Kozok Sørensen är danmarks framgångsrikaste, daytrader. En av få som lyckats i det ytterst riskfyllda spelet. En enda felsatsning kan betyda förluster på hundratusentals kronor.

Flemming Kozok Sörensen, handlar enbart amerikanska aktier. Arbetsdagarna blir långa, eftersom att de i praktiken börjar klockan halv fyra på eftermiddagen när USA börsen öppnar. Tiden innan är en uppladdnings och förberedelseperiod. Det kan handla om fysisk styrketräning, men även om att bevaka och följa det ekonomiska nyhetsflödet.

Han berättar att han vid ett tillfälle tappade 70.000 Dkr i onödan, för att han i all hast skrivit en nolla för mycket. Det är spöken i farten när det sker.

Vägen till de stora pengarna har varit lång och kampfylld. Kozok började handla redan i tonåren, och säger i en intervju att om han idag skulle göra en större felsatsning, skulle han inte ha kraft nog att hämta tillbaka pengarna. Får han en son, så kommer Flemming å det bestämdaste att förbjuda honom att handla med aktier. Det är alldeles för tufft.

Han konstaterar att intjäningskurvan toppat för hans egen del, och berättar att tidvis har stressen varit så mentalt pressande att den inverkat fysikt på hans kropp.

Drivkraften för att tjäna pengar har varit att han vill ge sina barn en möjlighet att få en extra tur i karusellen, utan att känna att familjeekonomin håller på att brista. Drömmen om ett lugnt familjeliv har varit en av målen med ansträngningarna.

Det var rädslan för att inte klara sig på arbetsmarknaden som fick honom att försöka sig på aktiehandel, som levebröd. Han gjorde bra ifrån sig i skolan, men var innert inne orolig för att inte duga, eller räcka till i en tuff arbetsmiljö.

När han förstod sin fallenhet för aktieaffärer tänkte han att det kunde vara en väg att gå.

Han ser tre sätt att skapa sig en förmögenhet: Köpa lotter, etablera en firma eller handla med aktier. Det första är osannolikt, det andra kräver tålamod och uthållighet. Flemming valde det sista.

Vid tidpunkten för intervjun beskiver Kozok Sörensen att han nära nog upplever marknaden som en stor organism. Den känslan får han genom det nära samröre han haft med den. Han behöver inte hela tiden sitta framför skärmen, men om något intressant inträffar kan han gå till datorn och agera. Det är en avspändhet som han utvecklat över tiden.

Som femtonåring arbetade han vid sidan om gymnasiestudierna som diskare. Det var då Flemming läste om ett bolag som var på väg att krascha. Han tänkte att det kommer säkert tillbaka så småningom, och cyklade till banken. Besparingarna på 9000 kronor förmerades med 700 kronor på kort tid.

Det gjorde att han började läsa tidningar, och sätta sig in i det ekonomiska. Flemming ville inte fortsätta som diskare i all framtid. Efter fem år hade han tjänat sin första miljon. Efter en svår tid vände lyckan år 2000, och han började ägna sig mer intensivt åt daytrading och korttidshandel.

500 affärer på en dag är rekordet. Förlusten på 540.000 kan ställas mot största vinsten på 620.000.

Han har för länge sedan slutat känna någon större glädje när det strömmar in stora pengar. Målsättningen är att vara känslomässigt oberörd, och att inte gripas av adrelineufori. Det är friheten som hägrar, och den inkluderar att vara fri från stress.

Flemming menar att många missförstår begreppet daytrading. Det är ett mycket komplicerat arbete, också ren psykiskt. Det är få som har framgång, överhuvudtaget. Det handlar inte om att göra så mycket affärer som möjligt. De flesta går i den fällan.

När marknaden kraschade år 2000 och nio av tio kortidshandlare försvann, lyckades Kozok vända det till sin fördel, och betonar att ju mer det svänger i en marknad desto bättre för den som behärskar konsten.

Flemming Kozok Sörensen berättar om sin förlovning, och beskriver lite av sin personlighet. Han tycker inte om att slösa pengar, utan vill ha värde för dem. Det tar honom emot att betala frisören, men han gav efter när hans fästmö önskade att han skulle klippa bort den 81 centimeter långa hästsvansen. Det är mycket av det vardagliga som är dyrt, och 300 kronor för en klippning tycker han är i mesta laget. Fast det var många år sedan han var till en frisör innan dess.

Det uppstår en konflikt inom honom om han överskrider budgeten med en tusenlapp, även om han tjänat sexsiffrigt.

Det har blivit en del trevliga resor för pengarna, på sistone. Tillsammans med sin fästmö. På en av tavlorna hänger en bild från en kamelritt. Drömmen har varit att se lite av världen innan han skaffar familj och fångas av vardagsbestyr. Därför har han åkt runt en hel del på sistone. Det blir ett sätt att belöna sig på. Resorna till Tailand, Malaysia och Singapore har fått honom att vidga vyerna. Resan till Egypten förde dem till pyramiderna. Nu har hans tidigare bleka ansikte fått lite färg.

Hans fästmö har fått honom att slå av på det intensiva tradandet, och Flemming betonar att lycka är inte att ha mycket pengar på ett konto. Det är en kombination av många saker, familj och vänner. Det är tillsammans med dem som han spenderar och är givmild. Dyra möbler och märkeskläder är inget han vill köpa. Han trivs bäst med att vara som hans föräldrar lärt honom: Vara sparsam.

Flemming överväger att ta ett arbete som passar bättre för ett familjeliv. Kanske som aktiehandlare i en bank?

Kozok undviker de tidningar som söker honom för intervjuer. Han vill inte bli kändis. Det är inget han eftersträvar.

http://www.berlingske.dk/article/20050821/kultur/108210036/

..