Vi har den senaste tiden sett en stark ökning av läkemedelsbolagens affärstransaktioner. Bara under årets tredje kvartal har vi kunnat notera transaktioner motsvarande 17 BUSD, vilket motsvarade en 150% ökning från samma period under förra året, men en ökning som var starkast från mitten på innevarande år. Det är även intressant att se på saken i ett längre perspektiv vad gäller transaktionerna mellan bioteknikbolag samt läkemedelsbolag. Ser man till tidigare siffror kring sekelskiftet så var andelen nya godkända läkemedel med ursprung från bioteknikbolagen ca 30%, den siffran är nu över 60%. Dock är det intressantaste att se till den senaste tidens transaktioner. Den domineras av några jättelika transaktioner mellan mkt stora läkemedelsbolag där de tre största fusionerna handlar om sammantagna summor uppgående till ca 140 BUSD. Bland de affärstransaktioner som gjorts mellan bioteknikbolagen samt BP s motsvarar enbart avtalsvärdet från de tre senaste transaktionerna en summa om 3 miljarder USD.

Bakgrunden till den starka affärsaktiviteten är framförallt ett par saker;

# Läkemedelsbolagen står inför en period där flera nyckelpatent för deras storsäljare kommer löpa ut, enbart i ett perspektiv om ett par tre år framöver så kommer patent för läkemedel motsvarande en årsförsäljning av över 150 miljarder USD att löpa ut.

# De stora läkemedelsbolagen har samtidigt samlat på sig enorma kassor och är över tid generellt mkt lönsamma. Det finns sammanställningar som visar att de 20 största bolagens sammanlagda kassor motsvarar ca 150 BUSD för närvarande, där en fortsatt försäljning i nuvarande takt skulle innebära en tredubbling av den summan inom ett par/tre år. Trenden för dessa större läkemedelsbolag går nu mot att låta de mindre bioteknikbolagen driva den tidiga forskningen samt att licensiera in lovande preparat i ett senare skede då det blir lättare att göra en riskanalys över projektet, en analys som kan resultera i ett bättre anpassat avtalsskrivande.

Antalet stora transaktioner den senaste tiden vittnar dock om en tuff konkurrenssituation mellan läkemededelsbolagen om de lovande projekten, där flera affärer nu nått mkt stora summor. Astra signade för ngn månad sedan ett avtal med Nectar om ett preparat mot förstoppning till patienter som tar smärtlindrande morfin, avtalets värde uppgick till över 1 miljard USD. Bland andra affärer märks några som jag tidigare tagit upp;

Novartis tecknade ett avtal med Incyte om ett cancerpreparat värt 1,3 BUSD.

Takeda tecknade ett avtal med Amylin om ett fetmapreparat i fas II, värde 1 BUSD.

Bayer tecknade ett avtal med Algeta värt 1 BUSD rörande cancerpreparat.

Mot bakgrund av ovanstående ser det ut som vi står inför en fortsatt intensiv period av avtalsskrivande/förvärv av lovande projekt, där flera svenska/nordiska bioteknikbolag sannolikt kan komma i fokus, flera av dessa har f n mkt låga börsvärden som en följd av fördröjningar av avtalsskrivande. Dessa fördröjningar kan tidigare kopplas till bl a omstruktureringar för de stora läkemedelsbolagen, finanskrisen samt översyn inom de regulatoriska regelverken. På senare tid kan dock flera fördröjningar troligen handla om ett starkt intresse från läkemedelsbolagen och en konkurrenssituation där bioteknikbolagen har möjlighet att driva förhandlingsprocesser som innefattar flera konkurrerande intressenter. Den situationen balanserat mot en fortsatt låg marknadsvärdering ger ett mycket intressant investeringsläge i flera av dessa bolag där ännu inte marknaden påbörjat sin spekulation kring avtal för dess ledande projekt.