Kalles farsa firar ett års- dag sedan han började blogga på Redeye. Han berömde Redeye och skrev om glädje att få lämna bidrag här.
Jag har skrivit i snart tio månader och kan bara instämma i Kalles farsas glädje över att Redeye har funnits. Här har skribenterna fått skriva till punkt i lite längre inlägg.
Under dessa tio månader har jag inte skrivit någon annan köp-rekommendation är XACT Bear som jag tycker är ett utmärkt instrument. Uppgången är snart uppe i 100 procent.
Varför har krisen uppstått har varit genomgående tema den sista tiden. David Johansson, Yxhugg med fler har lämnat sina bidrag.
Jag tror att man får hela krisen i sin linda till full krasch om man studerar karriären av USA:s nuvarande finansminister.
Han är 62 år. Han har i stort sett bara haft en arbetsplats. Nämligen Goldman Sachs. Han har i denna jättestora bankfirma gått från i stort sett lägst anställd broker till Goldman Sachs direktör (the American Dream).
Han har gjort allting rätt för egen del. Men har han gjort det för samhällets?
I dag verkar flera vilja skylla krisen på dåvarande president Bill Clintor. Han skulle med sina åtgärder har underlättat för fattigt folk att få köpa sin bostad. Det fick inte frågas om någon var svart eller vit, rik eller fattig.
Men det var Goldman Sachs och des ledare Henry Paulson som började förpacka lånen i “subprime”. Det var Paulsson som tjänade 4 miljarder svenska kronor på bland annat detta under de sista åren på 2 000-talet.
Det var Paulson som i egenskap av investmentbankdirektör 2004 lobbade för och fick genomfört att det inte behövdes så stor kapitaltäckning för banker och finansinstitut. Subprime och detta beslut öppnade för dagens kris. Fy Paulson! Skäms!
Men det gör han inte!
Micael Bloomberg, New Yorks borgmästare, grundaren av Bloombergs TV, en av världens tio rikast man satt i BBC i går i “Hard talks”.
Han var glad att Henry Paulson satt som finansminister i dag i USA. Han känner Wall Street.
Jag menar att detta är problemet. Paulson är för “fingerfärdig” och för"streetsmart".
Han slutar om tre månader som finansminister.
Han lämnar efter sig hela derivat-marknaden åt USA:s skattebetalarae. Ja i stort hela krisen och dess följder.
Han “bail outade” försäkringsbolaget AIG och de är världens största innehavare av bankderivat.
De som följt mina skriverier vet hur mycket jag oroat mig för dessa derivat. Nu har finansministern lämnat över derivaten till USA:s skattebetalare, han har lämnat över halva bostadsfinaniseringen till USA:s skattebetalare.
Han har lämnat över skulderna för USA:s bankskulder till skattebetalarna.
Jag menar att hans hjärta funnits i bankpalatsen och inte ute bland folk.
Min lösning av krisen i tidigare skede:
Varje lån, varje bank, varje bostadskredit institut skulle få ha tagit sitt ansvar i en linda.lRedan för ett och ett halvt år sedan och kanske tidigare. Krisen skulle aldrig ha tillåtits få dessa dimensioner.
All erfarenhet, alla forskning visar att skjuter man upp en lånkonjunktur som kommer den alltid fram i en framtid och då etter värre.
Min lösning för krisen i dag (vad den är värd, varje medborgare får ju ha sin åsikt):
Varje bank, varje kreditinstitut har sina positiva delar som går med vinst.
Låt allt och alla inom finansvärlden lösa sina problem. Då tvingas de sälja av sina friska delar.
Vad skall en vanlig människa göra idag?
Michael Bloomberg i går i BBC-TV:
- Lev exakt som vanligt. Åk på planerad semesterresa. Gå ut och ät på vanliga krogen, gör planerat husköp.
Kort sagt: Lev som om inte krisen fanns. Då fortsätter samhället att fungera, då blir arbetslösheten mindre.
Den som vill vara försiktig och inte åker till planerad semester-ort riskerar med sin försiktighet till att just krisen förvärras med flera arbetslösa som resultat och mer konkurser i samhället.