Khayyamis engagemang som ligger närmast en lansering eller exit men som fortfarande inte fått den riktiga uppvärderingen det förtjänar, jag tror marknaden är avvaktnade fram till december för att se om Lumito lyckas med sin plan. Avslutningsvis så är mitt favorit citat från Vd samma som rubriken på min analys " Lumito tar bort höstacken och hittar nålen direkt".

Company presentation: https://www.youtube.com/watch?v=Jn9tXfwvVMU

Länk till aktiedagen 4 nov Göteborg:  https://www.youtube.com/watch?v=QrZVR8KbDyk

2. Medicon valley

Lumito ingår numera i medicon valley vilket är en enorm kvalitets stämpel. Medicon Valley är ett strategiskt viktigt livsvetenskapsutvecklingsområde för både svenska och danska myndigheter. Ambitiösa strategier är inriktade på att bygga klustret genom att underlätta forskning och innovation, vilket redan har resulterat i flera framgångsrika partnerskap och affärsframgångar. En viktig del av den strategiska strategin är att göra det mycket enkelt för internationella investerare och företag att etablera, vilket ökar värdet för klustret och den inkommande investeraren.

Länk till hemsidan: https://www.mediconvalley.com/

Länk till bolag som ingår i medicon valley: http://mva.org/membership/latest-members/

3. Tekniken samt bildförklaring

Kopierat från www.Lumito.se

"Lumito är specialiserat inom medicinsk forskning på avbildningstekniker. Teknikerna, som baseras på uppkonverterande nanopartiklar (Up-Converting Nano Particles, ”UCNP”), kan användas till att skapa produkter för avbildning av såväl vävnader i levande organismer (in-vivo) som på vävnadsprov i laboratoriemiljö (in-vitro).

Högre bildkvalitet, säkrare diagnoser och snabbare analyssvar

Tekniken har flera potentiella användningsområden men Lumito har i ett första steg valt att ta fram ett instrument och reagenser för digital patologi, dvs digitaliserad vävnads­diagnostik där analysen kan vara datorunderstödd och ske på distans. 

Lumitos teknik innebär att det kan göra flera tester samtidigt i ett enda tunt vävnadssnitt. Detta tidseffektivt detaljerad information om sjukdomen. Kraven på individualiserade behandlingar och prognostiseringar av sjukdomar växer snabbt, eftersom det minskar lidandet för patienter och sänker kostnaderna för sjukvården. Behovet av att ställa snabb exakt diagnos på sjukdom/tumör innebär höga tekniska krav på modern analysutrustning och anpassning till förändrat arbetsflöde med färre manuella moment.

Digital patologi drivs på av sjukvården för att spara kostnader och korta tiderna för provsvar. Dagens patologi utförs nämligen till stora delar på samma sätt sedan flera decennier med infärgning med Hematoxylin och Eosin i tunna vävnadssnitt. Även om varje snitt studeras en patolog, sker många felaktiga diagnoser. Dagens immunohistokemi är mycket begränsad eftersom den främst utvecklats för traditionell patologi där prover studeras i mikroskop; det måste vara synligt ljus eftersom det mänskliga ögat läser av provet och fluorescensavbildning kan inte användas. Lumitos teknik passar mycket bättre för datoranalys än traditionell immunohistokemi eftersom bildkvaliteten är så hög. Diagnoserna blir säkrare och svaren kan ges snabbare.

Digitaliseringen av patologi ger visserligen fler frihetsgrader, men många problem kvarstår. Med Lumitos teknik kan ett stort vävnadsprov snabbt läsas in och enbart de områden som innehåller den sökta vävnaden kan avbildas med högre upplösning. Detta är helt avgörande för att snabba upp digitaliseringsprocessen.

En framtidsvision för kirurger och patologer är att kunna diagnosticera vävnad redan på operationsbordet. Eller ännu bättre – före operation. Lumitos teknik har potential att kunna göra detta."

Dessa bilder visar verkligen vad Vd Stefan Nilsson menar när han säget att Lumito tar bort höstacken och hittar nålen direkt, det som menas är att man tar bort all onödig information i vävnadsprovet så att man enbart ser det man behöver se för att kunna ställa en säker diagnos.

 Länk till hemsida: www.lumito.se

4. Värdebyggande steg senaste tiden samt fram till Q1 2020.

Från Lumitos senaste Pressmeddelanden

Lumito har presterat bra senaste tiden och bygger sakta men säkert värde för sina aktieägare. Jag kommer göra en lista här nedanför med senaste tidens framsteg bolaget presenterat och även vad jag tror kan komma att presenteras inom en snar framtid.

⦁ Lumito inleder samarbete med RISE

För att säkerställa kvalitet och stabilitet i framtagningsprocessen av Lumitos infärgningsreagenser har Lumito ingått ett samarbetemed RISE (Research Institutes of Sweden). Samarbetet innebär att RISE tar över utvecklingsresultaten rörande reagenserna frånLumitos utvecklingspartner TTP. RISE kommer sedan att optimera protokoll för att säkerställa en jämn och stabilproduktionsprocess.

"När vi nu närmar oss färdigställandet av vår första produkt är det viktigt att säkerställa kvalitet och stabilitet av våra reagenser.

RISE har den kompetens och resurser som krävs i den processen", säger Lumitos VD Stefan Nilsson.

Länk: https://mb.cision.com/Main/17276/2948089/1132307.pdf

⦁ Viktiga framsteg i produktutvecklingen – samtidig infärgning isamma snitt med hög detaljeringsgrad. Lumito utvecklar en ny metod för att ta fram avbildningar med hög kontrast och utan bakgrundssignal. Den första applikationen utvecklas för vävnadsdiagnostik och digital patologi. För att visualisera celler med förekomst av Her2, en vanlig markör vid diagnos av bröstcancer, publicerar nu Lumito nya bilder av bröstvävnad infärgad med företagets Her2-UCNP-reagens. Lumitos teknologi ger möjlighet att färga in vävnad med nano-partikelbaserade reagenser och därmed göra avbildningar i det egenutvecklade instrumentet. Två av de viktigaste fördelarna är att få fram avbildningar med hög kontrast och detaljeringsgrad samt att göra infärgningar med både Lumitos och traditionella reagenser i samma vävnadssnitt. Bilderna visar jämförbar detaljeringsgrad motsvarande traditionell infärgning. Fördelarna med avbildningarna med Lumitos teknologi är att det endast förekommer signaler från de markörer som söks – i detta fall bröstcancermarkören Her2. - När man studerar Her2-avbildningen baserad på Lumitos teknologi är det enkelt att förstå möjligheterna för patologerna att se endast vävnad av intresse. Teknologin erbjuder också potential för bildanalys som kan bli till hjälp i framtiden vid införandet av automatiserade diagnoser, säger Stefan Nilsson, VD på Lumito.

Länk: https://mb.cision.com/Main/17276/2930922/1122261.pdf

⦁ Lumito har fått alfaprototypen levererad och testad (Finwire) Lumitos utvecklingspartner TTP har nu levererat alfaprototypen av det som skall bli bolagets första produkt.

Efter leverans har instrumentet genomgått ett internt acceptanstest med godkänt resultat, uppger Lumito i ett pressmeddelande.

"Det är ett viktigt steg att vi nu kan arbeta på plats med prototypen för att få underlag för utvecklingen av betaprototypen och att vi nu på plats i Lund kommer att kunna demonstrera funktionaliteten för tänkta kunder och samarbetspartners", kommenterar vd Stefan Nilsson.

Länk: https://www.avanza.se/placera/telegram/2019/08/12/lumito-lumito-har-fatt-alfaprototypen-levererad-och-testad.html

Kommande värdebyggande steg kan man inte direkt veta men man kan gissa vad bolaget måste få igenom för att kunna lyckas med lanseringen, lista följer nedanför.

⦁ Ce-märkning.

⦁ Distributionspartner.

⦁ Färdig betaprodukt.

⦁ Insteg i utvecklingsfas 3.

⦁ Förbeställningar på instrument vilket kommer generera intäkter för bolaget.

5. Uppköpskandidat/Prislapp?

Prislappen på ett bolag som Lumito kan vara svårt att sia om , men om man utgår ifrån att de lyckas och att man då räknar in att marknaden för vävnadsdiagnostik ligger på 80 Miljarder sek årligen med en tillväxt på 10%/år så borde ett rimligt bud ligga någonstans mellan 3-10 Miljarder sek. Vid full To2 inlösen baserat på 74 miljoner aktier så kan alltså priset enligt mina beräkningar landa på allt mellan 40-135 sek/aktie.

Här väljer jag att citera analysguiden rakt av då jag tycker att de uttryckte detta på ett bra sätt.

"Uppköpskandidat som följd av M&A-aktivitet i medtech-sektorn

Lumitos teknologi är patenterad och har potential att lösa ett problem som länge varit uppmärksammat och försök till åtgärder har gjorts men inte lyckats. Därmed kan det finnas incitament för större aktörer att förvärva Lumitos teknologi och själva kommersialisera den via egna kanaler. Något som talar extra för detta är att Lumito har en produkt som snart är redo för marknaden, vilket minskar investeringsbehovet för en eventuell köpare"

6. Tryggt med stabil kassa samt to2 inlösen.

I senaste Q3 Rapporten 2019 kan man se att kassa och bank var på 22,0 miljoner kronor per den 30 september. Lumito har även just nu en pågående to2 inlösen, denna görs dock i två st inlösensperioder och kommer vid full to2 inlösen tillföra bolaget ca 22 miljoner kronor ytterligare. Kan nämnas att to2 är redan deep in the money. Med beräkningar på senaste tidens något förhöjda burnrate så kan man se att kassan kommer vid full to2 inlösen räcka en bra bit in i 2021. Förhoppningsvis är bolaget då redan kassaflödespositivt och inga fler NE kommer att göras, vd Stefan Nilsson har nämnt detta vid något tillfälle.

Länk: https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2019/10/31/lumito-kvartalsrapport-2019-q3-fran-lumito-ab-publ.html

https://news.cision.com/se/lumito/r/forsta-inlosenperiod-avseende-lumito-teckningsoption-to2-inledd,c2951662

https://www.avanza.se/placera/telegram/2019/11/25/lumito-lumitos-optionspengar-kan-racka-in-i-2021-vid-fullt-utnyttjande-vd.html

7. Konkurrens situationen

För att få till en seriös analys så vill jag gärna belysa konkurrenssituationen. Det finns självklart flertalet aktörer som vill vara en del av digitaliseringen inom patologin och vävnadsdiagnostiken. På många håll har man börjat att byta ut mikroskopet mot digitala bilder på dataskärmen. Man har även börjat med så kallad AI(maskininlärning). Den gemensamma nämnaren för alla konkurrenter är dock att vad de än tar sig för så bygger deras teknik på det gamla infärgningssystemet. Ingen annan har den tekniken som Lumito har i form av UCNP( up converted nano particles) och detta är detta som ger 99% träffsäkerhet i vävnadsproverna. Detta är något som ligger till stor nytta för Lumito då deras teknik samt patent blir väldigt eftertraktat av de som sysslar med AI. Skulle man implementera Lumitos teknik i en välutvecklad AI så har man en home run helt enkelt och då är problemet med patologbristen löst. Ett samarbete eller uppköp av någon större konkurrent är att vänta inom snar framtid.

8. Insiderägare ökar på sitt innehav

2019-11-14 meddelade bolaget att Lumitos huvudägare, VD och styrelseledamot utnyttjar samtliga sina teckningsoptioner

Lumitos storägare Cardeon Futuring Finance (ägs till 40% av Masoud Khayyami), Lumitos VD Stefan Nilsson samt styrelsemedlem Ulf Bladin utnyttjar sina samtliga teckningsoptioner TO2 för teckning av aktier i Lumito AB i det första inlösenfönstret. Detta omfattar totalt 2 130 000 teckningsoptioner. Stefan Nilssons totala aktieinnehav privat och via bolag uppgår därefter till 1 314 643 aktier. Cardeon Futuring Finances totala innehav efter teckningen uppgår till 5 000 000 aktier. Ulf Bladin har tecknat fullt för sina TO2 och innehar efter teckning 120 000 aktier.

Detta är ett otroligt styrkebesked med tanke på Masoud som redan är största ägare i bolaget i detta fallet väljer att ytterligare investera ca 1,4 Msek via sitt bolag.

Källa: https://mb.cision.com/Main/17276/2961865/1141550.pdf

9.Problemet med minskat antal patologer är stort och diskuteras redan i Sveriges riksdag.

För en effektiv sjukvård med god kvalité är patologi en mycket väsentlig process för att ge diagnos och underlag för beslut om behandling. Underlaget kan vara den faktor som bidrar med information så att behandling ges i rimlig tid och undviker ett fortsatt lidande för patienten.

Antalet prov som ska analyseras kommer att fördubblas fram till 2030. Det är inte bara antalet remisser som ökar utan fler vävnadsprover tas på fler ställen där varje prov ska prepareras och analyseras. Dessutom görs idag fler tester på varje prov. Det är en utmaning att få flödet att fungera så att inga köer uppstår under processen.

Patologer är specialistläkare som utför obduktioner men som framförallt analyserar prover från kroppsdelar och tumörer. Det har länge varit och är än idag stor brist på patologer och detta har blivit en av de stora flaskhalsarna i cancervården. Många patologer kommer dessutom snart att gå i pension. Det är viktigt att få fler att utbilda sig till patolog och därför behövs fler utbildningsplatser.

Ur patientens perspektiv är tiden mellan provtagning och när patient delges information om svar och beslut om fortsatt behandling en väntan med ibland stor oro. Att få vänta uppemot tre månader på ett cancerprov är under inga omständigheter acceptabelt.

Det är nödvändigt att följa upp väntetider ur såväl ett lednings-/planeringsperspektiv som ur det enskilda patientperspektivet. Inom ett laboratorium genomförs flera olika arbetsmoment som utförs av olika yrkeskategorier, från biomedicinsk analytiker i laboratoriet till diagnostiserande patolog/cytolog och de administrativa resursernas uppgifter. Att samspelet fungerar är viktigt för ett effektivt flöde.

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/minska-vantetider-for-patologiska-provsvar_H7023291

10.Avslutningsord

Lumito är nu extremt nära att nå marknaden med sin produkt, kommer de att lyckas eller inte? Om de lyckas så ser jag här en framgångssaga med möjlighet till enorm tillväxt kommande år. Det krävs inte många sålda instrument under 2020 för att vi aktieägare ska få en rejäl värdeökning på vårt investerade kapital. Lyckas man inte charma marknaden med sin produkt så kan det ta tid att komma igång med försäljning. Men om tekniken är så revolutionerande som Lumito själva påstår så kan jag bara säga att the sky is the limit for this company. Risk/rewarden anser jag rimlig just nu och kursen har potential att gå över 500% från dagens nivå vid enbart ett fåtal sålda instrument under 2020. Jag tror och hoppas att Lumito kommer penetrera marknaden bra under 2020, med rätt partner kan detta gå väldigt fort.

(Disclaimer: Jag äger själv aktier i bolaget och detta skall inte ses som något köpråd av något slag. Jag råder alla att inhämta egen information innan man väljer att göra en investering.)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?