Att offra Ersmark/Blaiken för Fäbodliden, ett medvetet val?
2011-11-24 21:24Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Idag kom ett PM från ledningen i Lappland Goldminers att man slutar med projektet Ersmarksgruvan och fokuserar åter på Fäbodliden. Är det ett strategiskt val där man offrar Ersmark till förmån för det 10 ggr större projektet Fäbodliden???
I PM:t idag om man kikar på guldhalterna i malmen har man ökat vissa graderingar av guldmalmen. Med faktorer som brytbarhet och ökade investeringskostnader är det inte lönsamt att använda blaikenverket just för Ersmark malmen. Däremot framkommer det inte om det går att ta malm från andra inmutade fyndigheter dit. Men då behövs det ännu mera borr och nya undersökningstillstånd samt brytningstillstånd.
Allt sådant tar år så kanske ledningen valde att göra ett strategiskt val. Att börja satsa på Fäbodliden igen. Kan det vara så att de har blivit erbjudna förmånliga lån av investerare eller andra intressenter.
För trots allt har mycket pengar lagts på Fäbodliden. Massa borr och arbetstimmar och är en av de fyndigheter i Sverige som är bäst karterade. Kan det vara så att Lappland Goldminers som inte har obegränsade resurser anser att vinsten ifrån Pahtavara och pengar ifrån emissioner får större värde om de läggs på Fäbodliden igen.
Dagens smäll kanske var nödvändig för att en av sveriges största guldgruvor ska öppnas??
När man kikar på Blaikenverket är det inga stora summor som investerats där senaste året. Allt har drivits väldigt småskaligt för att kunna avbrytas utan allt för stora kostnader.
På råvarudagarna i sept pratade Haker mest om Fäbodliden.
Jag tror att man kan starta Blaiken och få det att gå runt, men med mer ökade kostnader och tid. Pengar och tid som gör troligen mycket mer nytta i Fäbodliden än Ersmark.
Så det är definitivt köpläge imorgon.
Detta framkommer tydligt i första PM;et där VD talar ut. Sedan ett telegram från finanschefen Haker som handlar mest om Fäbodliden. Detta är också möjligen varför förra VD:n slutade som ville köra igång Blaiken men blev överkörd av styrelsen att fokusera på Fäbodliden igen.
De senaste uppdateringarna av fäbodlidens lönsamhetsstudie av Golder Associates ökade möjligheterna en del. Läs kvartalsrapporet Q2 2011.
Samtidigt de som sålde idag var troligen småsparare och möjligen är de större ägarna som drev igenom denna nya strategi då också var beredda på kursras. Därför får vi se vilka som köper i morgon småsparare eller större aktörer???
Jag vill avsluta med att citera Anders Hägerstrand som skrev om detta i en analys ifrån maj 2011
"Reservpotentialen vid Fäboliden är ungefär 10 gånger så stor som vid Ersmarksberget och Pahtavaara, gruvans akilleshäl är att kostnaderna för att bryta malmen är höga men med nuvarande guldpriser bör det vara möjligt att försvara en investering i gruvan.
Lappland lade ner arbetet med lönsamhetsstudien för Fäboliden i början av året men kan nu tack vare bolagets förbättrade finanser slutföra studien. Förhoppningsvis är den klar i slutet av det här året vilket i så fall borde möjliggöra ett investeringsbeslut under nästa år.
Vi anser att Lapplands Goldminers nysatsning är intressant beaktat nuvarande höga guldpris. Som vi tidigare skrivit ska bolaget värderas upp signifikant den dag det står klart att Fäboliden blir en gruva.
Den avgörande frågan är om Lappland Goldminers får lån för att bygga gruvan. Om inte bankerna vågar finansiera Fäboliden kan Lappland också göra som Dannemora Mineral och ordna finansieringen genom obligationslån.
Det som framförallt talar för Lappland Goldminers är att bolaget har en förtroendeingivande ledning i vd Kjell Larsson och finanschefen Anders Haker som båda har haft höga positioner på Lundin Mining. Larsson och Haker skulle inte göra denna nysatsning om det inte såg en möjlighet till en stor avkastning till ägarna.
Vi anser att en mindre andel Lappland Goldminersaktier passar in i en bredare gruvportfölj, risken är hög men det är också den potentiella avkastningen."