krispaket Saab/Volvo
2008-11-29 10:09, Edited at: 2010-06-11 11:52Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Krispaket för framtidsenergi
USA och Saab/Volvo
Ny energi, ett paradigmskifte, det är hög och rätt tid nu. Risken är stor att biljättarna i USA bl.a Ford och General Motors går i konkurs Även om de räddas är risken för deras bilmärken i Europa mycket stor. Att ge pengar som kan stötta USA-ägda företag utomlands är säkert alltför hårdsmält för amerikanska politiker. Visserligen har båda företagen också vänt sig till EU för att få ekonomiskt stöd men EU:s konkurrenskommissionär Neeile Kroes vill inte att vare sig EU eller något land inom EU enskilt ger bidrag till bilindustrin. Ford äger Volvo Personvagnar och General Motors äger Saab Automobiles båda med huvudverksamhet i Sverige. Om inget oförutsett inträffar är risken för en försäljning eller ett konkursläge i de båda företagen mycket stor. Det kommer att innebära en nationellt katastrofal arbetslöshet eftersom driftsinställelse även drabbar alla underleverantörer. I nuläget är spekulanterna få. Alla bilproducenter har kärva ekonomiska förhållanden just nu och försöker att satsa allt på att hitta nya miljövänliga och energisnåla bilmodeller att erbjuda en kundkrets som knappt är villig att betala en krona för en bil som drar mer än 0,5 liter/milen. Världens riskkapital finns inte eller är i varje fall osynligt. På nationell basis kan givetvis regeringarna köpa upp företag och sälja vid lägligt tillfälle eller behålla och driva i statlig regi. I Sverige är Carnegie ett sådant exempel. Marknadsekonomi innehåller en del styrfaktorer (parametrar) som måste begränsas nationellt eller ibland globalt för att åtminstone någon generation till skall överleva .Det är politikernas sak att se till att vi får en marknadsekonomi med ansvar även för kommande generationer.
Sverige och Saab/Volvo
Den svenska staten bör enligt min åsikt köpa upp personbilstillverkarna Saab och Volvo antingen före eller efter konkurs. Priset har givetvis betydelse. Efter ett förvärv måste omgående nya modeller och produktionslinjer tas fram med satsning på hybrider, rena elbilar och elbilar med vätgas- eller biobränsledrift. Kunskap finns inom landet (hos bilföretagen själva, kraftleverantörer inom el, vind och vätgas samt batteritillverkare). Den personal som måste friställas under uppbyggnaden behöver inte drabbas lika hårt som vid en avveckling. Går allt som det skall kommer nyanställningar etappvis. Förstatligandeåtgärderna under varvskrisen på är inte jämförbara med nuvarande bilkris. Att man misslyckades då berodde på en överetablerad marknad med för höga kostnader i Sverige. Nu har vi möjligheten att skapa nya produkter och prismässigt dra nytta av en tätposition. Energiutredaren Mats Larsson överlämnade idag sin rapport om energieffektivitet och politisk styrning av energiomställningen till den statliga Energimyndigheten . Han säger bla ”Svensk energi och miljöpolitik riskerar att gå vilse om inte statliga myndigheter hjälper till och pekar ut vägen. Även i en marknadsekonomi måste man driva planerade projekt.” Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt för den måluppfyllelsen än eget statligt ägande!
USA och England har de sista tio åren satsat mer på tjänstesektorerna och konsumtionsindustri än på tillverkningsindustri. Vi i Sverige som är så exportberoende får inte börja med samma misstag. Vad skall vi då leva av – byte av tjänster mellan människor utan varor och kontanter - tillbaka på stenåldersnivå?