Post entry

Låt oss ge GRANGEX en genomlysning!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

GRANGEX är ett svenskt gruvprojekteringsbolag som har en rad avtal med världens femte största gruvbolag, Anglo-American. Vilka stykor, kommande triggers och risker har bolaget?

GRANGEX är ett svenskt gruvprojekteringsbolag som har en rad avtal med världens femte största gruvbolag, Anglo-American.

Hur kan GRANGEX jämföras med liknande bolag?

GRANGEX har likheter med alla projekteringsbolag som tex större byggbolag, eller vindkraftsprojektörer. Arise, för att nämna en. Det finn en dryg handfull svenska småbolag som arbetar för att starta/återstarta gruvor. Här är bild som jämför sex av dessa svenska bolag. Över bilden ligger de projektfaser som är standard inom gruvnäringen (kan möjligtvis liknas vid läkemedelsbolagens Preklinik/Fas1/Fas2/Fas3/Kommerciell lansering ).

Bild 1. En jämförelse mellan sex gruvaktörer. GRANGEX har överlägset högst multipel NPV/börsvärdet, och är den enda som som har en färdig DFS.

Värdet i GRANGEX kommer från deras fyra projekt:

A. Sydvaranger. Europas tredje största järnmalmsgruva med verksamhet fram till ca 2015. Nordnorge. All infrastruktur finns intakt och är välunderhållen. Helägd. Alla tillstånd på plats. Det finns ett uttalat intresse från norska myndigheter att gruvan ska kunna starta. Produktionsstart beräknas Q1-27. PEA jan-25: NPV≈13,3 miljarder SEK (8%) . DFS i juli -25.

B. Dannemora. Järnmalmsgruva med verksamhet fram till ca 2015. Viss befintlig infrastruktur. Från beslut till produktion ca 22 månader. Alla tillstånd på plats. Helägd. Saknar elkapacitet fn. DFS juni-24. NPV≈2,9 mdrSEK ((8%).

C. Grängesberg. ”Apatitprojektet”. Återvinning av anrikningssand. Fn ej prioriterat projekt. NPV≈170 MSEK.

D. Sala bly. Mindre verkstadsindustri som hör till koncernen av historiska skäl. Lönsam med positivt kassaflöde.

Har kan bolaget värderas till en hundradel av projektvärdet?

Bild 2. GRANGEX projekt har nu NPV som är ca 100x bolagsvärderingen, uppdaterad kvartalsvis. Denna multipel har utvecklats kraftigt positivt 2023-25.

En förklaring till den höga multipeln Projekt-NPV / börsvärde är kanske helt enkelt att värdeökningen kommit sent, och att bolaget helt enkelt inte fått ut budskapet ännu. Kan det vara så?

Triggers i närtid

  • DFS Sydvaranger, väntas i juli 2025.
  • Finansiering klar för någon av gruvorna (under 2025).
  • Om industriell spelare tar ägarandel.
  • Start av urpumpning av gruvan i Dannemora.
  • Om framsteg görs med att etablera ett pelletsverk i Nordnorge, vilket Kaunis Iron och Stegra vill göra.
  • Besked om stöd från norska myndigheter.
  • Besked om att elkapacitet för Dannermora är löst.
  • Ev. försäljning av Sala Bly.

GRANGEX styrkor

Självklart har alla bolag styrkor, och det finns risker att bedöma.

En speciell situation med GRANGEX är att all järnmalm från Dannemora och från Sydvaranger redan är såld! Till Anglo. GRANGEX har inte offentliggjort några belopp eller prisnivåer, mer än att det finns en rabatt mot marknadpriset om 3 USD/ton. För att få ingå det avtalet så har Anglo redan bidragit med 10 MUSD (icke utspädande). En grov uppskattning landar i storleksordningen 80-100 mdrSEK totalt, en av de större svenska affärerna någonsin.

Finansieringen av gruvorna är delvis löst. Anglo har kontrakterat att de kommer finansiera Sydvaranger med minst 50 MUSD och Dannemora med minst 30 MUSD.

Före gruvstart bilder det kostnader, och sedan blir kassaflödet från gruvorna massivt om produktionen kommer igång. Enbart Sydvaranger beräknas ge ett positivt kassaflöde i storleksordningen 2 mdrSEK / år.

Bolaget har idag en låg skuldsättning. Not: leveransavtalet med Anglo bokförs som att Anglo har en fordran på Grangex (3 USD/ton). Denna bokföringspost är alltså inte en skuld i vanlig mening.

Och bolaget har en ovanligt låg börsvärdering, ca 160 MSEK idag. Det motsvarar bara omkring 1% av projektens NPV. Jämförelsetal:
NIO värderas till ca 7% av projektens NPV, Viscaria till ca 50% projektens NPV (något oklart - ny studie väntas i april25).

Kanske beror detta på att de har en översåld kurs, då tidigare huvudägare sålde sitt innehav under 2024 (>20%), Detta har tillfälligt pressat kursen.

Riktkurs finns från Emergers, nu i januari, och är på 82 kr. Deräknar med 90% sannolikhet att Dannemoraprojektet ger produktion, och 20% sannolikhet att det betydligt större Sydvarangerprojektet blir av. Skillnaden kan bero på att Dannemora har en färdig DFS medan Sydvaranger väntar sådan först i juli-25.

Det går att tänka sig en alternativ riskvärdering, Dannemora har problem med el och Sydvaranger har ingen DFS. Så det går att hävda att båda projekten har liknande sannolikheter att leda till lönsam produktion. Om denna sätts till tex 50% kommer Emergers implied value landa omkring 181 SEK / share.

GRANGEX har också en mycket erfaren ledning och styrelse. VD är storägare (ca 20%) vilket gör att ledningens intresse sammanfaller med aktieägarnas.

Mjuka faktorer: De har en tydlig ”grön” profil vilket kan underlätta finansiering. Norska regeringen har säkerhetspolitiska skäl att samhället Kirkenäs utvecklas. Kirkenäs är gränsstad, och är den stad som ligger närmast Sydvaranger. Kanske det finns statsstöd att få?

Sydvaranger har mycket bra transportläge. Från gruvan till en djuphamn är det endast några km, och GRANGEX äger järnvägen däremellan. Det är endast sex seglingsdagar till de stora ståltillverkarna i Europa.

De har en god kassa,110 MSEK vid senaste rapporten. Och det finns endast 14 milj aktier.

Resonemang om risker

Projektens huvudsakliga risker är järnmalmspriset på några års sikt, och finansieringslösningen. Dannemora har dessutom osäkerheten kring ledtiden för utökad elförsörjning, Sydvaranger har osäkerheten kring om kostnadsbilden blir annorlunda i DFS.

Projekten är beroende av priset för högkoncentrerad järnmalm. De vanligaste prisindexen för järnmalm är 55%, 62% och 65% (renhetsgrad). GRANGEX siktar på 69% eller 70%, och den höga renheten möjliggör användning av direktreduktion, vilket många ståltillverkare nu föredrar. Utbudet av 65% järnmalm ökar, eftersom Rio Tinto planeras öka sin produktionskapacitet 2025-27.

För 68-70% järnmalm förutspås tvärtom en ökad efterfrågan och möjligtvis en bristsituation. Endast 4% av dagens produktion är >67%, vilket önskas vid direktreduktion. Senaste året har 70%-priset stundtals legat på 160 USD. DFS är beräknad med att 70% varierar inom 106-142 USD, enligt prognos från FastMarkets.

Det finns risk att finansieringsprocessen leder till sänkt aktiekurs. Tex Sydvaranger: Totalt kapitalbehov är ca 3.8 mdrSEK. För att starta drift behövs omkring 1,0 mdrSEK. Anglo bidrar med minst 50 MUSD. GRANGEX strävar efter en relativt stor låneandel.

Ägarkapital kan ju ändå behövas. GRANGEX strävar då efter att ta in ny ägare i norska dotterbolaget GRANGEX Sydvaranger AS. Ett scenario är tex att släppa 20% ägande i dotterbolaget mot finansiering. Isåfall blir det ingen utspädning i GRANGEX.-aktien.

fox fox Member since Aug 08 2022

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?