Post entry

Hur stor är marknaden för LifeAssays CRP-test för hund?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Fortsättning på min analys av LifeAssays den 11/5, "LifeAssays: Kommersiellt genombrott i Maj".

LifeAssays har utvecklat produkter för både den veterinära och humana marknaden och står nu i Maj inför en bred Nordisk lansering av deras hund-CRP.

Life är ensamma på marknaden med deras CRP-test för hund. Men hur stor är då denna ”hundmarknad” i Norden, Europa och USA osv.? Finns ju inga exakta svar på detta ännu såklart eftersom produkten inte är etablerad på marknaden, men för egen del tycker jag det är lite kul att i alla fall göra någon form av uppskattning, tänka på vilka möjligheter det finns för produkten och vad det är som pekar på att detta vore möjligt, men också vilka risker det finns för att så inte alls blir fallet…
På den veterinära marknaden nämner Life i årsrapporten den 7/5-09 tre stycken konkurrerande bolag (dock ingen som har CRP) och samtliga av dessa är stora amerikanska bolag.

Marknader; USA, Europa och Norden:
Varför är det alltid så intressant med USA?
Nja, i USA fanns det 2007-2008 (enl. American Pet Products Manufacturers Association (APPMA)) ca 74,8 miljoner hundar.
43 miljoner hushåll i USA hade 2007 hund och i genomsnitt var dessa hushåll 2,6ggr per år hos veterinären. Genomsnittskostnaden per veterinärbesök var 219 dollar.
Lite statistik, men vad innebär detta, jo att det finns en hisklig massa hundar i USA, att hushållen bryr sig om sina hundar så mycket att de tar dem till veterinären (precis som i Sverige, och övriga västländer skulle jag säga) och att det finns ”acceptans” för att det kostar.
Kostnaden för veterinärbesök enbart för hundar i USA var alltså 2007-2008 ca 24,5 miljarder dollar/år eller ca 220 miljarder SEK/år. 220 miljarder SEK/år i bara veterinära hundbesök!!!

Är det möjligt att Life produkt skulle kunna vara något för denna marknad? Och hur stor potential skulle Lifes test i så fall kunna innebära?

Nu är det ju, med rätta, väldigt svårt att tänka sig Life som en konkurrent till dessa stora amerikanska bolag som Life nämnde i rapporten och Life har ju inte skrivit avtal med något amerikanskt bolag för distribution på denna marknad (det närmaste vi kan komma detta är möjligtvis att Life i våras slöt sekretessavtal med 2 amerikanska bolag och att de i samband med mässan i San Diego i Juni sa sig haft ett flertal högintressanta möten med stora läkemedels- och diagnostikbolag). Att Life skulle slå sig in på denna marknad får man väl ändå se som en stor dröm än så länge, men om det nu visar sig att testet är lika användbar för hund som det är för oss människor, så är jag övertygad om att det kan finnas ett stort intresse för Lifes CRP-mätning även i USA. För CRP-test på människa görs världen över och jag har svårt att se varför det skulle skilja något mellan den Nordiska veterinärens behov av diagnostik på området och den amerikanska veterinärens. Citerar här Gunilla Gustafsson (Produktchef för veterinärdiagnostika på Medinor (Lifes Nordiska distributör på veterinärsidan)) från PM:et den 16/1-09:

"Att installera det första Canine (hund) CRP systemet var en milstolpe för oss på Medinor. Vår förhoppning är att CRP på veterinärklinikerna ska bli ett lika viktigt tillskott i diagnostiken som det blivit på humansidan. Att döma av kommentarerna från vår första användare är vi på rätt väg, bl.a. med möjligheten att utföra annars dyra analyser hemma. Med LifeAssays Canine CRP systemet kommer det vara lika lätt att få svar på CRP hos Veterinären som det är på vårdcentralen.

Men vilken marknadspotential skulle då ett CRP-test ha på den amerikanska marknaden?

Har nu letat ett tag och hittat lite olika uppskattningar kring hur många hundar det egentligen finns i Sverige. Enligt kennelklubben fanns det 2007 ca 730.000 hundar i Sverige, men sedan har jag också hittat andra uppgifter på upp mot 950.000, kanske egentligen saknar betydelse vad det reella talet är, men nu vill jag räkna lite och jämföra marknader, så därför gör jag ett antagande om 850.000 stycken i Sverige för att lägga mig ungefär mitt i intervallet. Uppskattningen om marknadspotentialen för Lifes test på den Svenska marknaden är enligt Medinor och Life ca 400.000test/år, vilket enligt de samma motsvarar ca 20MSEK/år (50:-/test).

I analogi med den svenska marknaden, att ca 850.000 hundar motsvarar ca 400.000 tester/år, så blir den amerikanska marknadspotentialen ca 35,2 miljoner test/år, vilket med samma kostnad per test som på den Svenska marknaden skulle innebära ca 1,8 miljarder kronor/år. Inga dåliga siffror, bara för att få lite perspektiv om vad det innebär vid avtal om den amerikanska marknaden och vilket intresse eventuella amerikanska bolag skulle kunna ha för Lifes test/Life som bolag om produkten slår väl ut.

Den totala Europeiska marknaden verkar vara i ungefär samma storleksordning som den amerikanska, dvs. ca 70-80 miljoner hundar. Hittade även att de hade drygt en miljon hundar i Belgien(år 2000), 1,5 miljon i Nederländerna (år 2000), 5 miljoner i Tyskland (år 2000), 6 miljoner i England (år 2000) och 9 miljoner i Frankrike (2007)…
(Resp. population bör också ha ökat sedan 2000, för det har den Svenska)

Så etablering på/avtal med marknader som Tyskland, England och Frankrike skulle innebära i storleksordningen ca 10ggr den Svenska marknaden om ca 20MSEK/år och andra länder i Europa i storleksordningen som Sverige eller ett par gånger upp…
Norden hittade jag inget ang. antal hundar totalt, men enligt Medinor så ligger marknadspotentialen i Norden för LifeAssays CRP-test på ca 60-70 MSEK/år.

Nu har ju Life inte skrivit avtal med fler marknader än Norden, men om veterinärer i Sverige och Norden uppskattar Lifes CRP-test och försäljningen kommer igång på denna marknad, har i alla fall jag svårt att se varför inte även andra marknader skulle vara intresserade. Enligt Life har ju också nästan samtliga av Lifes humana distributörer även anmält intresse för att sälja Lifes veterinära produkt, så det kommer nog mer på detta område, förutsatt att allt flyter på som det skall.

Under ”Marknadsföring och försäljning” skriver Life i årsrapporten att det är deras ”målsättning att bli ledande i världen på utvalda expansiva nischmarknader inom patientnära (POC) och veterinärmedicin. I en första fas kommer bolaget att bygga upp en stark position i Norden för att där efter expandera sin verksamhet internationellt”. Så visioner saknas inte och sedan skriver Life vidare i rapporten att de på sikt sedan i egen regi skall rikta in sig på större närmarknader som tex. Tyskland. Life sa också på infoträffen den 2/4 att de varit nere i Tyskland och pratat affärer och nu föreslås Bo Unéus ta plats i Lifes styrelse på årsstämman den 29/5. Detta tycker jag är väldigt positivt (ser så ut i alla fall utan att känna honom). För som jag förstått det så har Bo varit i ledande position i flera bolag och VD för bolag i bl.a. Tyskland. Bo har också jobbat med ”brobyggande” för att knyta affärskontakter mellan Sverige och Tyskland, och var då stationerad i Berlin. Att Bo nu kliver in i styrelsen för Life tror jag kan bidra med fina marknadserfarenheter och kontakter inom det nationella och internationella marknaderna, mycket viktigt, allra helst på den Tyska marknaden. Sedan är det också positivt att Bo vill kliva in i Life, för det tyder på att han tror och ser möjligheter med Life.

Vad säger kunderna (framför allt veterinärer och djursjukhus), finns det ett behov på den veterinära marknaden för CRP-test på hund?

Är själv varken hundägare eller veterinär, så för att få en bild av marknaden och behovet ute på golvet, så har jag varit i kontakt och pratat med ett par stycken veterinärer och ett par stora djursjukhus. Bilden jag fått när jag pratat med dem är att det finns ett behov på marknaden för ett CRP-test på hund i likhet som för oss människor. Tex. en veterinär som jag pratade med på ett stort djursjukhus i Stockholm, hade jobbat i flera länder och varit med och forskat på att få fram just CRP-test för hund tidigare, och han tyckte LifeAssays test lät väldigt intressant. Stämmer det att LifeAssays CRP-test är kvantitativt och fungerar sa han (och det gör det), så är det enligt honom en världsnyhet som kommer att förenkla diagnostiken och sälja bra. Även andra veterinärer bekräftade att LifeAssays CRP-test är av klart intresse.

Som det är hos veterinären idag (så jag fått det förklarat av ett av djursjukhusen), så tas ett blodstatus på hunden om den verkar sjuk. I statusen ingår kontroll av blodvita, levervärden, njurvärden etc för att se vad som är fel med hunden...Men någon CRP som den LifeAssays har tagit fram finns ännu inte för hund, varför det i dagsläget inte snabbt går att avgöra om det är fråga om en virus/bakteriell infektion eller om det är någonting annat som är fel.

Priset på Lifes CRP-test (50:-) är också lågt i sammanhanget (kan nog tänkas öka efter introduktionen, men ger ändå väldigt bra vinstmarginaler för Life (dubbel så högt pris/test som för det humana testet som ligger på ca 25:-/test). Har ingen exakt siffra på vad befintlig blodstatus kostar (beror såklart också på vad som inkluderas), men enligt djursjukhuset jag pratade med så ligger en ”normal” blodstatustest på runt 1000:- och tar betydligt längre tid än LifeAssays test, varför återbesök oftast behövs. Lifes CRP-test ersätter inte direkt blodstatusen, för detta kanske ändå kommer att behöva tas i vissa fall, men veterinären kan (precis som för oss människor) med CRP-testet snabbt avgöra om det är fråga om en infektion eller inte, vilket är väldigt värdefullt och spar både tid, pengar och lidande vid en annars utdragen diagnostisering.

Vilka är då riskerna för att succén inte blir ett faktum på veterinärsidan?

Först och främst så vet vi inte om Lifes CRP-test kommer att ge ett lika stort bidrag till hunddiagnostiken som för människa. Kanske blir lika betydande, kanske mer, kanske till viss del, kanske i enstaka fall och kanske inte alls, dvs. en gråskala från svart till vitt. Det vi med relativ säkerhet vet hittills är att Lifes mätning av själva CRP-nivån i blodet på hunden fungerar, är kvantitativ och att instrumenten av allt att döma fungerar utan rapporterade fel ute hos kund (frågade även specifikt om detta på Lifes stämma den 27/2). Från pressmeddelandet den 16/1-09 (se ovan) vet vi också att de första kommentarerna från djursjukhuset som använder instrumentet/analysen var positiv och att Medinor har en hög ambitionsnivå/vision om att testet skall bli ett lika viktigt tillskott i hunddiagnostiken som det blivit på humansidan. Enligt Medinors Svenske VD, Håkan Jansson, som var på plats på Lifes informationsträff den 2/4, så har veterinärer och djurkliniker varit på Medinor hårt i flera år om ett CRP-test för hund. Han uttryckte sig också väldigt positivt och optimistiskt på informationsträffen och uppgav att tycket ökar hela tiden från veterinärer/kliniker som vill ha instrument, varför produktionen om 30 instrument/månad (som nu initialt skall startas upp för den Nordiska lanseringen i Maj) enligt honom förmodligen ligger i underkant. Enligt honom så har också instrumenten (de två som då fanns ut i praktiken) fungerat bra och som önskat rent diagnostiskt. Sammantaget kan man alltså säga att vi inte säkert vet, men att det hittills ser mycket lovande ut i alla fall.

Generella risker finns alltid också, bl.a. att konkurrenter utvecklar samma analys om det visar sig att Lifes CRP-test slår igenom. Den risken finns såklart, men då ligger Life ett klart steg före och det är inte ”bara” att ta fram ett CRP-test för hund. Har ärligt sagt inga detaljer på detta, hur många bolag som försökt etc., men enligt veterinären jag pratade med som hade forskat på att få fram just CRP-test för hund (se ovan) så hade ju i alla fall inte de lyckats med detta. Jag tycker Life också verkligen visar på ett väldigt starkt kort i att de till och börja med kan analysera CRP, hsCRP, Albumin och Cystatin C på den humana sidan. Att de sedan lyckades med studien under 2007 på en diabetesmarkör, som var beställd och betald av ett amerikanskt bolag och att de sedan snabbt kunde ta fram CRP-testet även för hund under 2008 efter förfrågan från Medinor. Enligt LifeAssays så kan den veterinära sidan även expanderas med tex. CRP för häst (mycket intressant, stor potential) och katt (betydligt mindre potential, men visst, ett visst bidrag kan det ge. Om inte annat konkurrensmässigt). Enligt LifeAssays så kan analysportföljen i framtiden expanderas med ett stort antal nya patientanalyser och enligt LifeAssays så är det där den stora potentialen i produkten ligger, tillsammans med dess användarenkelhet till ett billigare pris. Allt ovan tycker jag tyder på en mycket stark och flexibel produkt. Sedan gör shipet som medföljer varje teskit, att instrumentet kan uppdateras med nya analyser när de kommer utan att instrumentet måste ersättas eller möjligen uppdateras på plats. Mycket flexibelt och framåttänkande.

Summering/sammanfattning/slutord För egen del tycker jag det verkar lite som den veterinära marknaden av någon anledning inte är riktigt lika ”fint” ansedd på något vis och man får känslan av att den inte värderas/”slår” lika högt som den humana. Detta trots att den veterinära ur många aspekter är enklare/bättre än den humana. Tex. är lönsamheten/marginalerna bättre i Lifes fall, enklare med tillstånd/regulatoriska krav runt om i värden, mindre krav på referenser/tester/säkerhet och inte minst så är ju Life ensamma på denna marknad. Hard cash kommer dock att tala :)

Själv hade jag dålig koll på den veterinära marknaden och när Life nu slår sig in på denna, så var det för min egen del viktigt att ta reda på en del om denna. Efter att ha luskat en del statistik och varit i kontakt med veterinärer/djursjukhus för att se vad de tycker och tror, så är min bedömning att den veterinära marknaden för LifeAssays del kan växa till något väldigt stort och lukrativt. Ovan text är ingen 100%-ig vetenskap, men jag tycker i alla fall att det säger en del (åtminstone för min egen del). Sedan får framtiden utvisa, men nog tycker jag det ser väldigt intressant och spännande ut framöver även på den veterinära marknaden, för till detta med den veterinära marknaden (får man inte glömma), så ser det ju MINST lika intressant ut på den humana sidan…men det tar vi en annan gång.

Tack för ordet.

Mvh
/1avD200

PS. detta är min första blogg, varför jag gärna mottar både positiv och negativ kritik och kommentarer för att lära mig och få input på vad som är bra och dåligt i vad/hur jag skriver osv.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?