Äntligen kommer en klipsk och sund samhällsdebattör vid namnet Johan Norberg med sin syn på framtiden. Det var precis som jag skrivit i mina tidigare bloggar om ekonomisk utveckling. Jag hävdade att dubbel dipp på börsmarknaden skulle fungera bättre för ekonomin än bara uppgångarna utan garanti.

Jag hämtar artikeln från Dagens Industri där Johan Norberg delgivit sin syn på ekonomisk utveckling framöver.

Framtiden ser mörk ut. Den kris som skapades av för låga räntor, botas nu med mer av samma medicin. Det säger samhällsdebattören Johan Norberg, som tror att världen mår bra av en recession då och då.

Debattören tillika DI-krönikören Johan Norberg tog på fredagen plats mellan tillresta internationella ekonomer vid Engelsbergsseminariet i Avesta. Vid ett föredrag lastade han de amerikanska centralbankschefen Alan Greenspan för kreditkrisen.

”Vad han gjorde varje gång vi oroade oss för en tillbakagång var att sänka räntan”, säger Johan Norberg, som även lastar efterträdande Fed-chefen Ben Bernanke för att ha eldat på utvecklingen.

Norberg ser räntesänkandet som en slags förebyggande stimulansåtgärder, redan innan det blivit en ekonomisk nedgång.

Samtidigt bidrog bostadsspekulanter i USA och andra länder till att bygga upp en bubbla där hus användes som borgen för lånedriven konsumtion.

Johan Norberg anser därför att många människor delar på skuldbördan. När sedan kreditkrisen kom var världens centralbankers svar att fortsätta sänka räntorna.

”Det var en nära döden-upplevelse, men vi överlevde. Vi överlevde genom att sänka räntorna.”

Den medicinen skapar en osäkra framtidsutsikter och går dessutom inte att ta till igen, eftersom räntorna i många länder ligger nära noll. I stället för att genomlida en recession väljer centralbankerna att skjuta svårigheterna på framtiden.

”Räntesänkningar riskerar att ge tillbaka problemen”, säger Johan Norberg, som påpekar att en kultur av låga räntor även brett ut sig över världens tillväxtmarknader, som i många fall inte drabbats lika allvarligt av krisen.

Men riskerna för att liknande problem uppstår i andra delar av världen växer, anser Johan Norberg. Han nämner Kina som en ”farligt överhettad motor” för tillväxt.

”Om vi klarar oss ur det här med bara en dubbeldipp ska vi vara glada.”

Bättre om ekonomin dippar ner ordentligt, då får vi nya krafter därifrån. Då slipper vi tänka på hög tempo inom affärslivet som faktiskt inte lönar sig bättre.

Sänk tempot då mår ekonomin bättre!

Må så gott,

Oskar Fredrik