Post entry

Kopy Goldfields - Lågvärderad guldproducent med dubblad produktion i sikte

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bolagets intäkter för 2020 spås landa runt 800-900MSEK och börsvärdet ligger i skrivande stund på 1700 MSEK. En fördubblad produktion och listbyte från First North till OMX Stockholm Mid Cap finns i sikte.

Analysfirman Edison släppte den 25 januari en analys av bolaget där man värderar Kopy Goldfields till 3,73 kronor per aktie vid ett guldpris på $1900/oz. Med dagens aktiekurs på runt 2 kronor är det nästan 100% uppsida till riktkursen. Beskriver i denna text bolaget i korthet för att ge dig som nyfiken investerare en enkel inblick/sammanställning.

"Gamla" Kopy Goldfields

Bolaget listades på First North 2010 och var fram till andra halvan av 2020 ett renodlat guldprospekteringsbolag utan någon guldproduktion. Bolagets samtliga licenser ligger i östra Ryssland och de senaste åren har främst kretsat kring licensen Krasny. Bolaget äger 49% av Krasny och under årens lopp har den växt fram till ett guldkorn, enligt den senaste JORC-rapporten från 2018 så finns där upp emot 1,8 Moz guld (indicated/inferred).

"Nya" Kopy Goldfields

2020-05-31 meddelade bolaget att de avsåg att förvärva guldproducenten Amur Gold genom ett omvänt förvärv. Affären slutfördes 2020-09-09. Genom affären lämnar bolaget den skakiga vägen som prospekteringsbolag och har nu kontinuerliga intäkter från guldproduktionen.

Produktionen

Bolaget producerade 53 koz guld under 2020, produktionen sker i huvudsak via gruvorna Yubileyniy och Perevalnoye. Kostnaden för produktionen (cash cost) ligger på cirka $800/oz och förväntas närmsta åren krypa ner mot $600-700/oz. Försäljningspriset för guld ligger just nu mellan $1800-$1900/oz, det betyder att bolaget gör en rejäl vinst för varje oz som produceras.

En viktig detalj, eftersom bolaget fram till 2021 bara har rapporterat halvårsvis så syns inte dessa vinster ännu om man t.ex. kollar på Börsdata eller liknande tjänster. Tittar man där ser man ännu bara "Gamla" Kopy Goldfields som gick med förlust år efter år (normalt för prospekteringsbolag). Detta kommer att förändras 2021-03-25 då nästa rapport kommer. Jag tror detta är en av anledningarna till att inte så många nya investerare har hittat till bolaget ännu, trots den låga värderingen. Det är många som screenar fram nya investeringar via t.ex. Börsdata.

Bolaget har släppt finansiella 'proforma' siffror för det förvärvade bolaget under hösten. Eftersom det är främst de som följer bolaget nära som har läst dessa ligger den breda marknaden lite efter här, länkar till siffrorna längst ned.

Produktionsökning till över 100 koz på ingång

Bolaget har meddelat att man avser att successivt utöka produktionen i Yubileyniy och Perevalnoye, samtidigt som man under 2021/2022 effektiviserar och bygger ut dessa två gruvor så startar även byggnationen av en ny gruva, Maluytka där guldproduktionen kommer igång under 2023.

Bolaget visade nedanstående bild vid sitt kapitalmarknadsevent i oktober 2020. Här visar de planen för att utöka produktionen, jag har lagt till de streckade linjerna för att bättre se ungefär var produktionen estimeras hamna:

Ett stort kliv mot 100 koz tas redan under nästa år då investeringarna från i år får effekt.

Utbyggnaden fram till 2025 kommer kosta runt 130 MUSD. Bolaget har meddelat att detta ska finansieras genom en blandning av att återinvestera vinster från produktionen och använda befintliga kreditlinor (dvs ta lån). Hela utbyggnaden sker alltså utan att aktieägare späds ut via någon typ av emission.

Prospektering

Bolagets prospektering sker i huvudsak i "gamla" Kopy Goldfields licenser.

Krasny, tros innehålla upp till 1,8 Moz guld baserat på senaste JORC som utfördes av extern part 2018. Licensen samägs med GV Gold där Kopy Goldfields äger 49%. Bolaget har meddelat att de ska slutföra prospekteringsfasen för Krasny under 2021. Personligen tror jag denna gruva kan vara igång tidigast 2023, värt att notera är att Krasny inte är inräknat i de 100 koz+ som bolaget avser att utöka produktionen till. Det betyder att om inte bolaget säljer sina 49% av Krasny så kommer det ytterligare produktion därifrån i framtiden, hur mycket beror på vilken gruvtyp som väljs.

Maly Patom, stort område med 'bly sky'-potential. Ligger nära Sukhoi Log som sägs vara bland världens största guldfyndigheter med 40-70 Moz guld och ägs av Rysslands största guldproducent Polyus Gold. Prospekteringen av Maly Patom fortsätter under under 2021.

Många insiderköp nyligen

VD, CFO och större delen av styrelsen tecknade aktier för 1,77kr/st så sent som vid årsskiftet. Visar tilltro till bolaget, flera av dessa äger även aktier sedan tidigare.

Utdelning till aktieägare

Bolaget aviserade under kapitalmarknadseventet i oktober att man har för avsikt att se över utdelningspolicyn tidigt under 2021. Troligtvis kommer detta i samband eller strax efter rapporten 25/3. Eftersom man ska investera stort i utbyggnaden 2021/2022 så tror jag personligen inte på någon utdelning förrän runt 2023, bolaget kan dock välja att ta en större del av utbyggnaden via lån och då kan förmodligen utdelning ske tidigare. Oavsett vilken väg bolaget väljer är det ett gott tecken att man ser över denna policy redan nu så vet man vad man som aktieägare kan förvänta sig framöver. Bolag med utdelning drar till sig långsiktiga investerare.

Listbyte till OMX Stockholm Mid Cap

På samma kapitalmarknadsevent informerade bolaget även om att man initierat "Nasdaq Main Market pre-listing review", där man har för avsikt att byta lista från First North till Nasdaq Main Markets. Ser man på bolagets börsvärde så är det troligt att man siktar att hamna på Mid Cap. Detta skulle göra bolaget mer attraktivt för större investerare/fonder som i vissa fall har restriktioner eller helt enkelt väljer att inte ha några innehav utanför Large/Mid/Smallcap.

Länkar

Proformasiffrorna: https://bit.ly/3cPzTZR

Kapitalmarknadseventet i oktober (slideshow): Länk

Kapitalmarknadseventet i oktober (audio+slideshow): Länk

Analyser av bolaget

Edison - Kopy Goldfields: Organic growth to more than 100koz in Russia

Analysguiden - Kopy Goldfields: Exciting times ahead

Disclaimer

Jag som skrivit denna text äger såklart aktier i bolaget :)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?