Bakgrund

Jag började med aktiehandel med några enstaka små köp ca 1982-1983 och första aktieinnehavet blev Fortia (senare Pharmacia). Det var efter att ha läst SvDs börskrönikor i något år eller så, och jag planerade redan då att försöka leva på aktier i stället för arbete, näringsverksamhet eller dylikt “slit och släp”, eftersom livsstilen som löpare hade passat mig mycket bra i flera år.

I det läget hade jag redan börjat sälja av den finaste och största privatperson-ägda svenska Kalle Anka-samlingen och gjorde så i flera år till. Planen var att det kapitalet bl a skulle användas för successiva aktieköp. Mitt “koncept” blev länge som tänkt dvs att jag på morgnarna bekvämt i sängen läste SvD:s näringslivssidor och Dagens Industri, ofta de flesta artiklar eller nästan alla, och därefter kl 10, då börsen öppnade, fattade beslut om dagens eventuella köp eller sälj på ofta enkel fundamental grund och ringde in ordern eller orderna till SEB. Placeringarna blev ofta rätt kortsiktiga och många. SEB tjänade nog en hel del på courtaget och deklarationssidorna blev många. Sedan var dagen fri för bl a huvudsysslan löpträning. Jag började även stundtals läsa Affärsvärlden, Veckans Affärer, Börsveckan och Aktiespararen och oftast lyssna på börsnoteringarna som kom rätt sent på dagen då, dessbättre. Dessutom lyssnade jag ofta på Ekonomiska klubben i P1 där jag bl a gillade Leif Vindevågs oftast glasklara logiska resonemang. På slutet av 1980-talet skaffade jag Videotex där man kunde få färska aktiekurser, nyheter m m via telenätet. Senare kom även Text-TV som en enkel informationskälla.

1990 började jag köpa aktier i IT-konsultbolaget Enea som blev den aktie som jag ägt längst i mer eller mindre stora poster nästan genomgående i över 10 år, dvs under det decennium då Enea och t ex H&M tillhörde de långsiktiga raketerna. En kompis undrade 1997 varför jag inte skaffade dator, men jag ville helst undvika det eftersom jag har en tendens att “fastna” i nya intressanta aktiviteter och ville kunna fortsatta lika lagom slött och bekvämt som förr. Sent samma år kom jag dock till slut fram till att jag “dessvärre” borde skaffa dator och Internet eftersom jag annars riskerade att hamna i ett allt större informations- och tidsunderläge samt att det faktiskt borde vara rätt kul att köpa och sälja direkt via datorn. Jag hade ingen tanke då på att göra egna större aktieanalyser eller ens skriva på aktietipssidor.

Utfallet tidigare hade dragits ned av ett mycket stort portföljtapp pga för hög risktagning under fastighetskrisen i 1990-talets början, så trots flera mycket bra år redan på 1980-talet även relativt index, och t ex det genomgående största innehavet Eneas raketfärd under 1990-talet blev totalfacit av aktiehandeln de 15 åren utan Internet visserligen ganska bra absolut sett, men ändå inte bättre än ungefär neutralt jämfört med börsindex. Det skulle dock visa sig att datorköpet och den därmed Internetbaserade handeln, bevakningen och förenklade möjligheter till informationsinsamling och djupare egna aktieanalyser skulle dramatiskt förbättra lönsamheten i aktieaffärerna, till en i genomsnitt totalt sett lysande resultatperiod 1999-2007, och detta trots portföljraset under krisåren 2001-2002.

Internet och signaturen löparn

Jag började direkt köpa och sälja och fångades förstås genast av den nya informationsvärlden som öppnade sig, och hittade t ex diverse aktietipssidor, först VCW och senare DI:s Börssnack som höll bättre kvalitet eftersom inga signaturlösa inlägg tilläts där. Vintern/våren 1998 startade jag min första hemsida, en A-4 i utskriftsform, Löpning, aktier och Kalle Anka vilken mest beskrev senaste genomförda löptävling även om några aktier också brukade omnämnas, bl a SPCS. Jag tog senare lämpligt nog signaturen löparn och började skriva några inlägg om diverse intressanta aktier mest på VCW, men också redan då på Börssnack under 1998.

Signaturens “genombrott” kom i augusti 1998 när jag hade ilsknat till lite över “min” FK ,Matteus och deras analyschef som i deras senaste marknadsbrev till kunderna hade kommit med en utläggning om att man skulle “lyssna på marknaden”, vilket iofs låter rimligt, men där tonen var sådan att budskapet verkade gå emot den normala fundamentala synen som även Matteus tillämpade annars. Det verkade var en hel del tomt prat. Tyvärr har jag nog varken hans utläggning eller mitt rätt träffande svar, som jag skrev i ett uppmärksammat inlägg på VCW ,sparade i denna dator utan förmodligen bara i en avställd sådan i Kalland och/eller pappersutskrift. Men mitt svar berörde bl a den meningslösa floskeln att “marknaden har alltid rätt” som jag tror att han indirekt eller direkt åberopade.

Det kom ett börsras i sept-okt 1998 som inte kändes så fundamentalt motiverat, och i den vevan började jag intressera mig alltmer för en aktie jag tidigare gjort några korta affärer i, nämligen Autodiagnos som Matteus var med och introducerade i dec 1997. I september hade dock en sparexpert uttalat sig om att om man behövde pengarna inom 5 år skulle man sälja sina aktier nu, vilket jag då fann något långtgående milt sagt. Jag gjorde ungefär då min första större analys och lät min hemsida för första gången enbart gälla aktieanalys. Jag upptäckte verkligen hur enkelt det är att snabbt skaffa nyttig information och underlag för egna mer genomarbetade analyser, än man kunde göra utan tillgång till Internet. Det var kul också !

Sedan kom ny tändvätska i och med att Matteus, när börsen rasat som värst i oktober 1998 rådde sina kunder i marknadsbrevet “SÄLJ IT-bolagen”. Den veckan , vilket tajmingmässigt var mindre lämpligt ur deras synvinkel sett kanske eller i vart fall de kunders som “lyssnade på marknaden”, var botten på rasen då. Jag minns att IFS VD uttalade sig i DI och undrade vad Matteus sysslade med, ungefär.

Jag gick direkt efter marknadsbrevets ankomst rätt hårt åt Matteus under signaturen löparn som då blivit “grön skribent” på VCW. Min analys var solklar och i hårda ordalag beskrev jag varför säljrådet byggde på bl a bristande räkneförmåga, marknadskänsla och felbedömning av allmänna IT-utsikter m m. Det visade sig också vara extremt dålig tajming eftersom IT-aktierna som rasat i nära 2 månader vände kraftigt uppåt igen då utan större svackor. Det var sannolikt ett av 90-talets sämsta analys-“case” som Matteus lyckades presera. Värderingarna låg i många fall på löjligt låga nivåer när säljrådet kom. Jag kom därefter definitivt i luven med bl a Matteus IT-analytiker, som enligt min bedömning och erfarenhet räknade dåligt, och även analytikern som bevakade Autodiagnos. Jag hade f ö tidigare hittat lite räknefel då och då i Matteus marknadsbrev vilket alltid påverkar mitt förtroende negativt. Det blev ett mindre krig på VCW resten av 1998 där uppenbarligen någon eller några Matteus-närstående deltog. Aktietipssidorna bedömdes sannolikt som inte som helt oviktiga t o m av fondkommisionärer :-)

I november 1998 hade jag för första gången uppmärksammat SwitchCore mer än till namnet, dvs det var ett VCW-inlägg där någon fick potentialen till att vara en faktor 100, eller var det 1000 tror nästan det ? Jag gillade inte “tokhaussning” då heller, men snabbräknade att den någorlunda rimliga potentialen faktiskt verkade kunna vara 1/10 av den uppgivna om enbart felräkning korrigerades (tror bl a han räknade med hela routermarknaden för Gigabit Ethernet och inte växelkretsarna), och det verkade intressant nog i och med att SwitchCore verkade utveckla spetsteknologi, något jag gillar. Efter ytterligare kontroller verkade en mer sannolik potential snarare vara omkring 10 ggr. Nordbanken hade tydligen en köpanalys på SwitchCore ungefär från denna tid.

I dec 1998 besökte Matteus Autodiagnos VD. I marknadsbrevet därefter ca 4 jan 1999 vid kursen 23 kr skrev David Hallbäck om Autodiagnos och spådde att kursen skulle komma att halveras till sommaren. Denna, illa dolt, “förtäckta” säljrekommendation kändes mycket märklig om den inte var direkt riktad mot personen bakom “löparn”. Det var nämligen så att Autodiagnos VD på presentationen för Matteus i dec kommit med en mycket ljus bild av verksamheten och deras nya generation av analysinstrument (i vilka ingick både egenutvecklad programvara och hårdvara). Jag hade till årsskiftet köpt på mig så mycket aktier att jag i årsredovisningen kom att stå som näst störste ägare efter VD och tillika grundaren, vilket sannolikt Matteus kände till om sin kund.

Kursen dalade nedåt till då som lägst 18 kr och jag var dessutom något belånad. Jag ringde upp VD i Autodiagnos och jag skulle också få en presentation inom kort. Han tyckte f ö att bilden Matteus gav i marknadsbrevet var märklig. Jag var nöjd med presentationen, samma som Matteus fått enligt VD, och skrev en sammanfattning på VCW, möjligen Börssnack också där jag skrivit då och då sedan en tid.

Efter Autodiagnos bokslutsrapport skedde det som inte riktigt kan ha varit bra för Matteus vidkommande Kursen påbörjade ett snabbt lyft som på 3 veckor fick kursen att gå från ca 24 kr till 60 kr i februari 1999. I samma veva eftersom jag inte riktigt längre litade på Matteus begärde jag att omedelbart få mina Autodiagnos aktier flyttade. Jag hade flyttat andra aktier förr, men denna gång var det problem. Nordiskas nätmäklare skulle få dem och med dubbelkoll på båda “sidor” där ord stod mot ord om att de VAR överförda resp INTE mottagna, kom de inte fram förrän 3 dagar senare än brukligt. Det motsvarar den tid det tar att köpa aktierna på marknaden och leverera dem, dvs mycket tyder faktiskt på att mina aktier inte “fanns” på depån utan t ex olovligen blankats !

I mars hade Autodiagnos stigit till över 80 kr, innan den första större rekylen. Jag var rätt nöjd men ringde Matteus VD och berättade “storyn” - som förhoppningvis var en nyhet för honom. Lite senare fick jag av Autodiagnos VD höra att analytikern i fråga “inte längre arbetar på Matteus” :-) . Det är svårförklarligt med ett sådant ENORMT kurslyft från 23 kr till 80 kr långt innan IT-haussen när den “meste” bevakaren Matteus själva hade kurshalveringsprognos på Autodiagnos, om det inte t ex späddes på av återköp av blankade “löparnaktier” :-)

Efter allt detta ståhej och med dittills stor framgång för den s k löparnportföljen i mars 1999 publicerade Dagens Industri den första artikel om mig.

“1999-03-10

Maratonvinnaren ligger steget före på börsen

Mats Hedberg

Signaturen Löparn springer fram med stor framgång på Internet. Hans råd tillhör de mest lästa på de hemsidor som förmedlar aktietips på Internet. Löparns nuvarande favoritaktie, Autodiagnos, har stigit med cirka 150 procent på två månader. Bakom signaturen Löparn döljer sig Bo Engwall, svensk mästare i maraton 1980.”

Hela artikeln finns förmodligen kvar i DI:s arkiv