Post entry

Lipidor - dags för uppvärdering!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Lipidor är ett plattformsbolag med inte mindre än sju projekt, samt ett dotterbolag inom djurhälsa. Bolaget har som affärsidé att förbättra redan existerande storsäljande hudläkemedel. Lipidors teknologi för administration av olika hudläkemedel, AKVANO, är en vattenfri, lipidbaserad spray som effektivt transporterar in substansen i huden, inte kladdar och därför visats vara något patienterna föredrar. Teknologin är redan bevisad i en Fas 3 och ”kundnöjdheten” är stor. Det som attraherar med Lipidor är att de hittills har levererat det de utlovat enligt plan och att projekten har en låg utvecklingsrisk, men stor potential. Att bolaget är lite ”bortglömt” med lågt börsvärde är naturligtvis en bonus, liksom att bolaget har tillräckligt med finanser att slutföra nedan listade aktiviteter, även utan kommande signifikanta milstensbetalningar.

Antal aktier: 28 976 863

Börsvärde: 232mkr (kurs 8.0)

Kassa :59mkr

Kända triggers 

  1. Januari. Första patient behandlas i Fas 3 för AKP-02. 
  2. Q1. Godkännande att starta upp Fas 1/2 med Cannasure mot psoriasis.
  3. Q2. ”First patient in” Cannasure/psoriasis.
  4. Q1-Q2. Uppdateringar patientrekrytering AKP-02
  5. Q1-Q3 info om Emollivet
  6. Q1-Q4 Uppdateringar Akneprojektet
  7. Q2. Resultat Fas 3 AKP-02. Stor milstolpsutbetalning
  8. Q2-Q3 Ytterligare licensavtal AKP-01/-02
  9. Q2-Q4 uppdateringar patientrekrytering Cannasure - psoriasis
  10. H2. Godkännande Fas1/2 Cannasure -smärta 
  11. Q3-Q4. Uppstart Cannasure - smärta 
  12. Q4. Ansökan om marknadsgodkännande AKP-01/ -02. Milstolpsbetalning?
  13. Q4. Uppdatering patientrekrytering Cannasure-smärta
  14. Q1-Q4? Samarbetsavtal för AKP-03 eller -07

AKP-01 och AKP-02 mot psoriasis 

Fas 3 för AKP-01 genomfördes tillsammans med det indiska läkemedelsbolaget Cadila och genom en framgångsrik studie har Lipidor härmed uppnått proof of Concept för hela plattformen. Jag personligen sätter inte något gigantiskt värde i AKP-01, dels för att en större del av framtida intäkter delas med Cadila, men även att AKP-02 motsvarar ”storsäljaren” inom fältet och att AKP-01 är mer en nischprodukt. Lipidor bedömer att AKP-01 kan ta 20-30% av marknaden, vilket skulle innebära 40-60MUSD/ år.

Även AKP-02 utförs med Cadila, men som CRO. Det kan låta lite optimistiskt, men man tror att hela studien kommer hinna vara genomförd i Q2. Om Cadila håller samma höga tempo som för AKP-01 är det ändå rimligt, men då måste de köra igång vilken dag som helst. 

Studien omfattar totalt 294 patienter på tolv deltagande sajter i Indien. 

Läkemedelskandidaten AKP02 kombinerar kalcipotriol och betametason (kortison). 

 Lipidor har valt att jämföra den spraybara läkemedelskandidaten AKP02 med Enstilar, som är ett vanligt förskrivet preparat i skumform och som innehåller samma kombination av aktiva substanser som AKP02. För att nå en större patientpopulation har även hårbotten, som ofta är påverkad, inkluderats i studien. Psoriasis i hårbotten kan bestå av allt från svag till kraftig fjällbildning och orsaka olika grad av klåda.

I och med att man ska sälja preparatet som generika är inte målet med studien att uppnå ett bättre resultat än Enstilar, utan att få ett likvärdigt resultat. AKP-02:s edge är att patienterna förväntas gilla applikationen av produkten bättre, samt att Lipidor kan vara flexibla med prissättningen som första generika.

 

Samarbetsavtal med Menarini Group

I somras meddelades ett riktigt bra avtal med Menarini för Europa. Lipidor får upp till 19MEUR i milstolpesbetalningar och sedan en volymbaserad royalty upp till minst 13%. Lipidor har kommunicerat att man räknar med att avtalet kommer inbringa totalt 70MEUR under avtalstiden. Man har redan erhållit motsvarande 15mkr under Q3 och nästa stora regulatoriska milsten kommer när Fas 3 rapporteras. Även om bolaget inte sagt det utgår jag från att milstenar även betalas ut vid registrering och försäljningsstart.

Samarbetsavtalet var bättre än de flesta liknande avtal, men eftersom Karolinska Development sålde ut sitt stora innehav efter avtalet enligt sin uppsatta strategi följde en kursnedgång och marknaden underskattade sannolikt avtalets betydelse. Jag utgår från att Menarini ansöker om marknadsgodkännande samtidigt för både AKP-01 och AKP-02 och att vi ser en lansering tidigt 2023. Produktionsenhet redo för storskalig kommersiell produktion är redan ordnad (Aurena Laboratories AB).

Det återstår fortfarande att utlicensiera för Asien (kanske Menarini även där?), Norden och även USA. Det är rimligt att anta att dessa marknader kommer inbringa minst lika mycket som Europa-avtalet. Lipidor hoppas kunna nå 15-20% av marknaden för AKP-02, vilket innebär en årlig försäljning på 90-120MUSD.

AKP-03 mot bakteriella hudsjukdomar

Den aktiva substansen är fusidinsyra och används exempelvis för svinkoppor (Impetigo). Bolaget har tidigare meddelat att de har pågående utlicensieringsdiskussioner för att gå in i klinisk fas, men det var så pass länge sedan att man kan misstänka att de strandade. Kan naturligtvis aktualiseras närsomhelst. Det är ett så pass stort projekt att man inte lär gå vidare utan en större partner. Avyttring också möjlig. Lipidor tror på en möjlig marknadsandel på 25-30%, vilket innebär försäljning motsvarande 95-115MUSD.

AKP-07 med Takrolimus

Immunhämmande hudläkemedel med den aktiva substansen Takrolimus som påverkar den underliggande inflammation som exempelvis ger atopiskt eksem. Lipidor är i ett läge då de antingen söker partner för att gå in i klinisk fas, alternativt själva för det framåt ytterligare ett steg. Detta preparat ger en bättre effekt än nu existerande läkemedel, vilket kan rendera en högre marknadsandel och pris. Baserat på deras estimat om 25-30% av marknaden skulle det kunna innebära 140-220MUSD/ år.

AKP-08 Akneprojektet

Nu i december meddelade bolaget att man tillsammans med ledande aknespecialister i Europa och USA initierat AKP-08, inriktad mot acne vulgaris. Marknaden för förskrivningsläkemedel mot akne värderas till runt 35 miljarder SEK, vilket tillsammans med de kliniska behov man identifierat, gör det till en mycket attraktiv indikation att satsa på. Än så länge vet vi inte mycket mer än så och jag ser fram emot att få uppdateringar kring substans och arbetet framåt.

Avtal med Cannassure Therapeutics – medicinsk Cannabis

Medicinsk Cannabis blir allt mer hett, även som hudläkemedel och i kosmetiska produkter. 2021 slöts ett avtal med det israeliska Cannassure, som nu planerar att ansöka om godkännande för att genomföra kliniska Fas I/IIa-studier med medicinska cannabisprodukter för behandlingar av psoriasis, samt smärta, under 2022.

Cannassure Therapeutics bedömning är att kunna ansöka om godkännande för att genomföra en klinisk Fas I/IIa-studie med en medicinsk cannabisprodukt för behandling av psoriasis under första kvartalet 2022, samt för en klinisk Fas I/IIa-studie för behandling av smärta under andra halvåret 2022. Avhängt godkännande och slutförandet av studierna förväntas resultaten från de kliniska studierna under första halvåret 2023. Enligt en rapport från IMARC Group om den globala medicinska cannabismarknaden förväntas den uppgå till 44BUSD år 2024.

Emollivet – dotterbolag inom djurhälsa

Emollivet utvecklar djurvårdsprodukter baserat på Lipidors patenterade AKVANO-teknik. Grundades 2020 och finansierades i våras av Vinnova inför lanseringen.

Produkterna är färdiga. När försäljningen kommit igång är planen en avyttring eller en avknoppning med börsnotering.



Sammanfattningsvis har vi här ett brett plattformsbolag med bevisade produkter och förvånansvärt låg värdering. Viktigast av allt, bolaget har genom avtalet med Menarini visat att de kan sluta bra samarbetsavtal, vilket är det som kommer leda till lönsamhet!

Biotech-/ pharmabolag har generellt gått dåligt pga pandemin (bl.a. pga svårigheter att genomföra studier), men många tror sektorn kommer få revansch under 2022. Då är Lipidor ett relativt tryggt val.

Bolagets värdering har inte varit lägre sedan de första dagarna efter IPO:n 2019 och Lipidor har aldrig stått starkare. Enligt mig borde ett bolag med alla dessa förutsättningar att lyckas, med framgångsrik Fas III och ett mycket bra licensavtal på plats, värderas högre än 230Mkr. En dubblering innebär samma nivå som i somras före avtalet, vilket också blir min personliga målkurs. Med det sagt är ändå en miljardvärdering inte orimlig, givet att ovanstående triggerlista faller väl ut.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?