Sälj Lammhults
2012-01-30 15:42, Edited at: 2012-01-31 11:39Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Aktien i småländska möbel- och glasögonbolaget Lammhults lockar ej.
Mitt i Smålands mörkaste skogar mellan Växjö, Värnamo och Vetlanda, ligger lilla orten Lammhult där börsbolaget Lammhults har sitt huvudkontor.
Bolagets verksamhet är en apart blandning av möbler (för kontor, bibliotek och hem) samt glasögon. Den gemensamma nämnaren ska vara design (därav bolagets fullständiga namn; Lammhults Design Group).
Smålänningar brukar ju vara driftiga och kan koka soppa på en spik, men Lammhults har inte varit lyckosamt.
Ett diagram för Lammhults-aktiens kursutveckling de senaste fem åren, ser ut som en stor utförsbacke:
• toppnivå nästan 90 kr våren 2007
• bottennivå under 20 kr i nov 2011
• därefter viss kursuppgång till nuvarande kursnivå 22,50 kr
Lammhults ekonomiska utveckling
Orderingång:
2010: 773 miljoner kr (-8%)
q1/2011: 202 miljoner kr (+6%)
q2/2011: 191 miljoner kr (-6%)
q3/2011: 167 miljoner kr (-5%)
Intäkter:
2010: 778 miljoner kr (-7%)
q1/2011: 192 miljoner kr (-2%)
q2/2011: 173 miljoner kr (-8%)
q3/2011: 187 miljoner kr (+1%)
Rörelsemarginal:
2010: 3%
q1/2011: 1%
q2/2011: -1%
q3/2011: 6%
Resultat per aktie:
2010: 1,65 kr
q1/2011: 0,07 kr
q2/2011: -0,45 kr
q3/2011: 0,49 kr
Dvs Lammhults ekonomiska utveckling gör inte aktien lockande:
• Förändringen i bolagets orderingång blev -8% 2010 och -2% första nio mån 2011.
• Resultatet per aktie ligger på -0,28 kr för senast rapporterade 12 mån (okt 2010-sept 2011).
• Lammhults har en hög skuldsättning med en nettoskuld (räntebärande skulder minus kassa) på 175 miljoner kr, jämfört med att bolaget är värt 190 miljoner kr på börsen vid nuvarande börskurs 22,50 kr.
Lammhults affärsområden
Bolagets affärsområden:
• Lammhults Office (44% av intäkterna jan-sept 2011)
• Lammhults Library (34%)
• Scandinavian Eyewear (14%)
• Lammhults Home (8%)
Jan-sept 2011 ökade Lammhults Office intäkterna ganska kraftigt, främst pga företagsköp. Library och Home minskade intäkterna kraftigt, och Eyewear något.
Office har god rörelsemarginal och Eyewear låg rörelsemarginal. Library visar ungefär nollresultat, medan Home går med stor förlust.
Lammhults har enl q3-rapporten valt att ändra inriktning och fokusera på inredning med följande nya affärsområden:
• Office & home interiors (fd Lammhults Office och Lammhults Home)
• Public interiors (fd Lammhults Library)
Scandinavian Eyewear ska avyttras på sikt. (Kan en tänkbar köpare vara Coastal Contacts? http://www.redeye.se/aktiebloggen/coastal-contacts/och-emot-coastal-contacts)
Så länge Scandinavian Eyewear finns kvar blir Lammhults intäktsfördelning:
• Office & home interiors: 52% av intäkterna jan-sept 2011
• Public interiors: 34%
• Scandinavian Eyewear: 14%
Antal anställda:
• Office & home interiors: 211 pers
• Public interiours: 143 pers
Lammhults har totalt ca 400 anställda enl q3-rapporten.
Lammhults varumärken:
• Office & home interiors:
Lammhults
Abstracta
Borks
Voice
Ire
• Public Interiors:
Eurobib Direct
BCI
Schulz Speyer
• Scandinavian Eyewear:
Efva Attling
Lexington
Oscar Jacobson
Oscar Magnuson
Pilgrim
Skaga
Aktieägare, styrelse och ledning
Största aktieägare i Lammhults är bolagen Scapa Capital (ägarandel 17%) och Canola (5%).
Bakom Scapa Capital står Yngve Conradsson som även är styrelseledamot i Lammhults. Conradsson har varit med och byggt upp bolaget Scapa till Nordens största säng- och stoppmöbelföretag. (Lammhults möbelsortiment är bla stoppmöbler, dvs möbler som stoppas med mjukt sittunderlag etc.)
Bakom Canola står Jerry Fredriksson som även är styrelseledamot i Lammhults.
Tack vare röststarka A-aktier har Scapa och Canola tillsammans en röstandel på 42% i Lammhults, och har därmed en god förhandlingsposition med eventuella budgivare på Lammhults.
Lammhults styrelseordförande är Anders Pålsson som bla varit vd för sängföretaget Hilding Anders.
Anders Rothstein (48 år i år) är Lammhults vd sedan i maj 2009. Han har tidigare bla varit vd Human Care (börsnoterat på First North-listan, tillverkar bla rollatorer), och vice vd på Ratos dotterbolag Inwido (som tillverkar fönster).
Hittills verkar Rothstein inte ha lyckats stoppa den trista utvecklingen för Lammhults ekonomi och börskurs:
• När han tillträdde i maj 2009 låg aktien kring 40 kr eller strax under.
• Sedan steg aktien till över 50 kr våren 2010 (på förhoppningar om att Rothstein skulle få liv i Lammhults?)
• Men sedan började aktien falla igen, och nådde inte botten förrän under 20 kr nu i nov 2011 (varifrån aktien sedan dess stigit lite till nuvarande kursnivå 22,50 kr).
Lammhults tidigare vd Johan Hjertonsson är numera vd på det klart större börsnoterade belysningsföretaget Fagerhult. Under Hjertonssons tid vid Lammhults roder, hade Lammhults en fin utveckling med en förbättrad ekonomisk utveckling år för år till och med 2008 (enl Lammhults årsredovisning för 2008: http://www.lammhultsdesigngroup.com/Files/LDG2008.pdf). Men det är kanske en orättvis jämförelse med Rothsteins vd-period hittills, eftersom Hjertonsson lär ha haft god medvind av konjunkturen.
Lammhults q4-rapport ska presenteras 10 feb (dvs på fre i nästa vecka).
Sammantagen reflektion
Utifrån ovanstående finns det nästan inget som gör Lammhults-aktien lockande.
Hoppet står till:
• att bolagets styrelse (med den till synes driftige Yngve Conradsson) kan få ordning på Lammhults möbelverksamhet
• att Scandinavian Eyewear kan säljas dyrt
Men som det ser ut just nu verkar det snarast vara en högoddsare att någon av de punkterna ska kunna göra att aktiekursen stiger kraftigt under det kommande året:
• Conradsson redan varit Lammhults största aktieägare i flera års tid, så om han har några idéer för att vända bolagets negativa utveckling borde väl de idéerna redan ha kommit fram på bordet för länge sedan?
• Tittar man tillbaka i Lammhults gamla årsredovisningar, har Scandinavian Eyewear harvat på med intäkter på drygt 100 miljoner kr per år med mycket små marginaler och ibland förlust. Enl ovan har bolaget under jan-sept 2011 haft något fallande intäkter och låg rörelsemarginal. Det kan alltså bli svårt att få ut ett särskilt bra pris för Scandinavian Eyewear. (Bolaget kanske är värt 15-20 miljoner kr exkl skulder?)
Handeln i Lammhults-aktien är liten, vilket gör det svårt att snabbt köpa och sälja aktier i bolaget till gällande börskurser för större belopp. Tex idag (mån 30 jan 2012) handlades det tydligen bara 30 Lammhults-aktier för 22,50 kr (dvs någon köpte de aktierna i bolaget för 675 kr, medan någon sålde för samma belopp)! Sedan årsskiftet verkar det i snitt handlas ca 1 000 Lammhults-aktier/dag men med stora variationer från 100-5 500 aktier/dag (om man exkluderar de dagar som aktien inte handlades alls, vilket verkar vara typ någon dag varannan vecka).
Immateriella tillgångar
Utöver att Lammhults verksamheter går knackigt, och att Lammhults har en hög skuldsättning, är en ytterligare riskfaktor det stora bokförda värde som Lammhults har åsatt tillgångsposten "immateriella tillgångar". Enl q3-rapporten uppgår Lammhults bokförda värde på de immateriella tillgångarna till nästan 200 miljoner kr per 30 sept 2011.
Posten lär ha uppkommit som goodwill vid tidigare företagsköp (dvs att Lammhults tidigare köpt bolag för ett värde som översteg det köpta bolagets/de köpta bolagens bokförda värden på sina tillgångar). De immateriella tillgångarna kan även utgöras av varumärken. Men med tanke på Lammhults knackiga ekonomiska utveckling, borde värdet på de immateriella tillgångarna försiktigt räknat sättas till noll kr.
Det får då samtidigt den effekten att Lammhults bokförda egna kapital (bokfört värde på tillgångar minus bokfört värde på skulder) i praktiken halveras från 360-370 miljoner kr 30 sept 2011 till 170 miljoner kr.
Frågan är om Lammhults banker i så fall är lite nervösa över det, och vill att Lammhults ber aktieägarna om kapitaltillskott (genom utgivning av nya Lammhults-aktier via en nyemission) för att därmed höja upp det bokförda egna kapitalet (som buffert så att bankerna inte riskerar att inte få sina lån återbetalda). En sådan krisemission kan leda till kraftig nedgång för börskursen.
Lammhults revisor är Michael Johansson på revisionsbyrån KPMG, och han har satt sin signatur på Lammhults q3-rapport med texten:
"Grundat på vår översiktliga granskning har det inte kommit fram några omständigheter som ger oss anledning att anse att den bifogade delårsrapporten inte, i allt väsentligt, är upprättad för koncernens del i enlighet med IAS 34 och årsredovisningslagen samt för moderbolagets del i enlighet med årsredovisningslagen."
Dvs förenklat så går han tills vidare i god för att Lammhults bokföring stämmer och att det bokförda värdet på de immateriella tillgångarna stämmer med verkliga värden.
Till Lammhults försvar
Till Lammhults försvar kan nämnas följande:
• En stor del av Lammhults Librarys ordrar i orderstocken kommer att levereras efter q3/2011. Bla har en möbelorder till ett tyskt bibliotek försenats.
• Lammhults siffror i q3-rapporten försämras av ogynnsamma valutaeffekter.
Så här skriver Lammhults bla i sin q3-rapport:
_"Som vi tidigare har kommunicerat blev utfallet i tredje kvartalet sämre än motsvarande period föregående år. Den främsta orsaken är att en betydande andel av affärsområde Lammhults Librarys orderstock inte levereras förrän efter tredje kvartalet."
"Ett stort biblioteksprojekt till Darmstadt i Tyskland på ca 10 mkr har dock senarelagts och skall inte levereras förrän i andra kvartalet nästa år."
"Med oförändrade valutakurser jämfört med perioden januari – september föregående år hade nettoomsättningen varit 1 procent högre än föregående år, orderingången ökat med 3 procent och orderstocken varit 2 procent högre._
Rörelseresultatet uppgick till 10,7 mkr (18,1) i tredje kvartalet och till 10,8 mkr (26,9) ackumulerat. Med oförändrade valutakurser jämfört med perioden januari - september föregående år hade det ackumulerade rörelseresultatet uppgått till 13,9 mkr."
Möjligen mildrar dessa faktorer det negativa intrycket av Lammhults-aktien något.
Dessutom fascinerar det att Lammhults Office och Lammhuls Library under ett riktigt bra år som rekordåret 2008 tjänade rörelseresultat på 40-50 miljoner kr vardera (dvs tillsammans över 90 miljoner kr). Man börjar ju fundera över om det kan vara möjligt att nå dit igen någon i framtiden vid gynnsamma omständigheter...Jämför med att Lammhults som sagt är värt totalt ca 190 miljoner kr på börsen i nuläget vid gällande börskurs 22,50 kr.
Positivt att Lammhults historiskt haft en stor del av intäkterna från export. Tex 2008, 2009 och 2010 svarade exporten för över 60% av Lammhults intäkter, vilket visar att bolagets produkter håller hög internationell klass.