Kort kommentar och tankar kring Heliospectra
2019-02-27 07:01Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
En sida med mina tankar och kommentarer kring Heliospectra
Kortare kommentar på Heliospectras 2018 och 2019. Jag har skrivit två tidigare inlägg om Heliospectra vilket kan vara värt att läsa innan man läser denna.
Bolaget säljer som bekant smarta LED-belysningssystem för odling. I dagsläget är det mer eller mindre enbart för cannabis. Lösningen kan ta in olika uppgifter om ljusspektra och justeras för att optimera odlingen – både genom ökad kvalitet men även snabbare odling. Med lösningen kan odlare exempelvis planera när en planta ska vara redo för leverans, en klar logistisk fördel men bara en av de många fördelar som systemet innebär. Under betafasen av HelioCore, som nu är officiellt lanserad, visades det att plantorna kunde växa 57 % snabbare och dessutom med bättre kvalitet.
VD betonar ofta att det är just det smarta belysningssystemet som är bolagets värdedrivare, inte hårdvaran. Mjukvaran kan dessutom installeras på annan hårdvara. Vidare utvecklar bolaget ännu en smart lösning som jobbar med biofeedback, kort sagt kan systemet få in ett flertal detaljer om plantan, exempelvis om den är smittad av ohyra eller har en suboptimal temperatur.
I det långa loppet tycks VD se den största potentialen i återkommande intäkter – och matodlingar.
Bolaget har, som tidigare konstaterat, nästan uteslutet sålt sina system, först utan men numera även tillsammans med HelioCore, till cannabisodlare. VD har vid flertalet tillfällen poängterat att det dock är i matmarknaden som potentialen ligger. De odlare som tillför matmarknaden med kryddor, tomater och annat är dock större och, i viss mån sannolikt både trögare och mer traditionella, vilket VD har sagt i intervjuer. VD har uttryckt att matodlarna måste få se fördelarna med exempelvis HelioCore.
Jag tror att bolaget snart kommer kunna adressera matodlarna, detta grundar jag främst på den orubbade självsäkerheten kring bolagets åsikt att det är där potentialen ligger samt byte av tillverkare/leverantör. Bolaget har under slutet av 2018 nämligen bytt tillverkare/leverantör för sina belysningssystem samt kommer ta en bättre kontroll över sin supply chain, den största anledningen till byte av tillverkare/leverantör är att de vill vara redo för större orders. Nu tycks den logistiska biten för större orders till matodlare vare närmre en bättre lösning. Utöver potentialen att kunna attrahera större (men färre) kunder menar också bolaget att bruttomarginalen kommer kunna förstärkas. Tack vare bytet sade VD i en intervju med Redeyes Dennis Berggren att bruttomarginalen kommer ligga på ”40 % plus”. Under 2018 var den omkring 35 %.
Just bruttomarginalen var i mitt uppdaterade inlägg från augusti 2018 något jag uppskattade kunna hamna på 44 % under 2019, detta baserade jag dock främst på HelioCores inverkan. Även biofeedbacksystemet antog jag skulle kunna göra positiv inverkan, men först i H2. Nu när VD menar att bruttomarginalen kommer ligga på +40 % tack vare ny tillverkare/leverantör skulle det inte förvåna mig om bruttomarginalen för 2019 kommer vara över 44 % och kanske upp mot +50 %.
I min tidigare analys av bolaget uppskattade jag att de skulle nå intäkter om minst 42 msek 2018, baserat på den aktuella orderingången. Jag trodde dock att de skulle kunna nå 52,5 msek genom fler orders, något jag sänkte från 60 msek i augustiuppdateringen. Bolaget har sagt att de har varit tvungna att tacka nej till orders i samband med bytet av tillverkare/leverantör. Under 2018 blev intäkterna omkring 45 msek, upp 26 % från 2017.
Jag har för nuvarande inte längre någon take på vad bolaget kommer kunna nå i omsättning för 2019, tidigare har jag trott kring 114 msek och att de skulle kunna nå nollresultat. Dessa antaganden känner jag mig inte lika konfident med och kommer behöva göra mer efterforskningar kring bolaget.
Jag har även varit inställd på en nyemission, vilket nu Weland och Midroc finansierar. Med 52,7 msek + 11 msek i kassan kommer bolaget satsa mer på att öka sina återkommande intäkter och, om jag har förstått det rätt, attrahera större kunder (matmarknaden). Frågan är vad för intäkter en matorder hade kunnat innebära? Eftersom bolaget idag får orders omkring 6 msek för cannabis och matmarknaden karaktäriseras ha större orders, räknar jag minst med det dubbla.
Jag har återigen tagit en position, men nu betydligt mindre än vad det har varit tidigare. Under 2019 tror jag fortfarande att cananbis kommer vara den huvudsakliga intäktskällan, men borde se en matorder i alla fall.
Som vanligt vill jag disclaima att jag skriver i egenskap av privatperson och det jag skriver mycket väl kan vara feltolkningar och direkta faktafel kan förekomma, så gör er egen analys innan eventuella köp.