Lappland Goldminers har årerupptagit Definitive Feasibility Study för Fäbodliden
2011-12-21 14:55, Edited at: 2011-12-21 15:06Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Strax efter nyår 2011 meddelade LG att man avbryter lönsamhetsstudien för Fäbodliden. Då rasade kursen kraftigt. Ett större ras i volym än vad som inträffade när projektet Ersmark i nuvarande form lades ner.
Nu kommunicerar LG på dess hemsida:
"Guldmineraliseringen i Fäboliden är en central del i Lappland Goldminers strategiska plan för att på sikt utvecklas till ett betydande guldproducerande gruvbolag i Europa. Golder Associates, ett internationellt välrenommerat konsultbolag, har påbörjat arbetet med en lönsamhetsstudie (Definitive Feasibility Study) för projektet. Baserat på den mineraltillgång som Golder Associates redovisat samt optimerande analyser inriktas projektet mot selektiv brytning i dagbrott och underjord och ett processverk med årlig kapacitet av 1,5 miljoner ton.
Lappland Goldminers har en bearbetningskoncession för Fäboliden och hösten 2008 beviljade Miljööverdomstolen ett miljötillstånd som medger anläggande av gruva, processverk och sandmagasin med en årlig produktion av 5 miljoner ton malm.
"
Deras hemsida har de uppdaterat kraftigt senaste veckan. Att man återupptagit lönsamhetsstudien för Fäbodliden är en mycket stor sak för LG. Frågan är när de gjorde det och när den är färdig.
I samband med meddelandet att man lade ner Ersmark projektet sade den operativa ledningen att man fokuserar på Fäbodliden. De uttalade sig också väldigt tydligt att man visste att banklån utan nyemission inte var något problen.
"Hur mycket pengar skulle ni behöva för att kunna finansiera Fäboliden-projektet?
"För ett år sedan var bedömningen ungefär 1,2 miljarder kronor. Och det blir i så fall en kombination av att vi går till aktieägarna och externa långivare, där majoriteten av beloppet ska komma från långivarna", säger finanschefen."
Man var också väldigt tydliga med att Fäbodliden blir mycket lönsam vid nuvarande guldpris!
"Vad gäller Fäboliden-projektet hyser Anders Haker goda förhoppningar om att till slut kunna finansiera projektet givet nuvarande gulpriser.
"Om man skulle producera guld i Fäboliden och kunna sälja det till dagens priser är det ju väldigt lönsamt", säger han"
Finanschef Anders Haker ifrån telegram 24/11
Samt väntas nyheter från Pahtavaraa där man investerat storskaligt under 2011. Betydligt större summor har plöjts ner i Pahtavara än vad som lagts på Ersmark under 2011.
När marginalprojektet Ersmark lades ner så rasade kursen över 50 %. Nuvarande börsvärde för LG är 160 miljoner kronor. Vilket är mycket lågt för ett producerande guldbolag med 800 kg guldproduktion i år. Samt mycket mycket lågt för ett företag som äger 100 % av sveriges största guldfyndighet och som med stor sannolikhet ska bli guldproducerande gruva, Sveriges största guldgruva!