Är det Läge att handla Lappland Goldminers inför 2012?
2012-01-05 16:18, Edited at: 2012-01-08 22:49Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Den stora smällen har skett i LapplandGoldminers. När VD:n Kjell avgick samt avbrottet med Ersmark. Samtidigt har mycket hänt i Pahtavaraa och Fäbodliden något som inte värderats alls i dagens mycket låga börsvärde.
Lg har tagit storstryk i samband med Ersmark.
Man har samtidigt satt Fäbodliden i fokus igen och planerar att göra ett nordicmines liknande gruvbygge.
På Fäbodliden och Pahtavaraa kan pengar som annars skulle ha lagts på ersmark investeras. Jag gissar att avbryta ES projektet var ett strategiskt viktigt val för framtiden. Och att de ekonomiska kostnader att driva Ersmark var inte värt det. Pengarna gör bättre verkan i Fäbodliden och Pahtavaraa.
Nu har inte Pahtavaraa och Fäbodliden påverkats någonting av Ersmarkprojektetsnedläggning förutom mer finansiering möjligtvis.
Trots detta har aktiekursen rasat med 50 % vilket inte alls motsvarar omsättningen och de dolda tillgångarna i företaget.
I År kommer LG producera omkring 700 kg guld från Pahtavaraa.
Produktionen Q3 var på 125 kg på grund av arbete i gruvan men Q4 bör den vara normal enligt info från företaget. Intäkterna från guldproduktionen 2011 är högre än dagens börsvärde. Samtidigt finns det prospekteringsbolag med mindre guld i backen än LG som är högre värderade. Så att LG:s värdering är påtagligt låg är helt klart korrekt.
Att Pahtavaraa och Fäbodliden inte påverkats någonting av marginalprojektet Ersmarks nedläggning väger inte marknaden in av bedömningen av LG. Snarare har det gjorts en hel del investeringar i båda under 2011. Mer än vad som skett tidigare LapplandGoldminers historia.
I Pahtavaraa arbetar man att ta området väster om gruvan i drift (Länsi) och förbinda det med huvudgruvan med underjordsramp. Sydväst om Länsi borrar Lg troligen och det spekuleras att företaget hittat en hel del guld där. Guldhalterna i Länsiområdet är högre än de som bröts Q3 2011 i huvudgruvan 1.25g au/ton jämfört med 3g au/ton för länsi. Det bör sänka cashcost för LG när man driftsätter Länsi under 2012.
Samtidigt har man slutit nytt driftsavtal med befintligt entrepenör två år framåt i tiden.
http://www.lemminkainen.com/WebRoot/10008511/news.aspx?id=10010405&news=1057397&cat=0
Till Pahtavaraa har man avstått en hel del pengar från nyemissionen i våras främst till att öka malmreserven till 5 år. Över tiotusen meter har borrats under 2011 i närområdet kring gruvan. Man har investerat i geofysik och arbetat med infrastrukturen. LapplandGM uppgraderar gruvan och driftsäkrar den för lång tid framöver. Man har också gjort arbete för att sänka cashcosten avsevärt igenom att börja med partiell brytning vilket man inte gjort tidigare. Totalt har mer pengar investerats i den finska gruvan än vad som lades i det avbrutna Ersmarksprojektet.
Lappland Goldminers har gjort en hel del inmutningar omkring gruvan. Bredvid några av dessa har en av detta års största fynd av Nickel och Zink gjorts. Det handlar om några kilometer från LapplandGoldminers inmutningar. Det är ett av världens största gruvföretag Angloamerican som gjort fynden. Och satsar på att öppna gruva i dessa områden 2015.
I Fäbodliden har Golder Associates återupptagit DFS:en och ledningen är tämligen säkra att det blir gruvdrift samt att finansieringen är inte något större problem ifrån PM 24/11 2011. Det leder till tankarna om ledningen har redan diskuterat lån med banker. Samt att de har kommit en bit på vägen för en slutgiltig DFS för Fäbodliden. Man har gjort en hel del optimeringsstudier tidigare och kommit fram till positiva slutsatser. Det finns även uppgifter att LG kommit till BFS stadiet i planeringen av Fäbodliden.
I Maj gjordes en ny gulduppdatering som grund för Fäbodliden. Då borrade man i ett guldrikt område och höjde reserven kraftigt. Det finns mycket fler områden att prospektera vilket pågår eller finns planer på att genomföra i samma område man borrade maj 2011.
Det är sannolikt att Pahtavaraa guldreserver uppgraderas inom kort för en stor del av borrningen genomfördes 2011. Samtidigt kommer en produktionsrapport snart om Pahtavaraa som bör dra upp kursen en del.
Flera har ögonen på LG och en liten nyhet kan dra upp kursen rejält.
Samtidigt kan man tycka att det tråkiga har hänt i LG och det mesta framöver ser ganska ljust ut. Samtidigt har ett antal större aktörer börjat köpa på sig avsevärda mängder. RBS, USB
Om man ska kika på vilket börsvärde LG kommer att få om Fäbodlidens DFS blir klar med positivt besked och Pahtavaraas guldreserver uppgraderas. Då bör vi jämföra med Nordic Mines. Då kommer Lg närma sig en miljard i börsvärde. Alltså 7-10 kr i aktiekurs. Så beroende på olika utfall av ett sämre framtidsscenarie till ett inte lika negativt. Bör aktien röra sig uppåt ganska kraftigt.
Och förutsättningarna att något större ska gå fel är litet med dagens stigande höga guldpris.
Sedan har Lg massa andra fynd och malmreserver längs guldlinjen. Vad som händer med dessa och blaikenverket bir intressant.
De som är intresserade av detta case bör Läsa på Lappland goldminers hemsida.
http://lapplandgoldminers.com/system/visa.asp?HID=1344&FID=1154&HSID=25328
Som har uppdaterats kraftigt med ny layout och innehåll.
Även läsa prospektet från nyemissionen i våras som innehåller en hel del djupgående info om bolaget.
http://www.bequoted.com/investor/company/documents/lapplandgoldminers_prospekt_110524.pdf
Men det främsta argumentet att LG kommer röra sig uppåt kraftigt är att guldproduktionen i Pahtavaraa har varit normal under Q4 vilket betyder ca 175 kg guld. Och en årsomsättning högre än dagens låga börsvärde. En hyffsad produktionsrapport räcker troligen att lyfta LG rejält uppåt ännu en gång. Vilket skett varje gång efter bolagets aktiekurs ramlat ned under 2 kr.
En till faktor man bör ha i åtanke när man köper LG:s aktier är att det är en ny operativ ledning. Den förra VD:n Kjell slutade i Augusti. Orsak är inget att spekulera om. Nuvarande VD är Henrik Grind med bakgrund i Boliden, driftchef i olika gruvor, varav senast Pahtavaara och nu VD. Ekonomisk CEO är Anders Haker också med bred erfarenhet från gruvbranchen. I Styrelsen sitter även olika folk med varierande bakgrund. Jämfört med katastrofstyrelsen som avgick 2009 i LGM är dagens ledning både erfaren och kapabel att styra LGM framåt.
Detta case har jag läst igenom och tittat på fördelar och nackdelar och jag tror att LG har lagt en jobbig höst bakom sig. Där en del negativt skett som påverkar aktiekursen starkt negativt för stunden men startat långsiktiga projekt i Fäbodliden och Pahtavaraa som kan göra Lg till en av de större guldproducenterna i Europa.