Post entry

Latour - träget industribyggande

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Hur många kan svara på frågan, vilka tre aktier som utvecklats bäst på Stockholmsbörsen genom åren?

Svaret är att Hennes & Mauritz är ojämförligt bäst, sedan kommer Ratos och slutligen Latour. Att två av de tre är investmentbolag borde inte förvåna den som är medveten om de skattemässiga fördelar ett sådant bolag åtnjuter.

Latour värderas med substansrabatt, det innebär att investmentbolaget inte kan vända sig till aktieägarna för att få in nytt kapital, men det behövs inte heller. Latour har klarat krisen utomordentligt och ser nu fram emot ljusare tider. Både lås och säkerhet kan betecknas som konjunkturokänsliga. Blir "bovarna" fler, vilket ibland inträffar under osäkra tider, ökar behovet av att skydda sig.

Att handeln med Latours A aktie nu upphör, och kommer att avnoteras har inget med lönsamheten i bolaget att göra: Snarare tvärtom. Det kostar att ha aktier noterade på Stockholmsbörsen och likviditeten i den lågt omsatta röststarka A aktien har närmast kunnat betraktas som obefintlig.

Latour liknar i uppbyggnas MSAB, bolaget som leds av Melker Schörling. Båda har starka ledare. Latour med Gustaf Douglas i spetsen är dock det mer beprövade av de två. Det är Securitassfärens företag som är avgörande och tunga för den framtida utvecklingen.

Strategin i MSAB är något otydlig: De har inte någon uttalad policy att sälja innehav efter en tid, utan söker helt enkelt sådana bolag som kan utvecklas och stiga i värde. Det ser genom att ägarna i MSAB är representerade i styrelserna. Latour har ett tydligare mål: De håller på med ett träget industribyggande, antingen genom helägda företag eller som aktieinnehav. Därför kan det förvåna att Latour är lägre värderat än MSAB och har en större rabatt i förhållande till substansen.

Latour har skapat en större riskspridning, än MSAB. Sex affärsområden och en slug systematisk strategi öppnar vägen för stabilitet. Intäkter från aktieutdelningar och ett starkt kassatillskott ger möjlighet att köpa aktier över börsen och bygga upp nya innehav. De helägda företagen i Latour är inte helt lätta att värdera, men torde utgöra ca 25 - 50 procent av Latours hela värde. För närvarande väger affärsområdet Luftbehandling tungt i portföljen. Det motsvarar 40 procent av Latours värde. Munters och Nederman är två välkända. MSAB har däremot satsat koncentrerat, ca 60 procent, på Hexagon.

Fördelarna med ett aktieköp i Latour är många: Förvaltningskostnaderna är låga, historiken är god och substansrabatten är onormalt hög. De onoterade bolagen väger allt tyngre. Kostnaderna uppgår för närvarade till 0,1 procent av portföljvärdet. Det kan ställas mot den avgift som fonder tar för sin förvalning, vilken normalt uppgår till mellan 1,5 till 2 procent. Till detta kommer att Latour har varit aktieägarvänligt och delat ut både kontater och bolag till sina ägare.

Låt dig inte luras av att vinsten ser ut att falla. Idag rapporterades en vinst på 0,24 kr per aktie för tredje kvartalet, jämfört med 1,77 kr för ett år sedan. Investmentbolaget värderas inte efter P/E-tal utan efter substansrabatt, och den är för närvarande ca 23 procent.

Ägarbilden är tydlig: Gustaf Douglas och närstående familj äger 77 procent av aktierna. Det ger handlingskraft. En av Latoursaktiens hemligheter är att huvudägarna innehar en röstandel över tio procent i de små underliggande bolagen, vilket är gränsen för att kunna ta emot skattefri utdelning. En annan hemlighet är den låga skuldsättningen, som för närvarande är ca 9 kr per aktie. Det öppnar för tillväxt genom förvärv. På marknanden finns flera, i grunden sunda bolag, som ägs av hårt ansträngda riskkapitaliser. Jag är öppne för möjligheten att Latour kan göra påpassliga affärer.

Den som vill ha en stabil bas i portföljen väljer Investor, Industrivärden Kinnevik och Latour. Den som vill ha goda utsikter till fortsatt god värdeökning och tillväxt kompletterar med Hennes & Mauritz och Ratos.

....

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?