Börsåret 2009 och en framåtblick

Ekonomin har nu sätt botten av en recession. Under Q1 såg vi den brantaste nedgången i ekonomin efter krigstiden. Följt upp utav en lätt återhämtning under Q2.

Tillväxtmarknaderna har klarar sig rättvist bäst genom krisen, trots att den japanska börsen Nikkei225 befann sig på 26 års lägsta i början av året.

BNP har tappat lite under Q2 i både Europa samt USA, men väntas fortsätta att hämta sig under 2010.

Många experter pekar på att huvudorsaken till 2009 års börsfest är alla dessa extrema stimulanspaket som har pumpats in i ekonomierna världen över.

USA, Kina och Japan har t.ex. totalt pumpat in 2000 miljarder dollar i deras ekonomier vilket är en ofattbar summa. Europa, å sin sida, ligger lite efter med sina 300 miljarder dollar som har pumpats in.

Lägg därtill noll-räntan och andra ingrepp världens centralbanker har gjort för att justera ekonomin till det bättre.

Denna ovanliga noll-ränta har drivit investerarna till att ta risker de i vanliga fall skulle avstå ifrån.

Under 2009 har världsmarknaden helt enkelt andats utav en respirator och krisen är inte över än!

Det finns ännu ingen självgående uppgång.

Arbetslösheten väntas fortsätta att stiga vilket sätter press på konsumenternas förtroende.

Vi väntar oss en W- formation på marknaden där nya bottnar borde sättas.

Det ska bli oerhört intressant att följa marknadens utveckling under 2010 där vi borde få se de första räntehöjningarna samt tillbaka dragande av de stora stimulanspaketen.

Dessa faktorer kan bidra till att investeringarna upphör och att vi åter faller tillbaka in i en global recension.

En negativ förändring på den finansiella marknaden kan snabbt leda till en djupare och längre kris, bankerna kan välja att strypa sina utlåningar varpå andra företag får kredit problem och finanskrisen del två är ett faktum.

Det är som värst ställt i USA, trots att räntan är nära noll och FED är den centralbank i världen som har agerat aggressivast för att få ordning på den inhemska ekonomin.

Europa klarar sig desto bättre ur krisen, arbetslösheten är inte lika hög även om den förväntas att fortsätta växa.

De europeiska bankerna tyngs utav risken i öster, inte minst de svenska bankerna där Swedbank och SEB har en hög utlåning mot Baltikum.

Asien är den del av världen som klarar denna kris bäst, tillväxten i Kina ökar betydligt och drar även med grannländerna i tillväxten.

Ett tydligt exempel är de stora infrastruktursatsningarna som har gjorts i Kina under 2009 och dragit upp metallpriserna enormt. En liten metallbubbla ska vi inte utesluta då stimulanspaketen är en huvudorsak till dessa infrastruktursatsningar som nu inom kort ska börjas dras tillbaka världen över, även i Kina.

Man säger att Asien inte har blivit påverkade av finanskrisen, utan bara av lågkonjunkturen vilket också är orsaken till att de har hållit sig så starka under denna kris.

Summa sumarum står vi inför en osäker tid, en tid där metallpriserna inte kommet att fortsätta att stiga, en tid där stimulanspaketen ska dras tillbaka och räntorna ska höjas.

En tid som ska bli intressant att se.

Väl mött