För bra exakt ett år sedan rådde en köpstress, som tryckte ned alla aktier till rekordlåga nivåer. Nu råder en motsatt stämning på börsen. I det här läget tycks alla rekyler nedåt vara finfina köptillfällen. Den panik som präglade börsen vid den här tidpunkten 2008, tycks som bortblåst och vi tangerar årshögsta nivåer. Nu handlar det om en annan rädsla: Den att gå miste om en börsuppgång.

Konstigt nog svänger börsen mellan dessa två extremer. Panik för att kurserna sjunker, en oro och skräck för att besparingarna smälter bort. Sedan motsatsen, som nu, en fruktan för att inte vara med när det går uppåt.

Det är i det här läget, som Aftonbladet och Expressen brukar skriva sina aktieartiklar, med köpråd. Det är också när euforin är som störst som småspararna inhandlar aktier för sina sista besparingar. En del brukar belåna, och med beaktande av att räntan är nära nog noll, så är det tämligen lockande, men fortfarande lika farligt, om det skulle vända och gå ned. Erfarna aktierävar vet att ingen känner morgondagen, speciellt på börsmarknaden kan kasten vara oväntade och överraskande.

Det är inte speciellt svårt att förstå varför de stora förvaltarna köper aktier som aldrig förr. De är helt enkelt rädda att stå vid perrongen, när snälltåget sticker iväg. Det gör att uppgången för närvarande är självuppfyllande, i samma takt som allt fler tunga investerare lättar på sina kassor för att köpa aktier. Oron för att bli efter sammanhänger med kravet på att hålla jämn takt med aktieindexet. Redan det faktum att räntan är ovanligt låg, gör att det knappt finns något annat placeringsaltarnativ. Samtidigt gäller det att vara på sin vakt. P/E-talen har sakta krypit uppåt, och Stockholmsbörsen börjar åter nå sina normala värderingar. Nu krävs det att konjunktsvackan verkligen ger vika och att industin börjar leverera.

Frågan alla funderar över är om det lyft vi nu ser är bestående, eller om det kan komma att vända hastigt ned, under de närmaste månaderna. Just nu vet ingen med säkerhet. Optimisten tar fasta på makrotecknen och den positiva lagerutvecklingen hos bolagen. De statliga stimulanspaketen är på väg att ge effekt. Pessimisten vill ogärna blåsa faran över, och vet av erfarenhet att vändingar kan ta tid, och att kursbottnarna kan bli till “långa badkarskurvor”. Den värsta finanskrisen på 70 år kanske inte är över så lättvindigt, och det ligger måhända en fara i att arbetslösheten fortfarande är välidigt hög i många länder? Handelsvolymerna, räknat på antal omsatta aktier, ser ut att vara i sjunkande. Det skulle kunna indikera att börsoptimismen börjar närma sig sitt slut.

Min gissning är att en börsrekyl närmar sig, när frestelsen att realisera vinster blir för stor. Den kan komma inför nyår, när alla fondförvaltare stolta skall visa upp hur duktiga de varit under året. Realiserade vinster är tacksamma att skriva om i prospekt och produktblad. Men det skall till mycket negativa nyheter nu, för att börsrädslan som rådde för ett år sedan åter skall slå klorna i marknadsmedvetandet.

En klok rådgivare resonerade så här vid en tidigare börsuppgång: Ligg lågt, ladda bössan och slå till när börsen har dåliga dagar. Men - tillade denne förståsigpåare - skjut inte budbäraren om strategin slår fel.