I takt med att aktiekurserna har gått upp, har allt fler övergett sin pessimistiska hållning och blivt optimister. Hur kan det bli så? Det borde väl vara tvärtom kan man tycka, speciellt eftersom att ju högre kurserna kliver desto farligare blir det.

I januari år 2000 var de allra flesta analytikerna negativa till guldet. Guldet låg då på 260 dollar per ounce. En av världens stora guldproducenter klargjorde att de avsåg att hedga hälften av all produktion, ifall att gulpriset skulle falla ytterligare.

Resten är historia. Guldpriset ha oavbrutet gått uppåt sedan dess, och har nu nått 1050 dollar per ounce.

Då skriver VD för Barrick Gold Corporation, en av världens största guldproducenter, i ett pressmeddelande att man tar bort alla ”hedgar” på det guld man producerar framöver.

Är inte detta anmärkningsvärt! När Guldet var lågt, och knappast kunde sjunka lägre så hedgar förståsigpåarna mot ytterligare kursfall, och nu när optimismen tilltagit och priset gått upp med mer än fem gånger, så tar en ledande guldproducent bort alla kursfallsskydd.

Tänk efter: Borde det inte vara tvärtom?

Vore det inte bättre att skydda sig när guldpriset står högt, och ta bort kursfallsskydden när guldet står lågt?

Orsaken att resonemanget blir bakvänt, sammanhänger med flockmentaliteten. Redan 1954 skrev Humpery B. Neill att vi är omedvetet influerade av vad som händer just nu. Om en kraftig optimism råder på marknaden så är de kursdrivande och prognoshöjande argumenten de mest populära och acceptabla. Pessimismen och ifrågasättandet skjuts åt sidan.

Det går följaktligen mode i hur man skall tycka om aktieutvecklingen, och det är lätt att ta utgångspunkt ifrån det rådande läget. Detta flockbeteende gör att vi känner oss säkra och trygga. Liknande gruppbeteende märks inom moden inom kläder, tatueringar, åsikter, teknik.

Hur bör man då spekulera?

Jag tror att man skall undvika att bara extrapolera den kursutveckling som nu dominerar, och tycka som de flesta. Bättre då att utifrån det vi kan observera i nuet, försöka dra vettiga slutsatser, som kanske inte alls överensstämmer med de för tillfället populära slutledningarna.

Lättare sagt, än gjort, men de som lyckas bryta från den rådande allmänna uppfattningen i aktiesammanhang är vanligen de som vinner mest. Jag tycker att nu när guldpriset står på rekordhög nivå, skall man inte låta sig luras och tänka att detta är så säkert att det inte längre behöver hedgas.

Koncensus: Var beredd på att guldpriset kan komma att falla hastigt.

…..