Post entry

Koll på styrelsearbetet?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det är svårt med styrelsearbete eftersom det innebär ansvar, något som är jobbigt ibland! Vanligtvis kan man bo på flott hotell, kvittera ut en ok ersättning och bara hänga med. Om någon tycker man är överbetald så kan man alltid hänvisa till "ansvaret", vilket många också gör. Det jobbiga och svåra är sedan när detta ansvar ska utkrävas, eftersom man faktiskt har ganska stort ansvar som styrelsemedlem.

Wanja fick kritik när hon godkände ett pensionsavtal som hon påstod att hon INTE hade godkänt, trots att det stod noga redogjort i årsredovisningen som Wanja hade skrivit under! Det var hennes ansvar att läsa årsredovisningen och det var också hennes ansvar att ha klart för sig vad de beslutade om. Sedan kan man ha åsikter om beslutsbördan och informationsgivningen, men man kommer inte ifrån sitt ansvar som styrelsemedlem.

Wanja har dock blivit omsprungen när det gäller att brista i ansvaret. Kungsledens nyvalde ordförande visade sig arbeta för en konkurrent! Dessutom kände åtminstone några i styrelsen till att han gjorde det! Jag har aldrig sett något värre! Hur kan man godkänna en styrelseordförande som arbetar för en konkurrent? Vi pratar inte direkt om fastighetsskötaren här? När ordföranden dessutom har åkt runt och samlat pengar till det konkurrerande bolaget och plockat över vice VD från Kungsleden till det nya bolaget, då övergår det mitt förstånd hur Kungsledens ägare har kunnat tillåta detta! Jag hoppas verkligen att aktieägare sätter ned foten i denna fråga. Personligen har jag tittat på Kungsleden som fastighetsbolag, eftersom de har haft en ganska bra utdelning. Efter denna fadäs saknar jag fullständigt förtroende för bolaget. Man tror inte det är sant!

USA:s konsumenter var betydligt gladare än väntat och börserna flög! Byggsiffrorna var katastrofalt dåliga men så länge konsumenterna är glada spelar det ingen roll. Nästan alla experter av det äldre gardet, påpekar att den amerikanske konsumenten är det viktigaste som finns! De står för ca 70 % av USA:s BNP och om de är på rätt humör så löser sig allt annat. Igår stämde det, hur blir det under sommaren?

Jag tyckte synd om alla krönikörer som skulle skriva smarta betraktelser i höstas. Marknaden ändrade blixtsnabbt från upp kraftigt ena dagen till ned kraftigt nästa dag! Precis när de hade fått klart sin pessimistkrönika så steg börserna ofantligt dagen efter! Just nu tycker jag faktiskt också synd om alla som måste uttala sig tvärsäkert i dessa förvirrande tider. SEB:s aktiestrateg fick till ett uttalande igår som kommer att hemsöka honom åtminstone idag! Han slog fast (innan konsumentsifforna) att vi definitivt var ute ur den haussen som drabbat börserna sedan början på mars. Tyvärr finns det klippet kvar på DITV ett tag till... Att vi aldrig lär oss, ingen vet säkert hur börsen går den kommande tiden - inte jag heller!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?