Är börsen ett långsiktigt lönande sparalternativ?

En titt på 11 års grafen avslöjar att OMXS30 låg på en liknande toppnivå år 2007 som år 2000.

Ja, hur ligger det till med detta?

* Argumentet om lönande långsiktighet tycks först ha använts i samband med börskraschen 1929, för att lugna småspararna, så att de inte skulle rusa till banken och plocka ut sina besparingar. Tyngre aktörer sålde så fort de kunde, och försökte sprida argumentet efter bästa förmåga.

* Småsparare som var långsiktiga den gången fick vänta ända in på 50-talet innan börsen åter låg på samma nivå.

Min uppfattning är att långsiktighet bör kombineras med sund värdering. När Ericsson låg på topp i mars 2000, var p/e-talet över 100. Det var en ansträng värdering. Samtidigt så fanns det lågvärderade bolag som komm att gå utomordentligt de följande åren. NIBE tex. steg med 600 procent, på en fallande börs.

* Aktiestinsen, Lennart Israelsson kan symbolisera det långsiktiga ägandet. Han började så smått efter andra världskriget och är nu god för över 70 miljoner. Fördelen med att behålla aktierna länge är att man inte behöver skatta bort 30 procent av vinsten. Det ger en avsevärd skatterabatt över tiden. Det är väldigt svårt att plocka tillbaka pengar som skattats bort.

* Hennes & Mauritz är ytterligare ett exempel på ett bolag där den nästan alltid varit fel att sälja. Det är den aktie som långsiktigt gett den bästa avkastningen.

* Den som lär sig fokusera på företagets kvalié kommer att nå framgångar som liknar de som Warren Buffet och Peter Lynch en gång kunde visa upp. Sökandet efter lågvärderade aktier bör enligt min mening pågå hela tiden, och sedan gäller det att behålla dem till dess att marknaden upptäcker det verkliga värdet och uppvärderar aktien.

När en kvalitetsaktie sjunker i kurs är det frestande att snitta ned sig. För den som följer strategin med regelbundna investeringar kan det vara ett riktigt sätt att hantera motgången på, men då skall man vara medveten om att det finns skäl för varningen att man inte skall kasta in mer pengar i dåliga satsningar. En ny fundamental bedömning bör göras vid varje investeringstillfälle.

Samtidigt så får man aldrig förväxla långsiktighet med långsamhet och att “man inte får sälja”. Dåliga aktier, de som inte längre motsvarar de förväntningar man hade på bolaget när man köpte det, bör säljas omedelbart.

Även fonden XACT Bear och dess optimistiska variant Bull kan vara värda att äga i en långsiktig porfölj, om marknadsförutsättningen är den rätta, med trendande marknad. Sedan årsskiftet har XACT Bear avkastat 40 procent, samtidigt som vissa aktier sjunit med 30 till 50 procent. Fonden har en hävstång på 1,5 som gör den väldigt lönsam om OMXS30 rör sig kraftigt i rätt riktning.