Det visade sig sedan att förväntningarna måste justeras ned även under år 2002. I början av året lutade prognosmakarna åt att konjunkturen skulle återhämta sig igen hösten 2002. Spänningen i Mellanöstern ökade i och med USA m fl:s ökade press på Irak och Saddam Hussein efter terrordåden 2001. Detta verkade fortsatt hämmande på ekonomierna och börserna. Den politiska osäkerheten och hot om Irakkrig, bidrog till en helt utebliven återhämtning i konjunkturen inkl IT-investeringarna under andra halvan av 2002.
De bolag som jag fortsatt satsade mest på dvs Telelogic, Frango och ReadSoft - delvis pga höga skattemässiga ingångsvärden utan kvittningsmöjlighet vid en försäljning - hade redan kommit på god väg att dra ned kostnadsmassan och anpassa sig till den svagare efterfrågan. Frango tvingades bara till en mindre nedragning 2002, och gjorde sin enda förlust som noterat bolag det året. 2002 blev en lång väntan på förbättringar som aldrig kom, under fortsatta kursras. Portföljindexet utvecklades dock 14 procentenheter bättre, eller snarare mindre uselt, än det hade gjort under (katastrofåret) 2001.
I kronor räknat drabbade som sagt de procentuellt sett stora kursfallen 2001-2002 portföljen betydigt mindre än t ex rekordlyftet 1999 gynnade densamma, tack vare kontantuttag under IT-haussen. Affärsvärldens IT-index rasade, och OMX-index föll med 30 % under 4-årsperioden 1999-2002, medan mtt portföljindex steg något trots den mycket utdragna IT-kraschen.
Återlöpet gick fort !
Det första kvartalet 2003 utvecklades aktierna åter mycket svagt i väntan på Irak-kriget. Men som, inte oväntat, vid en del tidigare tillfällen var det bara innan kriget bröt ut som kurserna föll. Då hade verkligen domedagsprofeterna sin bästa tid, och OMX spåddes mer än halveras av flera relativt erfarna aktiespekulanter trots de redan låga kursnivåerna på de större indextunga stabilare bolagen.
Själv lyckades jag bättre tajma vändningen uppåt än att förutse de stora kursfallen dessförinnan, vilket kanske är rätt naturligt för en optimist :-) . Jag satte därför för första gången på länge in lite nya friska pengar i aktieportföljen några gånger under vintern och våren 2003, då kurserna i Frango, Telelogic och ReadSoft borde vara nära botten och de faktiskt var “färdigstädade” och redo att dra fördel av en konjunkturuppgång.
Det fanns också denna gång vissa förväntningar om en konjunkturvändning, dvs senare under 2003. Ofta betrodda Affärsvärlden hade dock i maj 2003 en baissig inställning till USA-ekonomin och USA-konjunkturen, men jag hoppades på en klar förbättring i USA och senare Europa. Själva Irakkriget blev dessutom mycket kort, så det fanns fog för viss optimism vilket börsen tog fasta på under resten av våren och sommaren. Jag behöll Frango, Telelogic och ReadSoft som återhämtade sig relativt starkt liksom en del annan nedpressad IT.
I augusti 2003 noterade jag att många IT-konsulter ännu var extremt nedpressade med p/s-tal på 0.2-0.3. Flera andra signaturer på DI:s Börssnack, t ex de typiska “fundamentalisterna” bohempojk och capitol hade redan upptäckt de låga värderingarna och vurmade för aktierna varför jag inte vågade vänta längre. Samtidigt började Telelogic, först av mina aktier att närma sig min målkurs efter att på något halvår ha 3-4-faldigats i kurs.
När så fundamenta i de nästan färdigstädade KnowIT och Connecta av mig befanns extremt lockande fann jag tiden mogen att göra mina första två helt nya aktieanalyser på mycket länge. Connecta, med ett p/s-tal på 0.2 hade t ex en bedömd potential att åtminstone 3-4-faldigas i kurs givet en hygglig vinstmarginal, och de hade tydligt visat att de var på rätt väg. Connecta 4-faldigades på ett år, eftersom de uppnådde en ännu bättre vinstmarginal nu än jag vågade räkna med i sept 2003. KnowIT dubblades. Även analysutfallen av Rejlers och Teligent var mycket bra. Teligent dubblades på kort tid 2003. Rejlers gjorde det senare men då hade jag själv sålt och satsat på annat.
Facit under 2003 blev ett kurslyft på hela 120 % i portföljindexet och därmed hade raset 2002 ungefär “kvitterats”. Sedan starten 1999 var uppgången i portföljindexet ca 144 % motsvarande ca 20 % om året i genomsnitt, medan krontalsmässiga totala avkastningen fortfarande var bättre, tack vare de stora uttagen under IT-haussen, men även tack vare portföljinsättning under första halvåret 2003. Samtidigt hade Affärsvärldens IT-index rasat med omkring eller över 70 % under samma period, och OMX-index fallit med ca 9 %.
Under hösten 2003 kom de första tydliga signalerna om att IT-investeringskonjunkturen hade bottnat tidigare under 2003, och var på väg uppåt och därför såg det ljust ut för IT-investeringarna och IT-aktierna inför 2004.
Så inleddes en lång rad nya och i genomsnitt framgångsika, analysbaserade köp (och köprekommendationer på nätet), från min sida, vilket f ö uppmärksammades i Dagens Industri i ett par artiklar under 2004 med rubrikerna :
“Löparns” revansch - aktierna går som tåget (27 feb 2004)"
och den uppföljande
“Aktieprofeten Löparn” fick rätt (24 nov 2004)"
De nya analysaktierna IT-konsulterna AcandoFrontec, RKS (uppköpta av Sigma) och Prevas gav positivt också bidrag till portföljindexet. Men Connecta, PartnerTech, ReadSoft, Frango, Teligent och Mandator(som hann säljas i tid efter bra uppgång) var ännu lönsammare innehav som var kvar från 2003. Frango köptes senare upp till en kurs som var mycket nära min målkurs. Under våren gjorde jag en analys av Protect Data som gav bra utfall även om jag själv senare onödigt tidigt plockade ut dem ur portföljen. De fortsatte sedan lyfta raketartat och blev även de sedermera uppköpta på mycket hög kursnivå. PartnerTech var en annan analysaktie som nästan dubblades.
Det resterande innehavet i Telelogic såldes ut helt i början av 2004 då de blivit hyfsat högt värderade. Inte förrän 2007-2008 nådde de några högre kursnivåer när de till slut blev föremål för uppköpsbud och utköp från börsen. Aktiekursen hade då nästan 4-faldigats korrigerat för nyemissionen 2001 sedan mitt initiala analysbaserade köp sommaren 1999. De blev därmed ett lyckat exempel även kursmässigt, sett på mycket lång sikt, på “kvalitets-IT”. Därmed hade fyra av de gamla “löparnaktierna” blivit uppköpta, dvs Autodiagnos, Frango, Segerströms och Telelogic varav 3 st på ca 4-7 ggr aktiekursen vid respektive analystillfälle.
Under hösten 2004 gjorde jag nya analyser av NOTE (en kontraktstillverkare - då med ett fantastiskt track record som onoterat företag sedan år 2000, och ändå lågvärderade givet kända fakta då), Enea och korttillverkaren XponCard. De hann stiga relativt bra i genomsnitt på kort tid till årets slut.
Jag gjorde för ovanlighetens skull även en säljanalys eller snarare kalkyl över IT-bolaget CISL, som hade börjat “tokhaussas” på Börssnack på delvis helt galna premisser efter en “skinn-ömsning” 2003/2004. Bl a en “ackordsvinst” från det gamla “skalet” lades av signaturen ttomas till grund för haussningen, vilket var det som “triggade” mitt inhopp. Fundamentan var dock väldigt tunn i bolaget, i synnerhet relativt börsvärdet. På kurs 0.26 kr kom min säljrekommendation och målkursen omkring 0.05-0.06 kr uppnåddes faktiskt. Tyvärr tjänade jag inget på det raset eftersom blankning sällan är möjligt i småbolagsaktier. En del andra kanske undvek att köpa Cisl onödigt dyrt dock. En tid senare har bl a Affärsvärlden avslöjat bolaget som en stor bluff. De nya företagsaffärer som CISL gjordes efter att min målkurs hade nåtts och vilka lyfte aktiekursen igen var tydligen inte mycket värda de heller.
Bringwell fick också en analysbaserad säljrekommendation trots att de redan hade mer än halverats i kurs. Jag bedömde att deras uppskrivna satsning på bantningspreparatet CUUR, som var mycket dåligt dokumenterat, knappast skulle bli så lyckosam. Dåvarande VD hade enormt optimistiska prognoser över USA-försäljningen, av vilket det senare blev nästan ingenting. Även Bringwell skrevs sedan ned (efter ett direkt tips från mig att de borde nagelfara aktien) av AFV och aktien föll ytterligare. På senare år med en ny VD och efter bl a många nya företagköp har Bringwells aktie utvecklats bättre.
De 11 nya analysaktierna sept 2003-maj 2004 steg hela 92 % i genomsnitt till 30 dec 2004 från resp analysbaserade rekommendations-tidpunkt räknat och utklassade AFV IT-index och OMX-index. Samma år steg min portfölj med hela 95 % vilket även det utklassade index (OMX + 17 % 2004).
Jag blev 2004 nominerad till titeln Årets Stjärngosse i DI, där visst Ericssons VD oförskämt nog knep förstaplatsen före mig (“stark runner up” skrev DI passande nog - bergslopp uppför blev ju senare min specialitet !) med Volvos VD som trea. Som vanligt blev det också några missar dock av mindre storlek detta lyckosamma år, eftersom jag t ex snabbt lämnade Nexus-aktien när de svek strax efter analystillfället.
Jag decimerade portföljstorleken i kronor med större kontantuttag (liksom jag gjorde under de följande åren). Redan efter denna periods korta (men kraftiga) portföljuppgång började jag bli lite “mätt” på aktier trots att konjunkturen ännu var i en ganska tidig återhämtningsfas. Dessutom insåg jag att det relativa och absoluta utfallet från 2004 skulle bli mycket svårt att vara i närheten av eller överträffa i framtiden…